Novosti
DAN ORUŽANIH SNAGA I HRVATSKE KOPNENE VOJSKE

Šundov: Hrvatska vojska je jamac sigurnosti svih građana
Objavljeno 27. svibnja, 2019.

Polaganjem vijenaca, ceremonijom velike smjene straže i izložbama vojne opreme u vojarnama i na javnim prostorima diljem Hrvatske proteklog je vikenda obilježen Dan Oružanih snaga RH.


Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako taj dan podsjeća na prošlost Hrvatske vojske, kojom se moramo ponositi, te je istaknuo da je ona jamac mira i sigurnosti. "Pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske čestitam Dan OSRH i izražavam zahvalnost za sve što čine za Hrvatsku. Hrvatska vojska je ponos našeg naroda i danas nastavlja tradiciju naših branitelja iz Domovinskog rata", istaknuo je ministar obrane u nedjelju nakon polaganja vijenaca na Mirogoju.


U povodu 28. obljetnice formiranja OSRH, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske izaslanstvo Ministarstva obrane predvođeno Krstičevićem sa suradnicima položilo je vijence i zapalilo svijeće na grobovima ministara obrane Gojka Šuška i Martina Špegelja te na grobovima načelnika Glavnog stožera, stožernih generala Janka Bobetka, Petra Stipetića i Zvonimira Červenka. Vijenci su položeni i na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Polaganju vijenaca nazočio je i premijer Andrej Plenković.


"Hrvatska vojska ide dalje svojim tijekom zahvaljujući prije svega ljudima i povećanom proračunu. Postojeće sposobnosti čuvamo i dograđujemo, a nabavom nove opreme i modernizacijom povećat ćemo određene sposobnosti Hrvatske vojske, koja je bila i bit će jamac sigurnosti za sve građane Republike Hrvatske", kazao je načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov.


Državni dužnosnici i izaslanstva MORH-a i HV-a položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.


Pripadnici Počasno-zaštitne bojne održali su pred visokim državnim dužnosnicima i izaslanstvima Ministarstva obrane i Hrvatske vojske ceremoniju velike smjene straže te vojno-akrobatsku vježbu.


"Drago mi je što je Vlada vratila ceremoniju smjene straže, koja je u funkciji identiteta hrvatske države, vrijednosti Domovinskog rata, popularizacije vojnog poziva te turistička atrakcija", kazao je ministar Krstičević.
Diljem Hrvatske održani su Dani otvorenih vrata u vojarnama Hrvatske vojske i izložba opreme i naoružanja Hrvatske vojske. Dan otvorenih vrata održan je u vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima, 3. gardijske brigade Kune u Đakovu, 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu, u vojarni Benkovac u Benkovcu, 126. brigade Hrvatske vojske u Sinju i u vojarni 4. gardijske brigade Pauci u Kninu. Građani su mogli razgledati izloženi taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Hrvatske vojske na zagrebačkom Jarunu te u Otočcu, Petrinji, Vukovaru, Našicama i Bjelovaru.

Dijana Pavlović/H
Damir Krstičević

ministar obrane

Hrvatska vojska je ponos našeg naroda i danas nastavlja tradiciju naših branitelja iz Domovinskog rata.
MODERNIZACIJA
Govoreći o vojnim prioritetima, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković, precizirao je da taj dio oružanih snaga očekuje modernizaciju kako bi one bile "brže i pokretljivije u obavljanju svojih zadaća". "Novim operativnim i strateškim mjerama vratili smo vojsku u Vukovar, Varaždin, Pulu i Sinj, a ove godine i u Ploče. Prednosti su vidljive u većoj motiviranosti vojnika, koji bolje ispunjavaju svoje zadaće kada su u blizini svojih obitelji", zaključio je.