Novosti
U SABORU IZMJENE ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU

Sudski postupci će se ubrzati
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Izmjene Zakona o parničnom postupku koje bi trebale ubrzati i skratiti trajanje sudskih postupka, a time i njihove troškove, pohvalili su u petak i saborska oporba i vladajući. Tim izmjenama redefinirao bi se sustav revizije, pravnog lijeka o kojem odlučuje Vrhovni sud, na temelju čijih se odluka ujednačava sudska praksa, uveo bi se postupak oglednog spora, propisalo da uz tužitelje, sudske vještake i stečajne upravitelje i odvjetnici moraju sa sudom komunicirati u elektroničkom obliku.


Uvođenje instituta oglednog postupka trebalo bi ubrzati postupke u kojima je bit stvari glede pravnog pitanja ista, a odlukom koju o tom pravnom pitanju zauzme Vrhovni sud jamčila bi se jedinstvena primjena. Hoće li to dodatno zatrpati Vrhovni sud, na kojemu je sada 18.000 predmeta, pita Ante Babić (HDZ), koji je izračunao da će Sudu, bude li svaki predmet rješavao jedan sat, za to trebati dvije godine. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zagovara predloženo rješenje te kaže da je na Vrhovnom sudu manje predmeta. Sud je zatrpan jer je revizija dopuštena u praktično svakom predmetu, kaže Marija Jelkovac (HDZ), koja drži da će redefinirani sustav revizije smanjiti tu opterećenost. Goran Aleksić (Snaga) drži da bi bilo dobro, kad se u nekom sporu dogode nove činjenice, omogućiti da se proširi tužbeni zahtjev, a da se ne mora dizati novu tužbu.


Do drugog čitanja ćemo napraviti analizu, najavio je ministar Bošnjaković.


Zastupnici su pohvalili ideju da se trgovački sudovi rasterete gospodarski beznačajnih predmeta, poput sporova za komunalne naknade. Minorne parnice, primjerice zbog potrošnje plina, prebacit će se na općinske sudove, smatramo da trgovačke treba koristiti za značajne sporove, tumači Bošnjaković.
Vlada također predlaže napuštanje zapisničkog evidentiranja ročišta, omogućavanje ročišta na daljinu, preko videouređaja, sankcioniranje stranaka za prekasno dostavljeni podnesak. Predlaže i ujednačavanje rokova za žalbu, pa propisuje jedinstveni rok od 15 dana. H
Sustav će biti zaštićen
SDP-ov Orsat Miljenić suglasan je s time, ali upozorava da je u posljednje vrijeme prisutan trend opterećenja općinskih sudova. S gotovo svakim zakonom sve guramo prema tim sudovima, naglasio je. Iako ne spori potrebu uvođenja elektroničke komunikacije, Miroslav Tuđman (HDZ) pita tko će se baviti njezinim sigurnosnim aspektom. Bošnjaković uvjerava da se o tome vodi računa, da neće svatko moći ući u te predmete, sustav će biti zaštićen.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EPIDEMIOLOZI ČIJE JE PREPORUKE USVOJIO I NACIONALNI STOŽER

"Spasile su nas stare epidemiološke mjere Andrije Štampara"

2

UPRAVNO VIJEĆE BOLNICE BIRALO IZMEĐU DVA KANDIDATA ZA RAVNATELJA

Zubčiću još jedan mandat na čelu KBC-a Osijek

3

UZORAN PRIMJER FAKULTETSKE ONLINE NASTAVE

Međunarodno pravo iz sobe