Sport
KRAMARIĆ SPASITELJ

Hrvatska se namučila i teško slomila otpor tvrdih Azera
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Gosti u 19. minuti šokirali Maksimir, Barišić i Kramarić donijeli preokret

Vezani članci

PRVA UTAKMICA VATRENIH U 2019.

Bornini Čepinčani s najvećom zastavom

Hrvatska nogometna reprezentacija upisala je očekivanu pobjedu na startu kvalifikacija za Euro 2020. No do planirana tri boda protiv Azerbajdžana svjetski su doprvaci stigli teže od očekivanog, tek u završnici susreta nakon što su dugo stezali obruč oko suparničkog gola.


Nije to bilo najblistavije izdanje Vatrenih, no unatoč nekim propustima i slabijim izvedbama pojedinih igrača, ipak su svih 90 minuta pokazivali da su kvalitetnija momčad te su na kraju zasluženo slavili. No jasno je kako će protiv jačih suparnika u našoj skupini ipak trebati pokazati više, a to vrijedi već za nedjelju i gostovanje kod Mađarske.


Izbornik Dalić ipak se odlučio za opciju s ofenzivnim Brekalom na desnom boku, dok je umjesto oporavljenika Rebića i Brozovića u prvih 11 uvrstio Kovačića i debitanta Petkovića.


Već u drugoj minuti Hrvatska je prvi puta zaprijetila, Barišić je s lijeve strane ubacio na Kramarića, no gostujuća je obrana uspjela očistiti opasnu situaciju pred svojim vratima. Bila je to najava pritiska Vatrenih koji su se nametnuli od početka te su kružili oko gostujućeg šesnaesterca, no bez konkretne prilike za koju je nedostajao onaj pravi zadnji pas. Pokušao je stoga


Petković zaprijetiti s distance, no njegov udarac s 20 metara otišao je pokraj vratnice. Samo minutu kasnije sjajnu su priliku imali Azerbajdžanci, Šejdaev se sjurio po lijevoj strani, oslobodio Vide i kada je ušao u kazneni prostor, uputio prizemni udarac, no Kalinić je odličnom reakcijom spasio svoju mrežu. U 16. je ponovno pokušala Hrvatska uzvratiti iz daljine, Rakitić je imao slobodan udarac u obećavajućoj poziciji, na 20 metara malo slijeva, no gađao je visoko preko gola. I kao da upozorenje iz 13. minute nije bilo dovoljno, Azeri su u 19. još jednom pokazali da u Zagreb nisu stigli bez ambicija. Kovačić je izgubio loptu u driblingu na gostujućoj polovici terena te je uslijedila kontra preko Šejdaeva, ispred kojeg se Ćaleta-Car neshvatljivo povlačio te ga puštao da uđe u naš šesnaesterac, a gostujući napadač novu priliku nije propustio. Silovito je pucao pod gredu i svladao nemoćnog Kalinića za šokantnih 0:1. Nije to bio rezultat kakvim su se nadale dobro ispunjene tribine maksimirskog stadiona, no zaostatak nije pokolebao ni navijače ni igrače. Do kraja poluvremena igralo se praktički samo na polovici terena Azerbajdžana te se obruč oko njihovih vrata sve više stezao. Najprije je Modrić u 27. minuti "potegao" s 25 metara, ali je njegov prizemni udarac zamalo otišao pored desne vratnice. Potom je u 33. Kramarić uposlio Petkovića u šesnaestercu, on se oslobodio jednog čuvara, no nije se odlučio na udarac nego na dodavanje Rakitića, a njegov je pokušaj s ruba kaznenog prostora još jednom bio neprecizan. Minutu kasnije Petković je pao nakon duela s Mammadovim, očekivao je najstrožu kaznu, skočile su i tribine, no bugarski je sudac samo odmahnuo rukom. U 36. Vatreni su bili vrlo blizu izjednačenju, Rakitić je ubacio iz kornera s lijeve strane na prvu vratnicu odakle je Kramarić pucao glavom, ali ravno u Agajeva. Završnica poluvremena donijela je još jači pritisak Hrvatske, kao i dodatni impuls s tribina. Modrić je u 41. minuti povukao loptu, uposlio Barišića koji je iz prve ubacio točno na glavu kapetana Vatrenih, ali je lopta otišla tik pored desne vratnice. Nedugo potom udarac Kramarića završio je u gostujućem bloku, da bi konačno u 44. minuti tribine "eksplodirale" jer je Hrvatska izjednačila. Korner s lijeve strane izveo je Modrić, Perišić prebacio glavom na Kramarića čiji je udarac glavom Sagajev obranio, no samo do Barišića koji je iz blizine "zakucao" loptu u mrežu za svoj prvijenac u nacionalnom dresu.
Drugo poluvrijeme počelo je na isti način kako je završilo prvo, velikim pritiskom Hrvatske koja je odmah tražila pogodak za vodstvo. Udarac glavom Ćalete-Cara završio je na gornjem dijelu mreže, potom je Kramarić pucao ravno u Agajeva, da bi nakon ubačaja Brekala s desne strane i boksanja gostujućeg vratara Perišić izborio samo korner. Hrvatska je ponovno zaprijetila iz još jednog prekida u 56. minuti, Modrić je iz slobodnog udarca s lijeve strane umalo iznenadio Agajeva, koji je ipak uspio loptu odbiti u gredu pa od nje u korner. Odmah potom još je jednom našoj mreži opasno zaprijetio Šejdaev, no srećom iz izgledne je situacije pucao pored lijeve vratnice. Uzvratio je na suprotnoj strani Brekalo udarcem s 25 metara, no i on je bio neprecizan. U 63. minuti Hrvatska je trebala dobiti kazneni udarac, Rahimov je povlačio za dres Petkovića, no sudac Kabakov još se jednom nije oglasio. Pokušali su nakon toga do pogotka doći udarcima iz daljine, najprije Rakitić, potom i Brekalo no bez učinka. No konačno je u 79. minuti Hrvatska povela. Lopta je stigla do Kramarića na lijevoj strani, on je lažnjakom "slomio" čuvara te potom desnom nogom precizno ciljao i pogodio suprotni, donji kut gostujuće mreže. Bio je to zasluženi rasplet viđenog na terenu, pogotovo u drugom poluvremenu u kojemu se praktički igralo samo na polovici Azerbajdžana. Mogla je Hrvatska u završnici doći i do uvjerljivije pobjede, Modrić je u 87. minuti lijepo uposlio Perišića iz slobodnog udarca, no on je neometan pucao pored desne vratnice. Završnica je donijela malu nervozu, zbog bojazni od kakvog zalutalog "metka" gostiju, koji su ubačajima u naš šesnaesterac tražili izjednačujući pogodak, no nisu stigli te je Hrvatska mogla proslaviti teško izborena, ali zaslužena tri boda.
Goran Roguljić
Rezultati by SofaScore
ZAGREB - Stadion Maksimir. Večernja utakmica. Teren: dobar. Gledatelja 23146. Sudac: Georgi Kabakov (Bugarska) - 6.5. Strijelci: 0:1 Šejdaev (19), 1:1 Barišić (44), 2:1 Kramarić (79). Žuti kartoni: Medvedev (Azerbajdžan).

IGRAČ UTAKMICE: LUKA MODRIĆ (HRVATSKA)

Hrvatska

2 (1)

Kalinić 6, Brekalo 6,5, Vida 6, Ćaleta-Car 5,5, Barišić 7, Modrić 7,5 (od 90. Badelj -), Kovačić 5,5 (od 73. Vlašić -), Rakitić 6,5, Kramarić 7,Perišić 6, Petković 6,5 (od 69. Rebić -)

Azerbajdžan

1 (1)

Agajev 6,5, Medvedev 6, Mammadov 6, Husejnov 6, Rahimov 6, Garajev 6 (od 87. Dadašov -), Madatov 6, Eddy 5,5, Almeida 5,5 (od 73. Mahmudov -), Nazarov 6 (od 58. Abdulajev), Šejdaev 6,5.
0:1
Nakon izgubljene lopte Kovačića uslijedila je kontra preko Šejdaeva, kojeg je Ćaleta-Car pustio da uđe u naš kazneni te smjesti loptu pod gredu nemoćnog Kalinića
1:1
Nakon kornera Modrića s lijeve strane Barišić se najbolje snašao u gužvi te iz blizine zakucao loptu za svoj prvijenac u nacionalnom dresu
2:1
Lopta je stigla do Kramarića na lijevoj strani koji je lažnjakom "slomio" čuvara te potom desnicom precizno gađao i pogodio suprotni donji kut
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike