Ekonomija
NAJDINAMIČNIJI TURISTIČKI PROIZVOD

Nautički turizam ima golem potencijal
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Treba riješiti problem nedostatka nautičkih vezova, rečeno je na konferenciji Dani nautičkog turizma koju je organizirala HGK

Lanjski prihodi luka nautičkog turizma dosegnuli su 857 milijuna kuna, dok prosječna potrošnja gosta na charter plovilu iznosi 183 eura dnevno, što je više nego dvostruko od dnevne potrošnje prosječnoga hrvatskog turista.Čulo se to na konferenciji Dani nautičkog turizma koju je HGK organiziralo radi pripreme mirne, uspješne i sigurne sezone na moru te komunikacije o svim važnim temama za nautički turizam.
Istaknuto je također tom prigodom da Hrvatska ostvaruje rast nautičkog turizma, no da se treba riješiti problem nedostatka vezova.
"S flotom većom od četiri tisuće plovila u čarteru, s više od 140 luka nautičkog turizma, 17.000 vezova, zatim više od milijun putnika na kruzerima u 2018., Hrvatska je nautička velesila i jedna smo od najznačajnijih nautičkih destinacija, ne samo na Mediteranu, nego i globalno“, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević.
- Novac se ne troši samo na plovila, nego i na sve druge oblike turizma, i to više od 30 posto; od kulture, sporta, zabave do eno i gastroponude - istaknuo je Kovačević dodavši da su sve su to parametri koji govore o nautičkom turizmu u RH kao onome koji postaje najdinamičniji turistički proizvod, baš kao i u svijetu te da ima golem potencijal, ali i da trebamo vući mudre poteze kako bismo usmjerili njegov daljnji razvoj.
Predsjednik udruženja marina HGK Sean Lisjak kazao je da je članicama ovog udruženja vrlo važno saznati gdje je zapelo po pitanju donošenja Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, jer su obećavali da će taj zakon krenuti u saborsku proceduru još krajem prošle godine.
- Naša su očekivanja da se ponove prošlogodišnji rezultati kada smo imali pad plovila u tranzitu, što se pripisuje recesiji u Italiji, zatim našem povećanju cijena, a i nesmotrenom povećanju boravišne pristojbe. U Udruženju marina bit ćemo zadovoljni budu li rezultati na razini prošle godine. Optimisti smo unatoč oprezu. Postali smo sami sebi dosadni koliko ponavljamo problem visoke stope PDV-a u turizmu, a konkurentnost nam je dodatno otežana buđenjem nekih destinacija, poput Turske i Grčke - istaknuo je Sean Lisjak.
- Ministarstvo mora krenulo je u izradu triju reformskih zakona koji definiraju pomorstvo, od kojih su dva – Zakon o lučkim kapetanijama i Pomorski zakonik – stupila na snagu u ovoj godini“, rekao je pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić te dodao da je treći zakon – Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama (ZPDML) spreman, usvojene su manje-više sve primjedbe HGK-a, Udruženja marina i HUP-a, pa ga očekujemo na javnom savjetovanju u lipnju, odnosno njegovo donošenje u četvrtom kvartalu ove godine. Uz to, uputio je i na problem nedostatka nautičkih vezova. Zdenka Rupčić

857

milijuna kuna iznosili su lanjski prihodi luka nautičkog turizma

183

eura bila je prosječna potrošnja gosta na charter plovilu dnevno
PROMOCIJA NA AMERIČKOM TRŽIŠTU
Predsjednik Udruženja pružatelja usluga na plovilima – charter HGK Paško Klisović istaknuo je niz problema na koje nailaze članice ovog udruženja. - Dio problema moguće je riješiti boljom promocijom na nekim tržištima, posebice na američkom. Moramo motivirati Amerikance da dođu u većem broju što se tiče našeg nautičkog turizma. Postojeća tržišta stagniraju, jer smo na njima došli do limita. Prošle je godine naša flota narasla za sedam posto, a broj gostiju nam je porastao za manje od dva posto. Flota će rasti i ove godine - istaknuo je Klisović.
Možda ste propustili...

PLAĆAT ĆE VELIKE TVRTKE

Španjolska uvodi digitalni porez

NAJVEĆI PAD U PET GODINA

Japan pred recesijom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UZ SVJETSKI DAN TURISTIČKIH VODIČA

Turističkim se vođenjem u Hrvatskoj bavi 5500 osoba

2

UVODI SE JEDINSTVENA OZNAKA KVALITETE

Domaći proizvodi još prepoznatljiviji

3

NAJVEĆI PAD U PET GODINA

Japan pred recesijom