Ekonomija
TRENDOVI GOSPODARSKI RAST I NEDOSTATAK RADNIKA

Netoplaća u godinu dana porasla više od 200 kuna, plaće rastu i u većini drugih europskih zemalja
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Širi se krug zemalja s brutoplaćom višom od tisuću eura: Slovenija (1752 eura), Poljska (1201 euro), Hrvatska (1184 eura)...

U ožujku je ove godine prosječna mjesečna brutoplaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8778 kuna, što je 133 kune više nego u prethodnom mjesecu i 311 kuna ili 3,7 posto više nego u ožujku 2018. Kako u svojoj analizi ističe HGK, istodobno je netoplaća iznosila 6464 kune, što je 95 kuna više nego u prethodnom mjesecu i 211 kuna ili 3,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.


Riječ je o nastavku dinamičnog rasta plaća na godišnjoj razini koji je tek privremeno bio usporen u studenome prošle godine. Pritom je realan rast plaća bio niži s obzirom na inflaciju koja je iznosila 0,9 posto, pa je tako brutoplaća u ožujku na godišnjoj razini realno povećana za 2,8 posto, a netoplaća za 2,5 posto. Time je istodobno nastavljena i tendencija snažnijega međugodišnjeg rasta bruto u odnosu na neto plaću, što je obilježavalo i kretanja u cijeloj 2018. godini. Kako navode u HGK, rast plaća u ovoj godini podupiru svi važniji čimbenici među kojima se ističe nastavak gospodarskog rasta u znatnoj mjeri temeljen na osobnoj potrošnji, povećanje zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti te pritisak nedostatka radnika određenih struka i emigracijskih tokova na rast plaća. Uz to, u smjeru rasta plaća djeluje i dio mjera ekonomske politike koji se odnosi na daljnje povećanje minimalne plaće te porezne promjene u oporezivanju dohodaka i u smanjenju ukupnog opterećenja poslodavaca doprinosima.


U takvim je okolnostima sumarno u prvom kvartalu ove godine prosječna mjesečna brutoplaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8697 kuna, što je nominalno 3,9 posto, a realno 3,4 posto više nego u prvom kvartalu 2018. Istodobno je prosječna mjesečna netoplaća po zaposlenom iznosila 6411 kuna, što je nominalno 3,6 posto, a realno 3,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je ostvareni rast realne netoplaće u prvom kvartalu ove godine blago usporio u odnosu na rast u istom razdoblju 2018. kada je iznosio 3,3 posto.


Plaće rastu i u europskim zemljama pri gospodarskom rastu sve više oslonjenom na osobnu potrošnju te pod pritiskom demografskih kretanja i nedostatka radnika, ističe se u analizi HGK te naglašava kako u sličnim zemljama u pravilu plaće rastu dinamičnije nego u Hrvatskoj. Stoga se širi krug zemalja s mjesečnom brutoplaćom višom od tisuću eura pa su takvu plaću u ožujku bilježile Slovenija (1752 eura), Poljska (1201 euro), Hrvatska (1184 eura), Slovačka (1143 eura) i Rumunjska (1062 eura), a slijede ih Crna Gora (765 eura), Bosna i Hercegovina (714 eura) i Bugarska (638 eura).
U ovoj godini u Komori očekuju nastavak rasta plaća pri pozitivnim kretanjima na tržištu rada, utjecaju poreznih promjena i povećanja minimalca te pritisku koji na rast plaća vrši nedostatak radnika određenih struka. Stoga će plaće i dalje pružati važan doprinos povećanju kupovne moći stanovništva i time, putem povećane potrošnje, ukupnom gospodarskom rastu, ali uz postupno narušavanje odnosa između kretanja plaća i produktivnosti rada.


Dijana Pavlović
NAJVEĆA PLAĆA U PROIZVODNJI FARMACEUTSKIH PROIZVODA
Najviša je prosječna mjesečna netoplaća po zaposlenome u pravnim osobama u prvom kvartalu 2019. isplaćena u djelatnosti Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 12.078 kuna, a najniža je isplaćena u djelatnosti Zaštitne i istražne djelatnosti u iznosu od 4208 kuna. Na godišnjoj je razini rast netoplaće veći od 20 posto zabilježen u Proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, dok je smanjenje zabilježeno u sedam djelatnosti, a najviše u Proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava pod utjecajem problema u brodogradnji.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike