Novosti
APEL POSLODAVACA

Manjak radnika sada ugrožava i turističku sezonu
Objavljeno 15. lipnja, 2019.

Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta. Upozoravaju na to u svom apelu Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma. Prema njihovim riječima, lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH. Također tvrde kako su se na višestruke apele koji traju tjednima da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema resorni ministar i Vlada oglušili "što je izazvalo šok u cijelom sektoru, jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja".


HUP i HUT podsjećaju kako su u jesen 2018. pozdravilI pravovremeno donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, ističući kako je važno pravovremeno se pripremiti za turističku 2019. Tada su, kažu, upozoravali kako je uvoz stranih radnika samo kratkoročno rješavanje problema nedostatka radne snage i isticali kako je nužno smanjiti administrativne prepreke kako bi ona bila učinkovita. "Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava, suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema tko raditi bez obzira na to što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku, i s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana. Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ako bi bilo moguće uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih-domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes te se sada nalaze u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu", ističu u svom apelu.Prema njihovim riječima, najveći gubitnik u ovom je slučaju država jer turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatsko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni, a borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti uslugu.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava na ovaj je apel odgovorilo pozivom poslodavcima da se jave HZZ-u kako bi ih kroz sustav posredovanja spojili s nezaposlenima te kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu. "U slučaju potrebe, kao što smo napravili i prethodne godine, nakon što se iskoristi domaća radna snaga razmotrit ćemo u najkraćem roku zahtjeve za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika, no napominjemo cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu", navodi Ministarstvo. I.Bošnjak
PRVO ZAPOSLITI DOMAĆE RADNIKE
"Kada nedvojbeno utvrdimo da su iscrpljene mogućnosti zapošljavanja naših državljana, onda smo spremni razmotriti i proširiti kvote, koje su očito u pojedinim dijelovima, osobito na obali, bilo da je riječ o turizmu, ugostiteljstvu ili graditeljstvu nužne. Mi ćemo iza te odluke stati, ali ne želimo da to bude neargumentirano", rekao je premijer Andrej Plenković u petak. Podsjetio je da je Vlada jesenas utvrdila kvotu od 65 tisuća radnih dozvola za strance, to jest državljane trećih zemalja koje nisu članice EU-a. Ta je odluka bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti, rekao je Plenković. Dodao je kako "postoje signali" hotelijera da su na rubu trenutnog kapaciteta i da žele dodatno povećanje kvota. "Analizirat ćemo. Naravno da želimo da što veći broj hrvatskih državljana koji su trenutno nezaposleni iskoristi ovaj povoljan trenutak, gdje na tržištu rada praktički svatko onaj tko želi raditi u ovom trenutku može dobiti posao", rekao je Plenković.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”