Novosti
POTPORA EUROPSKE UNIJE HRVATSKOJ VLADI

Penava: Zakonsko rješenje povećat će investicije i otvoriti radna mjesta u Vukovaru
Objavljeno 8. lipnja, 2019.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u petak nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem u Zagrebu kako Europska unija treba dati veću potporu Vladi RH u naporima rekonstrukcije i obnove Vukovara.


S obzirom na to da upravo Europska komisija treba dati zeleno svjetlo novom Zakonu o Vukovaru, jer se njegov sadržaj izravno dotiče zaštite tržišnog natjecanja o kojemu Europska unija posebno skrbi, Junckerove je riječi komentirao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.


"Ovo su lijepe vijesti za sve građane Vukovara, budući da prvi čovjek EU-a govori o problematici koja se tiče novog zakona o obnovi i razvoju Vukovara. Na tom dokumentu, u suradnji s Vladom RH, radimo dulje od tri godine i Junckerove nam riječi govore kako smo na dobrom putu", izjavio je Penava, dodajući kako su pred Europsku komisiju iznijeli argumente potkrijepljene podatcima o strahotnim ratnim razaranjima Vukovara 90-ih godina.


Penava očekuje kako će u što kraćem razdoblju biti odobreno zakonsko rješenje koje će omogućiti višestruko povećanje investicija u Vukovar, otvaranje radnih mjesta i vraćanje Vukovaru statusa koji je imao u gospodarskom smislu prije Domovinskog rata, i kako bi opet bio jedna od najjačih gospodarskih sredina u Hrvatskoj.
"Važno je tko će biti novi predsjednik Europske komisije i tko će biti povjerenici, poglavito za dijelove koji nas zanimaju. Tu prije svega govorim o ravnopravnosti tržišnog natjecanja na razini EU-a, međutim, znamo kako bi politika europskih pučana prema svim pokazateljima trebala imati kontinuitet u Uniji i za očekivati je kako će Junckerov nasljednik, tko god on bio, biti na tragu ove politike", naglasio je Penava. Prema njegovim riječima, Vukovarce zadovoljstvom ispunjava već sam angažman hrvatske diplomacije koja se potrudila toliko daleko dotjerati pitanje novoga zakona, a Junckerova izjava jasno govori kako u tom procesu nitko nije držao "figu u džepu". Pojasnio je kako je suština zakona oslobađanje budućih investitora poreza na dobit. "To smo kroz razgovore s poduzetnicima iskristalizirali kao najvažniju stavku, no jasno je kako taj zakon sadržava i niz drugih važnih odredbi. Treba sačekati da on zaživi i vidjeti u kojoj će formi biti", rekao je, uz poruku kako Vukovar ne traži da mu se pomaže u nedogled, nego da primjenom zakona kroz poticaje natrag dobije bar iznos ratne štete koja je ovjerena i popisana. D. Korpoš
Zakon o Vukovaru, na kojem Grad i Vlada rade dulje od tri godine, treba odobriti Europska komisija