Novosti
INICIJATIVA WIFI4EU

Wi-Fi vaučeri za 142 općine
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Više od 10.000 prijava pristiglo je na drugi poziv inicijative WiFi4EU, u sklopu kojega je već u prvih 60 sekundi od objave, 4. travnja, "razgrabljena" većina vaučera, od ukupno 3400 naposljetku dodijeljenih. Rezultati toga poziva, koje je sredinom svibnja objavila Europska komisija, pokazuju kako se među dobitnicima vaučera u vrijednosti od 15.000 eura pronašlo i 142 hrvatskih gradova i općina, koji u sljedećih godinu i pol moraju instalirati Wi-Fi pristupne točke na svojim javnim mjestima, kako bi građanima omogućili besplatni internet na frekventnim lokacijama poput trgova, parkova te gradskih i kulturnih institucija.


Nakon prvog poziva, u sklopu kojega je krajem prošle godine dodijeljeno 2800 vaučera, odnosno 42 milijuna eura, sada je na raspolaganju bio 51 milijun eura za općine i gradove članica EU-a, kao i Islanda i Norveške, a do kraja 2020. godine očekuje se objava još dvaju poziva, s kojima će se broj dostupnih vaučera povećati na 9000, a ukupan će iznos potpore daleko premašiti prvotno planiranih 120 milijuna eura iz proračuna EU-a.
Besplatan pristup internetu, bolja povezanost i komunikacija građana EU-a, iz čega treba proizići jačanje cjelokupnog društva i gospodarstva, glavni su ciljevi ovog programa, u okviru kojega je već više od polovine općina i gradova u državama poput Hrvatske, Bugarske, Grčke, Irske, Litve, Portugala i Slovenije zavrijedilo vaučere za sufinanciranje ugradnje Wi-Fi pristupnih točaka. No ove će brojke zasigurno dodatno rasti u sljedeća dva poziva, naročito zato što se ponovno mogu prijaviti općine koje do sada nisu ostvarile pravo, odnosno nisu bile dovoljno brze, jer se pozivi za WiFi4EU baziraju na principu "najbržeg prsta". U tome smislu zanimljivo je kako su brojni gradovi i općine u Slavoniji i Baranji na vrijeme prepoznali važnost ove inicijative, a grad Osijek, s još 14 hrvatskih gradova i općina na drugom pozivu ostao je tek na rezervnoj listi. M.Mandić
Možda ste propustili...