Novosti
INICIJATIVA “67 JE PREVIŠE”

Potpisi u Saboru krajem svibnja
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Iz sindikalne inicijative "67 je previše" u petak su najavili da će za desetak dana znati službeni broj prikupljenih potpisa za referendum o mirovinskoj reformi, koje u Hrvatski sabor planiraju donijeti krajem svibnja, te poručuju da ne pristaju na prijedlog potpredsjednika Vlade Predraga Štromara da se bez referenduma izmijene uvjeti za odlazak u punu mirovinu.

Liste s potpisima još uvijek stižu iz svih županija u središnjicu inicijative u Zagrebu, gdje se kontroliraju. Tek nakon završetka kontrole objavit ćemo broj potpisa koji će biti predani u Sabor, vjerojatno u tjednu nakon 26. svibnja, rekla je Mirela Bojić, nacionalna koordinatorica inicijative "67 je previše". Za raspisivanje referenduma o izmjenama uvjeta za odlazak u punu mirovinu trebalo je prikupiti najmanje 373.568 potpisa, a prema neslužbenim podatcima sindikata dosad su prebrojili gotovo 700.000 potpisa. Referendumska pitanja odnose se na vraćanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina i smanjenje penalizacije za prijevremenu mirovinu.

"Plan je da se potpisi u Sabor predaju u tjednu nakon euroizbora, a onda će Sabor u svojoj proceduri odlučivati o kontroli potpisa i ocjeni ustavnosti referendumskih pitanja", kaže Bojić odbacujući Štromarov prijedlog da se od referenduma odustane radi uštede te postigne dogovor sa sindikatima o pitanjima zbog kojih su prikupljani potpisi. "Što se nas tiče, mi od ovoga nećemo odustati. Vlada je imala jako puno vremena, mi smo ih doslovno molili da s nama sjednu za stol i da ne idemo u prikupljanje potpisa. No, u ovom trenutku, kad smo skupili ovoliki broj potpisa, imamo preveliku odgovornost prema građanima i inzistirat ćemo da do referenduma dođe i da se ispoštuje volja građana", poručuje Bojić, koja smatra da referendumska pitanja ne bi smjela "pasti" na Ustavnom sudu iako, kaže, živimo u Hrvatskoj gdje je sve moguće, pa i da Ustavni sud ocijeni da referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom.

- S obzirom na to na koji smo način pisali pitanje, što ustavni stručnjaci sa svih strana ovih dana govore, uvjerena sam da Ustavni sud gotovo da nema manevarskog prostora, osim ako to ne bude njihova oportunistička politička odluka na koje smo se, nažalost, u posljednje vrijeme naviknuli - ističe Bojić. Članovi inicijative održavanje referenduma očekuju početkom rujna. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SAMOIZOLACIJI SE TRENUTNO NALAZI 929 OSOBA

U OBŽ na koronavirus novopozitivna 71 osoba

2

MJESEČNO POTROŠE DO 500 KUNA

Hoće li više cijene cigareta promijeniti navike pušača?

3

UTRKA ZA OSJEČKO-BARANJSKU ŽUPANIJU

Protiv Anušića DP šalje Vesnu Vučemilović, SDP "gura" svog bivšeg člana