Ekonomija
ULAGANJE U KLJUČNE STRATEŠKE KAPACITETE

EP: Milijarde eura za umjetnu inteligenciju
Objavljeno 19. travnja, 2019.

Europski parlament usvojio je uspostavu novog programa Digitalna Europa s ukupnim proračunom od 9,2 milijarde eura, koji će se uložiti u razvoj superračunarstva, umjetne inteligencije, kibersigurnosti i naprednih digitalnih vještina. Europski parlament i Vijeće Europske unije postigli su u veljači 2019. privremeni dogovor o prvom programu Digitalna Europa, dijelu dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027. s proračunom od 9,2 milijardi eura, koji je predstavila Komisija, a u srijedu su ga prihvatili i zastupnici EP-a na plenarnom glasovanju. Programom su obuhvaćena ulaganja u pet ključnih digitalnih sektora - računarstvo visokih performansi, umjetna inteligencija, kibersigurnost i povjerenje, napredne digitalne vještine te osiguranje široke upotrebe i implementacije digitalnih tehnologija.
"Programom Digitalna Europa ulagat će se u gradnju digitalnih kapaciteta i infrastrukture velikih razmjera u EU-u, čime će se europskim građanima, poduzećima i regijama olakšati uspješno poslovanje u današnjem hiperpovezanom svijetu te Europi zajamčiti očuvanje globalne konkurentnosti", rekao je Andrus Ansip, potpredsjednik nadležan za jedinstveno digitalno tržište. Marija Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, dodala je da je ovaj prvi paneuropski digitalni program velik korak za jačanje vodećeg položaja Europe u digitalnom dobu na svjetskoj razini.


"Ulagat ćemo u ključne strateške digitalne kapacitete, a u središtu su europski građani, kao i u svim našim digitalnim inicijativama. Program Digitalna Europa imat će ključnu ulogu u digitalnoj transformaciji gospodarstva i društva", rekla je Gabriel. Program je usredotočen na područja u kojima nijedna država članica ne može jamčiti uspjeh ako djeluje samostalno te u kojima je izgledno da će javno ulaganje imati najveći učinak. Iznos od 2,7 milijardi eura bit će uložen za nadogradnju i jačanje kapaciteta za računarstva visokih performansi i obradu podataka u EU-u s vrhunskim eksaskalarnim sposobnostima do 2022./2023. (sposobnima za najmanje milijardu milijardi ili 1018 izračuna u sekundi).


Program Digitalna Europa sadašnjim i budućim studentima i tehnološkim stručnjacima ponudit će prilike za osposobljavanje i rad u području naprednih digitalnih tehnologija. U Europi se nudi više od 350.000 radnih mjesta za visoko kvalificirane tehničke stručnjake u područjima kao što su umjetna inteligencija, analitika i kibersigurnost. Iznos od 700 milijuna eura izdvojit će se za digitalne vještine, odnosno za pružanje potpore u osmišljavanju dugotrajnog osposobljavanja i tečajeva za studente, stručnjake u području informacijske tehnologije i radnu snagu.
Programom Digitalna Europa osigurat će se i 1,3 milijarde eura za digitalizaciju javne uprave, javnih usluga te njihova interoperabilnost u cijelom EU-u te će se olakšati pristup tehnologiji i stručnom znanju svim poduzećima, osobito onim malim i srednjim. H

Program je usredotočen na područja u kojima nijedna članica ne može jamčiti uspjeh ako djeluje samostalno
Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike