Novosti
KULTURNI I TURISTIČKI PROJEKT

Na Uskrsni ponedjeljak nove smjene straže Kravat pukovnije
Objavljeno 22. travnja, 2019.

Počasna satnija Kravat pukovnije, koju čini šest konjanika i 16 vojnika, na Uskrsni ponedjeljak na Trgu sv. Marka u Zagrebu počela je s novom sezonom vojno-povijesne ceremonije smjene straže.

Već tradicionalno, točno u podne, ispred crkve sv. Marka, konjanici, pješadija i bubnjari Kravat pukovnije pod vodstvom zapovjednika Željka Matejčića, u svojim su raskošnim uniformama, uz atraktivnu koreografiju i ceremoniju pripreme straže i pregleda naoružanja ponovno oživjeli povijesne početke kravate.

“Ovo je već deveta godina zaredom kako Kravat pukovnija plijeni interes mnogobrojnih turista i građana Zagreba. Ponosni smo što u Zagrebu - prijestolnici kravate - možemo približiti dio povijesti građanima i turistima, a izrazito nam je zadovoljstvo što se sve više mladih želi uključiti u ovaj kulturni i turistički projekt”, istaknuo je Matejčić.

Na Uskrsni ponedjeljak dolazak pješačkog postroja na Markov trg odvijao se preko Tkalčićeve ulice, Krvavog mosta i Radićeve ulice. Konjički dio pukovnije uspinjao se na Gornji grad s Dubravkinog puta te došao do sjeverne strane Kamenitih vrata. U 11.50 sati na Kamenitim vratima, već tradicionalno, održana je molitva Gospi od Kamenitih vrata i zaštitnici grada Zagreba čiji lik ujedno krasi i stijeg Kravat pukovnije. Nakon molitve na Kamenitim vratima spojio se konjički i pješački dio Kravat pukovnije i zajednički se uspeo na Markov trg gdje se održavaju atraktivne smjene straže koju su već željno iščekivali mnogobrojni turisti, Zagrepčanke i Zagrepčani.

Odlazak s Markovog trga za pješački dio postroja bio je preko Ćirilometodske ulice, Zakmardijevih stuba (spuštanjem uz Uspinjaču) te Tomićeve ulice, nakon čega je uslijedilo spajanje s konjičkim dijelom postroja koji se spuštao preko Mesničke ulice, pa do Ilice. Kravat pukovnija potom je prolazila Ilicom do Trga bana Jelačića gdje se postavila straža kod spomenika bana Jelačića i potom se uspinjala do katedrale gdje se i ispred kipa Blažene Djevice Marije također postavila straža.

Nakon svečanog otvorenja ovogodišnje sezone, smjene straža Kravat pukovnije odvijat će se svake subote i nedjelje do 18. listopada kada se proslavlja Svjetski dan kravate, a uz to prigodne Smjene straže održavat će se i tijekom blagdana. H
Doprinos svjetskoj kulturnoj baštini
​Projekt Kravat pukovnije autorska je zamisao Marijana Bušića, ravnatelja ustanove Academia Cravatica, a od 2010. u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, pješaci, konjanici i bubnjari Kravat pukovnije, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, svojim atraktivnim vojno-povijesnim programom smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.
Možda ste propustili...