Ekonomija
MLADI SE ŽELE BAVITI POLJOPRIVREDOM

Kalić s županom o agroproblematici
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
Zvonimira Kalića, najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, proizvođača industrijske konoplje i nositelja istoimenog OPG-a, kao i njegove roditelje Zvjezdanu i Zdravka iz Đakova, jučer je primio župan Ivan Anušić koji je ovom prigodom izrazio zadovoljstvo što drugi put zaredom najbolji mladi poljoprivrednik dolazi iz Osječko-baranjske županije.
- Očigledna je volja i želja mladih da se bave poljoprivredom i ostanu ovdje. No, dio njihova svjedočenja o tome kako su došli do ovih rezultata treba nas zabrinuti. Previše je komplikacija, birokracije i prepreka koje prolaze oni koji hoće proizvoditi, širiti proizvodnju, zapošljavati, a teško dolaze do potrebnog poljoprivrednog zemljišta.O tome trebamo svi razmisliti i na neki način omogućiti u zakonima i pravilnicima da dođu do zemljišta i nastave svoju proizvodnju - rekao je župan Anušić.
Obitelj Kalić iz Đakova svoju poljoprivrednu proizvodnju pokrenula je u Vrpolju 2013. godine, a trenutačno obrađuju 30-ak hektara poljoprivrednog zemljišta.
- Krenuli smo s osam i pol hektara ekološke proizvodnje, a danas imamo paletu od 30 proizvoda na bazi konoplje koje prodajemo na sajmovima. Vjerujemo da s ovim proizvodom možemo napraviti čudo u gospodarskom smislu i za Županiju i Hrvatsku, ali i drugim segmentima. Konoplja je kultura koja može ponuditi mnoga radna mjesta, a drago nam je što je to Osječko-baranjska županija prepoznala te smo dobili potporu župana Ivana Anušića i njegovih djelatnika - rekao je Kalić.
Prijelomni trenutak u njihovom radu bio je kada su se odlučili u svoje ruke preuzeti preradu sjemena, odnosno svih dijelova biljke konoplje. To je automatski snizilo cijenu finalnih proizvoda koje nude tržištu. Iz daljnjeg razgovora otvorio se problem koji muči Zvonimira Kalića, ali i niz poljoprivrednika kojima su za širenje proizvodnje potrebne nove poljoprivredne površine, ali zbog zakonskih odredbi i aktualnih pravilnika, odlučivanje o tome je najmanje u resoru županija. Stoga Osječko-baranjska županija nastoji subvencijama i drugim mjerama pratiti i pomagati rad uspješnih poljoprivrednika i poduzetnika općenito, a Kalić će aplicirati za subvenciju troška nabave novog proizvodnog stroja. D.Kuštro
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike