Novosti
NEZAKONITA TRGOVINA DUHANSKIM PROIZVODIMA

Krijumčarenje cigareta u EU-u godišnje guta 10 milijardi eura
Objavljeno 2. travnja, 2019.
Samo na sitno rezanom duhanu, zbog utaje poreza, RH godišnje gubi oko milijardu kuna

Ministarstvo zdravstva u proceduru je poslalo konačni prijedlog zakona o potvrđivanju protokola o uklanjanju nezakonite trgovine duhanskim proizvodima, kojim bi se spriječilo krijumčarenje i krivotvorenje duhanskih i tzv. nezakonitih bijelih duhanskih proizvoda, kao i ilegalna proizvodnja.


Cilj je toga protokola uklanjanje svih oblika nezakonite trgovine duhanskim proizvodima u skladu s odredbama Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom.

Prikrivanje proizvodnje

Ministarstvo zdravstva u konačnom prijedlogu koji je poslalo Vladi RH ističe kako je nezakonita trgovina duhanskim proizvodima kontinuirano globalna opasnost, koja utječe na svjetska gospodarstva, zdravlje i javnu sigurnost te donosi gubitke prihoda nacionalnim proračunima zbog nenaplaćenih poreznih davanja, ali i zakonitoj duhanskoj industriji, narušavajući njezin ugled i srozavajući tržišne vrijednosti njezinih proizvoda. Uz to, zaradom ostvarenom nezakonitom trgovinom cigaretama, po profitabilnosti sada već usporedivom s ilegalnom trgovinom drogama, često se financiraju i mnogo opasnije aktivnosti, poput terorizma i organiziranog kriminala.


Prema procjenama Europske komisije, godišnji gubitci prihoda EU-a u nenaplaćenim pristojbama na krijumčarene cigarete - originalne proizvode, nezakonito proizvedene cigarete i krivotvorene cigarete - iznose deset milijardi eura, od čega proračunu Europske unije pripada deset posto. Posljednjih nekoliko godina na cjelokupnom carinskom području Hrvatske primijećen je velik porast nelegalne prodaje duhanskih proizvoda, osobito duhana. U 2018. godini na području Hrvatske ukupno je Carinska uprava zaplijenila 76,3 tone duhana u listu i sitno rezanog duhana te 17,6 milijuna raznih vrsta cigareta, pri čemu neovisna stručna istraživanja pokazuju da se šteta zbog utaje trošarine i poreza na dodanu vrijednost s osnove nedopuštene trgovine samo sitno rezanim duhanom procjenjuje na milijardu kuna godišnje.


"Evidentno je i da pojedini domaći proizvođači prikrivaju stvarno proizvedene količine duhana te ih ne predaju otkupljivačima jer je prodajna cijena rezanog duhana ili duhana u listu na nezakonitom tržištu izrazito visoka, što ove nezakonite aktivnosti čini visoko isplativima", navodi Ministarstvo zdravstva.


Željko Aragović, predsjednik Uduge hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list", kaže kako je nedvojbeno da je crno tržište duhana u Hrvatskoj u punom zamahu, no dvojbena mu je tvrdnja Ministarstva zdravstva da je i dio domaćih proizvođača duhana dio te zone, kao i pitanje koliko je to duhana zadržano u skladištima proizvođača duhana u Hrvatskoj a namijenjeno je crnom tržištu. Aragović ističe da taj podatak ne postoji te se ta tvrdnja koristi kako bi se optužilo domaće proizvođače duhana da su svi šverceri. U Hrvatskoj se proizvodi 7000 tona duhana godišnje.


Na pitanje zašto se šverca domaći duhan, predsjednik udruge "Krupan list" kaže da su proizvođači duhana u Hrvatskoj u diskriminirajućem položaju u odnosu prema drugim proizvođačima u EU-u.


- Oni proizvode duhan po najnižim cijenama u EU-u, a prosječna otkupna cijena duhana u Hrvatskoj 40 posto je niža od prosječne otkupne cijene u EU-u. Lani se za proizvođače duhana javio dodatni problem - iznimno loše ocjenjivanje duhana pri otkupu, tako da su u prošloj godini otkupljivači duhana prvi put u povijesti proizvodnje duhana u Hrvatskoj osporili više od 1000 kartonskih kutija, što je prema prijašnjim godinama, kada se osporavalo maksimalno 20-30 kutija, znatno više. U okruženju u kakvom posluju proizvođači duhana u Hrvatskoj, a to je monopol, bez mogućnosti izvoza na kvalitetno europsko tržište, njihovo nezadovoljstvo tjera ih u sivu zonu. Stoga je potrebno, ističe Aragović, preventivno djelovati da se ona smanji, odnosno podići dohodovnost proizvodnji duhana, a ne rješavati posljedice pod krinkom - svi proizvođači duhana su šverceri.
Upitna ispravnost

- U neuređenim odnosima cijene sirovog duhana te duhanskih proizvoda, kao i mlako djelovanje institucija prema korjenitim promjenama u sustavu nadzora duhana u RH, šverc duhana bit će sve intenzivniji, na svim nivoima - kaže Željko Aragović.

Analize Ministarstva zdravstva, između ostalog, pokazuju da na hrvatskom tržištuje osim domaćeg duhana ima i ilegalnog duhana u listu i sitno rezanog duhana iz zemalja Europske unije, uglavnom iz Bugarske i Poljske. Naime, duhan u listu se za potrebe nedopuštene trgovine do prije nekoliko godina kupovao isključivo od legalnih proizvođača iz šire okolice Virovitice i zapadne Slavonije. Sve učestalije kontrole Carinske uprave kod legalnih proizvođača takvu su vrstu nedopuštene trgovine u znatnoj mjeri smanjile. Stoga su kriminalne skupine počele kupovati duhan u listu na legalnom tržištu u drugim državama članicama Europske unije, kao što su Poljska, Grčka, Slovačka, Bugarska i Češka, kako bi nadomjestile manjak duhana u listu na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj. Duhan se potom u Hrvatsku ilegalno unosi tako da se na pratećim dokumentima navodi prijevoz druge vrste robe. Velike količine nelegalnih duhanskih proizvoda pojavljuju se na tržištu zbog velike razlike u maloprodajnim cijenama, kako legalnih tako i nelegalnih duhanskih proizvoda u okruženju. Hrvatska u odnosu prema zemljama u susjedstvu ima znatno više maloprodajne cijene cigareta i sitno rezanog duhana. Osim što njihova nelegalna prodaja šteti državnom proračunu, upitna je i zdravstvena ispravnost tih proizvoda.


Sandra Lacić
ilegalci
NELEGALNA PRODAJA I DALJE RASTE
76,3

tone duhana u listu i rezanog duhana zaplijenjeno je u 2018. godini na području Hrvatske
17,6

milijuna raznih vrsta cigareta lani je u Hrvatskoj zaplijenila carina
LOŠA KONTROLA
Željko Aragović, predsjednik udruge "Krupan list", kaže da postoji problem kontrole i praćenja duhana kada se otkupi od proizvođača. "U Hrvatskoj ne postoje zakonom određene lokacije na kojima se može otkupljivati duhan. Sustav nije dobro organiziran, ali znamo da za sve propuste najveći teret nose proizvođači duhana, jer se njih najviše kontrolira. Kao udruga, dali smo prijedlog kako kontrolirati proizvodnju duhana, i to na način da se osnuju maksimalno tri organizacije proizvođača koje bi vodile evidenciju proizvodnje svojih članova, koje bi prijavljivali nadležnoj instituciji. Ako netko od članova ne ispunjava svoje obveze prema tržištu te se zatekne u prekršaju, jasno ga se etiketira te ga se izbacuje iz članstva", kaže Aragović. Kaže da je i kontrola proizvedenog duhana u Hrvatskoj loša, jer postoje dva organizatora proizvodnje koja ugovornom obvezom pokušavaju staviti proizvodnju pod kontrolu. "Nažalost, to nije moguće te im to ne uspijeva jer je proizvodnja duhana vrlo specifična - prinosi po jedinici površine mogu varirati od 1200 do 4000 kilograma, a sve ovisi o uvjetima, tehnologiji i drugom. Procjene koje organizatori proizvodnje obavljaju na polju, tijekom proizvodnog ciklusa, nisu realne, pa dolazi do krivih podataka, koji, nažalost, završe kod carinika", kaže Aragović.