Sport
UOČI ŽDRIJEBA U NYONU

Samo ne u Azerbajdžan, Kazahstan... Daleko je i organizacijski zahtjevno
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Neću se buniti ako se ovo ljeto ponovi 2017., rekao je Hrvoje Barišić, “tehniko” Osijeka

Nogometaši Osijeka sutra će se treći put naći u bubnju iz kojeg će se izvlačiti parovi pretkola Europske lige. No, prvi put bijelo-plavi kreću iz 2. pretkola na Europsku scenu što su si omogućili osvajanje trećeg mjesta prošle sezone u HNL-u.


O sportskom dijelu europske priče više-manje sve se zna, jer se o tome mnogo govori u javnosti, međutim, u pozadini postoje veliki logistički izazovi za NK Osijek koje više-manje na svojim plećima nosi tehnički direktor Hrvoje Barišić.

Ostati na kontinentu

On u Nyon na poprište ždrijeba putuje danas, a sada je već skupio dovoljno iskustva u tim akcijama. Sjećamo se onog ludog ljeta 2017. kada su bijelo-plavi odlično gurali kroz kvalifikacije Europske lige, a Barišić se gotovo nije stigao niti veseliti tim trijumfima jer bi odmah nakon utakmica sjeo u automobil i zaputio se na izvlačenje sljedeće runde.


- Neću se buniti ako se slične stvari budu ponovile i ovoga ljeta. To su mi bila prva europska iskustva u ulozi tehničkog direktora, pa su i doživljaji bili snažniji. Baš te prve godine kada je klub nakon dugo vremena izišao na europsku scenu dogodilo se i organizacijski najteže putovanje u Andoru. Bilo mi je to "vatreno krštenje", jer nije se bilo lako dokopati te državice u Pirenejima - prisjeća se Hrvoje Barišić, tehnički direktor NK Osijek.


Sutra u ždrijebu bijelo-plavima opet prijete daleka putovanja u Kazahstan, Gruziju, Azerbajdžan, pa u Baltičke zemlje, ili na Island. Što bi bilo dobro izbjeći u ždrijebu?


- Pa ono što bismo željeli izbjeći možemo podijeliti u dvije kategorije. Prva je, naravno, sportska, a druga organizacijska. Sa sportske strane ne bih želio ponavljanje prošle godine kada smo u ždrijebu 2. pretkola dobili najtežeg mogućeg suparnika Glasgow Rangerse, a što se organizacijske strane tiče mislim kako je tu sve jasno. Bilo bi lijepo kada bismo ostali na europskom kontinentu. Tu su svi letovi unutar dva sata, a nikako ne bi bilo dobro da nas dopadne Kazahstan. I zbog dužine putovanja, ali i zbog ostalih organizacijskih zahtjeva kao što su vizni režim i slično. Tako dalek put nikako ne bi dobro došao ni momčadi, jer bismo imali jako malo vremena za odmor. Naravno, birati ne možemo i morat ćemo se prilagoditi onome što nam bubanj u Nyonu donese - kaže tehnički direktor bijelo-plavih.
Austrijski raj

U Barišićevu sferu djelovanja pripada i organizacija priprema. Bijelo-plavi će drugi put zaredom ljetne pripreme odraditi u Austriji. Opet će biti smješteni u St. Georgen ob Murauu gdje će imati idealne uvjete za trening.


- Prošlogodišnja iskustva s austrijskih priprema bila su nam odlična i zaključili smo kako nema razloga mijenjati lokaciju. Mnogo je prednosti tamo. St. Georgen ob Murau smješten je na 1000 metara nadmorske visine, što donosi vrlo ugodne ljetne temperature tijekom noći. To je vrlo važan detalj za oporavak i odmor igrača nakon napornih treninga. Hotel je vrhunski, sami smo na terenu za trening, pa nema gužve oko korištenja i sve termine možemo prilagoditi prema svojim željama. U okolici se priprema još mnogo kvalitetnih europskih klubova, pa nije problem pronaći adekvatne suparnike. Na koncu, nije ta lokacija ni tako daleko od Osijeka, nekakvih 600 kilometara - objašnjava Barišić.
Kaže se kako žena drži "tri od četiri kuta kuće", a isto se može reći i za Barišića kada je u pitanju organizacijski dio posla vezan uz prvu momčad bijelo-plavih. I da, dosad je na europskom ždrijebu uglavnom bio sretne ruke kada je u pitanju atraktivnost suparnika. U Gradski vrt su stizala velika imena poput PSV-a i Rangersa koja su magnet za gledatelje, a s druge strane donosi i zanimljive suparnike, poput Luzerna i bečke Austrije, što je predstavljalo zgodna putovanja za navijače, a opet sa sportske strane nisu bili neprelazni suparnici. Neka tako sretne ruke Barišić bude i sutra u Nyonu. Atraktivno, prolazno i blizu za navijače. To bi bio predložak idealnog ždrijeba za NK Osijek...


Dalibor Keler
1000

metara nadmorske visine bilježi St. Georgen ob Murau gdje će Osijek odraditi ljetne pripreme
6

utakmica odigrat će bijelo-plavi u Austriji
3

godine zaredom NK Osijek je u ždrijebu kvalifikacija za Europsku ligu
Možda ste propustili...

IZBOR NAJBOLJIH SPORTAŠA ĐAKOVA ZA 2023. GODINU

Ispred svih su Ivana i Andrej

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

Najčitanije iz rubrike