Novosti
PLJESAK U POTOČARIMA

Majke: Molile smo se za ovu kaznu
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
U memorijalnom centru u Potočarima, u kojemu je pokopan najveći broj od 8372 bošnjačke žrtve genocida iz Srebrenice, okupljeni članovi obitelji žrtava pozdravili su doživotnu kaznu zatvora Radovanu Karadžiću. Nakon što je predsjednik drugostupanjskog sudskog vijeća Vagn Prüsse Joensen rekao da je Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, u dvorani u kojoj je organizirano praćenje izricanja presude slijedili su pljesak, suze i uzvici odobravanja obitelji žrtava srebreničkog masakra. "Ubili su mi sina i muža. Dočekala sam ovaj dan sa zadovoljstvom da je pravda jednog dana došla i da sam je dočekala. Dosta majki je umrlo a nije dočekalo da ukopa svoju djecu i da budu kažnjeni zločinci koji su sijali smrt na ovom prostoru", kazala je Fadila Efendić, jedna od preživjelih žrtava iz Srebrenice.


Šuhra Malić, koja je također izgubila dio članova obitelji, rekla je kako se molila samo da Karadžić dobije doživotnu kaznu. Brojne žrtve u rukama su imale fotografije svojih sinova i muževa koji su ubijeni u ljeto 1995. na području Srebrenice. Praćenje donošenja presude Radovanu Karadžiću organizirano je i u Sarajevu te u drugim sredinama.


Voditelj Misije OESS-a u BiH Bruce Berton izjavio je kako je presuda Radovanu Karadžiću "još jedan ključan korak k privođenju pravdi osoba koje su najodgovornije za genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini".
Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću pozdravila je odluku žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove. "Smatramo da je genocidna namjera za uništenje Muslimana i Hrvata postojala u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa tako i u Sarajevu te drugih šest općina navedenih u optužnici, što vijeće nije utvrdilo", priopćila je Documenta. H