Ekonomija
U TIJEKU JE SJETVA ŠEĆERNE REPE

Za industriju šećera pomoć stigla prekasno
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Potezi Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede sigurno će pomoći oporavku površina u idućem razdoblju, kaže Bičvić

Na ugovorenim obradivim površinama Tvornice šećera Osijek, tvrtke iz sustava Žito grupe, u tijeku je proljetna sjetva šećerne repe. Kako ističe Josip Bičvić, član Uprave te tvrtke, interes za sjetvu šećerne repe nešto je niži u odnosu na prošlu godinu, a smanjenje je uvjetovano prije svega lošim prinosom i kvalitetom šećerne repe 2018. godine, zbog čega je dio proizvođača smanjio površine pod ovom kulturom.- Prošle godine imali smo zasijanu repu na 14.100 hektara, dok ove godine procjenjujemo da će u Hrvatskoj biti zasijano oko 12.500 hektara, što je smanjenje za oko 1600 hektara, ili 11 %. No, kako je ovogodišnja sjetva šećerne repe još u tijeku teško je dati konačne brojke - ističe Bičvić i dodaje kako su potrebe kapaciteta Tvornice šećera Osijek, ovisno o prinosu, na razini 8500 do 9000 hektara, a razliku će u ovoj kampanji nadoknaditi s preradom sirovog šećera kako bi popunili proizvodne kapacitete.
Bičvić je prokomentirao i zadnje poteze Vlade RH koji se odnose na pomoć industriji šećera, a koji će sigurno utjecati na interes proizvođača za bavljenje proizvodnjom šećernom repom.
- Potezi Vlade RH u svakom su slučaju pozitivna i hvalevrijedna pomoć, ali i snažan signal da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH stoje iza proizvođača šećerne repe i industrije šećera. Oni će sigurno pomoći oporavku površina u idućem razdoblju, no za 2019. godinu ta pomoć je došla malo prekasno - zaključio je sugovornik i pojasnio kako proizvođači sjetvu šećerne repe moraju planirati već krajem ljeta tekuće godine, za iduću 2020. godinu zbog pripreme tla i narudžbe sjemena, tako da se proizvođači koji su i željeli, nisu mogli pripremiti kako bi povećali sjetvene površine u ovoj godini. No, vjerujemo da će znatno povećanje uslijediti 2020. godine.S obzirom na to kako uskoro kreće i sjetva ostalih proljetnih kultura Josip Bičvić je izjavio kako je najveće zanimanje za sjetvu kukuruza.
- S obzirom na vrhunske prinose koje su proizvođači imali prošle godine, i ove godine najveći je interes za sjetvom kukuruza. Soja će standardno biti na visokoj razini zasijanih površina, s obzirom na stabilne prinose i visoke otkupne cijene proteklih nekoliko godina - pojasnio je Bičvić, i dodao kako se očekuje smanjenje sjetve suncokreta na razini od desetak posto, ponajprije izazvano niskom otkupnom cijenom u 2018. godini. Tihana ERŠEK CICVARIĆ

Očekuje se smanjenje sjetve suncokreta za 10-ak % zbog niske otkupne cijene u prošloj 2018. godini
Još je u tijeku proces osnivanja "Hrvatske industrije šećera"
U idućih nekoliko mjeseci znat će se više o osnivanju zajedničke tvrtke koja će obavljati djelatnosti objedinjene proizvodnje i prodaje šećera na tržištu pod radnim nazivom “Hrvatska industrija šećera”, odnosno spajanju tri domaće šećerane – Tvornica šećera Osijek, Viro tvornica šećera i županjska Sladorana.

- S obzirom na to da je taj proces još uvijek u fazi čekanja suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN-a), ne bih mnogo komentirao detalje. Proces teče nesmetano i nadamo se njegovo dovršetku u idućih nekoliko mjeseci - prokomentirao je Bičvić.
Možda ste propustili...

PODRIJETLO HRANE SVE VAŽNIJE

Potrošači biraju domaće ekoproizvode

IZRAELSKI SUSTAV NA SLAVONSKIM POLJIMA

Postavljene cijevi za prvo podzemno navodnjavanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRODAJA FOKUSIRANA PRETEŽITO NA UGOSTITELJSTVO I TURIZAM

I školjkarstvo na udaru pandemije koronavirusa

2

TEKSTILCI: NAJGORE DOLAZI NA JESEN

U koronakrizi promet im je rastao do 50 %, sad se bore s naplatom

3

TRI NOVA NATJEČAJA

Za uzgoj povrća 150 milijuna kuna