Ekonomija
14. DAN OTVORENIH INTEGRACIJA

Obrazovanje koordinirati s privatnim sektorom
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Stupanj digitaliziranosti i informatiziranosti hrvatskog društva još nije zadovoljavajući te se, stoga, od države očekuje kreiranje strateškog okvira razvoja, bolja koordinacija i suradnja s privatnim sektorom te obrazovni sustav za digitalno doba.
Rekao je to predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić na godišnjem skupu te tvrtke, 14. danu otvorenih integracija, koji je iznova okupio brojne sudionike iz ICT-a i drugi sektora, uključujući i partner-tvrtke King ICT-a.
"Poslovni rezultati ICT sektora u Hrvatskoj sve su bolji, no bili bi još bolji da možemo pronaći veći broj odgovarajućih ICT stručnjaka, što je posljednjih godina sve veći problem. Problem je i što je Hrvatska, prema istraživanjima, dosta nisko pozicionirana po širokopojasnom pristupu internetu, ljudskom ICT kapitalu, javnim digitalnim servisima, e-commerceu, razini ulaganja u istraživanje i razvoj i drugim parametrima", kazao je Barišić.
Kaže da ICT sektor želi javno dostupnu analizu ispunjenja Strategije e-Hrvatske 2020 i povezanih projekata, kao i sudjelovanje u izradi razvojne strategije RH 2021. - 2030. No upozorava da je pitanje koliko je uopće ICT sektor imao priliku dati prijedlog, komentar ili sugestiju za ono što će se naći u strategiji.
"Molim odgovorne da strukovnim udrugama ne dostave završnu verziju materijala s rokom očitovanja od pet dana, uključujući i vikend, a slično vrijedi i za objave na e-Savjetovanju, pa se obično odbaci velika većina prijedloga. To je jako važno pitanje da ne bismo tražili široki konsenzus i dovoljno vremena za usklađivanje stavova", upozorio je Barišić.
Naglasio je i potrebu praćenja europskih trendova za digitalizaciju i druge projekte, ali i za većom koordinacijom privatnog sektora i državnih institucija. Na Danu otvorenih integracija King ICT-a predstavljena su brojna nova rješenja te tvrtke i partnera za digitalnu transformaciju poslovanja, a predavanja i radionice odnosile su se najviše na digitalnu infrastrukturu, digitalizaciju i automatizaciju ekonomije.
Među trendovima u ICT-u izdvojeni su cloud, koji je već preuzeo primat u digitalnoj transformaciji, 5G, koji je još u početnim fazama, kao i digitalizacija i automatizacija ekonomije, za što još nema konkretnijih akcijskih planova, ne samo u Hrvatskoj nego i drugim zemljama Europe, gdje je prisutna određena zabrinutost zbog usporavanja gospodarskog rasta. Dobrim primjerima zemalja u digitalizaciji izdvojene su Njemačka, Švedska i Estonija kao dio europskih zemalja koje razvoj gospodarstva temelje na povezivanju države, znanosti i gospodarstva. H
Kao dobar primjer europskih zemalja u digitalizaciji ekonomije izdvojene su Njemačka, Švedska i Estonija
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike