Novosti
REKORDNA KOLIČINA

U našičkoj tvornici na više od 1100 stupnjeva spaljeno četiri tone droge
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Četiri tone droge pretvoreno je u pepeo u visokoj peći u proizvodnim pogonima tvrtke Našicecement d. d. u Našicama. Praćena budnim očima naoružanih pripadnika specijalne jedinice policije, droga je spaljena u nazočnosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, Andreje Ledić, načelnice Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" te člana Uprave Našicecementa d.d. za proizvodnju i tehničke poslove Stjepana Ergovića.

Riječ je o drogi koja je prethodnih mjeseci zaplijenjena i oduzeta u kriminalističkim istraživanjima na području Hrvatske. Uništeno je četiri tone droge - 76 kilograma heroina, 478 kilograma kokaina, 3302 kilograma marihuane i hašiša, 23 kilograma MDM-a, 49 kilograma amfetamina, 1530 komada LSD-a te 299.539 tvorničkih tableta.

- Ovo je druga godina zaredom u kojoj bilježimo rekordne količine spaljivanja droge, što znači da je policija u ovom segmentu svoga rada ubacila u "petu brzinu". Kriminalitet droga je vrlo važna linija rada u hrvatskoj policiji tako da u ovoj godini bilježimo gotovo 70 posto povećanja kaznenih djela iz domene neovlaštenog trgovanja i korištenja droge i opojnih sredstava u odnosu na prošlu godinu. To pokazuje da se policija organizirala na način da se bavi složenim kriminalističkim istragama i da fokus stavlja na organizirani kriminal - rekao je ministar Božinović, dodavši kako je droga veliko zlo i negativna društvena pojava koja utječe i na širenje drugih nezakonitih radnji. "Naša istraživanja pokazuju da su oni koji koriste droge i opijate često i počinitelji kaznenih djela - od uličnog kriminala, nasilja u obitelji, nasilja prema ženama. Ovdje govorimo i o međunarodnim lancima organiziranog kriminala kojima se ove droge krijumčare. To manje-više rade iste krijumčarske skupine koje se vrlo lako prebacuju s trgovine droga na trgovinu oružjem i ljudima. Međutim, hrvatska policija iz dana u dan pokazuje da je sve spremnija i odrješita da se tome suprotstavi. Mi smo odlučni da se vrati mir na hrvatske ulice i mislim da hrvatski građani to prepoznaju - rekao je ministar.

Prema riječima Andreje Ledić, vrijednost uništene droge na uličnom tržištu je 294 milijuna kuna. Stjepan Ergović pojasnio je kako se droga spaljuje na temperaturi višoj od 1100 °C, a uklanja se bez ikakvih štetnih emisija. M.Bugarić
Vrijednost uništene droge na uličnom tržištu je 294 milijuna kuna
Možda ste propustili...