Novosti
PREMIJER PRIHVATIO OSTAVKU

Lovro Kuščević odlazi s funkcije ministra i političkog tajnika HDZ-a
Objavljeno 8. srpnja, 2019.

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević podnio je u ponedjeljak ostavku na te funkcije, a premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon višesatnog sastanka u središnjici stranke izvijestio je novinare da je obje ostavke prihvatio.


"On se vraća u Sabor. Procijenili smo da se čini velika šteta njemu osobno, Vladi i HDZ-u", poručio je Plenković.


"Ja sam svoj mandat dao na raspolaganje, ja sam odgovoran politički, jasno mi je da ova negativna medijska percepcija predstavlja velik teret Vladi", rekao je Kuščević koji je, uz ostalo, istaknuo da je ponosan na svoj rad.


Njegovu ostavku proteklih su dana tražili predstavnici oporbe i HNS, koalicijski partner HDZ-a u Vladi, zbog navodnih afera s nekretninama na Braču. Podsjetimo, Hrvatski sabor dopunio je u četvrtak dnevni red oporbenim prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću, a podnijela su ga 43 zastupnika. SDP-ovcima su se u tom zahtjevu pridružili zastupnici HSS-a, GLAS-a, Kluba nezavisnih zastupnika te zastupnici SNAGA-e Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović. Oporba je zatražila izglasavanje nepovjerenja Kuščeviću, jer je "tijekom obnašanja dužnosti načelnika Općine Nerežišća, a potom ministra pokazao da mu zaštita javnog interesa nije važna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist".


Uoči sastanka vodstva HDZ-a nagađalo se da bi Kuščević mogao podnijeti ostavku, iako je ministar Darko Horvat rekao kako će se sve znati nakon sastanka koalicijskih partnera dogovorenog za utorak. Rekao je kako će, ako se njega pita, na sjednici Vlade koja će se krajem srpnja održati u Čakovcu biti ministri Lovro Kuščević i Predrag Štromar (HNS), a HDZ i HNS bit će i dalje u koaliciji. O nagađanjima o izglednom odlasku i HNS-a i Kuščevića iz Vlade, rekao je da se "danas jako mnogo toga nagađa". HDZ-ov ministar gospodarstva smatra da svog stranačkog kolegu, ministra uprave Lovru Kuščevića može braniti kao i do sada. "Afere koje su potaknute 2007., 2008., 2009. godine, sve one kaznene prijave kojima se kolega Kuščević do sada bavio, pa su odbijene, potenciranje raznih insinuacija, predviđanja i nagađanja, nisu ono što predviđam ja i ono što predviđamo mi u politici", kazao je Horvat. Dodao je da nakon "relevantnih odluka određenih hrvatskih institucija i na temelju takvih stavova i rješenja slijedi pravovremena i pravilna reakcija politike".


Međimurski župan iz redova HNS-a Matija Posavec rekao je i kako on neće biti na sastanku koalicijskih partnera, a HNS će predstavljati predsjednik stranke Ivan Vrdoljak.


Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je u petak da u Hrvatskom saboru neće ni doći do rasprave o povjerenju ministru Kuščeviću, izrazivši uvjerenje da će do sve biti ranije riješeno unutar vladajuće koalicije. Kosor smatra da vladajuća većina nije ugrožena. Nije htio komentirati je li se HNS korektno ponio prema HDZ-u, rekavši da HSLS ne bi nastupio na takav način, uz podsjećanje na 2010. godinu kada su zbog nezadovoljstva "pošteno istupili iz vladajuće koalicije". Kosor je tada rekao kako smatra da HNS, ako je nezadovoljan, treba istupiti iz vladajuće koalicije. "Ne možete sjediti u Vladi i imati desetke direktora i državnih tajnika te ministre, a imati novog lidera stranke koji govori da iz koalicije treba izići, i još podržavati kandidata za predsjednika iz glavne oporbene stranke", istaknuo je.
Igor Mikulić/H
Premijer Plenković: Procijenili smo da se čini velika šteta njemu osobno, Vladi i HDZ-u
HNS nije pogriješio
Matija Posavec smatra da HNS nije pogriješio kada je javno zatražio ostavku ministra Kuščevića prije razgovora s premijerom. “Mislim da treba uvijek kritički upozoravati i govoriti o stvarima koje nisu dobre”, kazao je Posavec.
Možda ste propustili...