Kultura
AMBIJENTALNA DRAMA U GISKO-U

Glumica Mira Perić u predstavi “Frau Thildy” kao gospođa M. Hengl
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
OSIJEK - U organizaciji Fakulteta za odgojno-obrazovne znanosti i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek večeras (srijeda, 20. ožujka, 19 sati) u prostoru Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek bit će premijera ambijentalne procesne drame "Frau Thildy: Matilda Wilhemina Gillming udana Hengl 1880.-1966.", u izvedbi osječke glumice Mire Perić, koja potpisuje tekst i režiju predstave.

Matilda Wilhelmina (Thildy) Gillming (rođ. 1880.) udala se 1906. za budućeg osječkog gradonačelnika Vjekoslava Hengla (Donji Miholjac, 1875. ˗ Osijek, 1961.), koji je u Osijeku do 1910. djelovao kao odvjetnik, a zatim kao kraljevski javni bilježnik. Od 1920. do 1934. bio je gradonačelnik Osijeka.

Njegova supruga Matilda Wilhelmina (Thildy) Gillming nakon udaje za Vjekoslava Hengla kao vjenčani dar od svojih roditelja dobila je zgradu u kojoj je danas Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, na križanju Kapucinske, Radićeve i Ulice V. Hengla, kraj Sakuntalina parka. Poslije su zgradu poklonili gradu s namjerom da ona postane galerija, a Matilda je i svoju biblioteku pretkraj svoga života poklonila gradu Osijeku.

Kako je Matilda Gillming bila visoko kulturno osviještena osječka intelektualka i književnica, sa suprugom je posjedovala bogatu privatnu knjižnicu. O njezinoj je zbirci knjiga zapisano: "Matilda je za svoju biblioteku nabavila sve što se tada moglo kupiti s područja filozofije, opće povijesti, povijesti umjetnosti, beletristike i biografske literature. Matilda Hengl je 1936. godine načinila pismenu oporuku u kojoj je svoju kuću ostavlja zajedno s namještajem i s više od 5.000 svezaka knjiga Gradskoj općini Osijek. U legatu Hengl u GISKO-u većina je knjiga na njemačkome jeziku, nekolicina na francuskom, talijanskom i engleskom jeziku. Većina je knjiga i izdanih u Njemačkoj, s područja književnosti, povijesti umjetnosti, mnogo je kulturnih vodiča i popularno znanstvene literature, što je svjedok da je Matilda bila profilirana čitateljica osječkoga kraja sredinom 20. stoljeća. Tako povezivanje knjiga s njihovim čitateljima (vlasnicima) knjiga svjedoči o društvenom statusu i određenom intelektualnom bogatstvu."

Umrla je 1966., preselivši se nakon Drugog svjetskog rata iz velebne vile u manji stran u središtu grada.
Darko Kovačević
Dramu o Matildi Wilhemini Gillming udanoj Hengl napisala je, režirala i izvodi je osječka glumica Mira Perić
Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike