Sport
ODBOJKAŠICE HRVATSKE U OSIJEKU

Mjesec dana u Gradskom
vrtu bruse formu za EP
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Na okupljanje stiže 17 igračica, a u planu su zatvorene utakmice s Bugarkama

Naporan ritam imaju naše najbolje odbojkašice, koje su aktivne još tamo od sredine svibnja, kada je obavljena i prozivka za akcije, kojih nije bilo malo. U međuvremenu, Hrvatska je već odradila Europsku Zlatnu ligu, bila je i domaćin završnog turnira iste u Varaždinu, gdje je na kraju osvojeno drugo mjesto (poraz od Češke u finalu).

Krajem lipnja se potom nastupilo na FIVB Challenger kupu u Peruu, gdje se pokušala izvaditi viza za plasman u Ligu nacija sljedeće godine. No u Limi su izabranice Daniele Santarellija zauzele četvrto mjesto (samo prvo je donosilo željeni plasman), a nakon povratka iz Južne Amerike naše su reprezentativke zaslužile i sedmodenevni predah. Odmor je bio kratak, ali svakako poželjan i dobrodošao jer igračice su već dulje vrijeme u procesu, koji se od danas nastavlja u gradu na Dravi. Hrvatska će u srijedu u Gradskom vrtu odraditi prvi trening, koji je samo jedan u nizu tijekom priprema za Europsko prvenstvo, koje od 23. kolovoza kreće u četiri zemlje (Turska, Mađarska, Poljska i Slovačka).

Posljednji put naša ženska odbojkaška izabrana vrsta boravila je u slavonskoj metropoli u proljeće 2017. godine, prilikom odigravanja kvalifikacijskog turnira za odlazak na SP u Japan. Izborničku ulogu obnašao je nedavno tragično preminuli Miroslav Aksentijević, a u konkurenciji šest "repki", domaća je završila na četvrtom mjestu, što znači da se nije išlo na Daleki istok. No zato će se sada na hrvatskom istoku brusiti forma za euro smotru.

- Osijek će nam biti baza sljedećih mjesec dana, a na okupljanje stiže 17 igračica. Dvije provjere odigrat ćemo protiv Bugarske 19. i 20 srpnja (moguć obračun s njima i u nokaut-fazi Europskog prvenstva), a obje utakmice neće biti otvorene za javnost. Nakon toga izbornik će "skratiti" listu na 14 imena, koje će na EP. Nakratko ćemo potom skočiti do Slovačke, a potom slijedi povratak u Gradski vrt, gdje ostajemo sve do 10. kolovoza. Dva dana poslije slijedi odlazak u Antalyu. U Turskoj ćemo odraditi završnih sedam dana uoči početka EP-a. U Budimpeštu stižemo 21. kolovoza, a dva dana poslije čeka nas otvaranje protiv Azerbajdžana, iznio nam je plan predstojećih priprema Frane Žanić, stručni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Izbornik Santarelli će pod paskom imati 17 odbojkašica. Posljednju akciju u Limi odradilo je njih 12, kojima će se sada priključiti još pet suigračica. U Osijek stižu i dvije koje su rođene i koje su igrale u gradu na Dravi, Beta Dumančić i Katarina Pavičić, koje će tako mjesec dana trenirati u kućnom okruženju. Domaće i ugodno svakako će biti i preostalim njihovim suigračicama, a u Osijek još stižu: Samanta Fabris, Karla Klarić, Nika Stanović, Ema Strunjak, Božana Butigan, Nikolina Bažičević, Lara Štimac, Katarina Luketić, Lucija Mlinar, Sanja Popović Gamma, Lea Deak, Rene Sain, Martina Šamadan, Bernarda Brčić i Matea Ikić.

Nino Benčina
EP OD 23. KOLOVOZA DO 8. RUJNA
Naporno ljeto odbojkašica kulminaciju će imati na Europskom prvenstvu. Četiri su zemlje domaćina, a Hrvatska će uvodnu grupnu fazu odraditi kod naših sjevernih susjeda. U Budimpešti nas u sklopu C skupine čeka pet utakmica, redom protiv Azerbejdžana, Estonije, Nizozemske, Rumunjske i Mađarske. Dalje prolaze četiri najbolje, koje se u osmini finala križaju s najboljim kvartetom iz A skupine, u kojoj su Finska, Francuska, Grčka, Srbija, Turska i Bugarska. Četvrtfinale se potom igra u Ankari i Lodzu, polufinalisti će se sučeliti u Turskoj, a Poljska će za kraj ugostiti obje utakmice za odličja, koje su na programu 8. rujna. Sa zanimanjem ćemo pratiti dokle može stići naša reprezentacija.
Najčitanije iz rubrike