Novosti
ŽESTOKE REAKCIJE NA TVRDNJE O TAJNOJ OPERACIJI

Mektić: Naoružavali ste selefije u BiH Plenković: To je kreativna manipulacija
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
SOA je od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražila službeno očitovanje o navodima

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ustvrdio je kako su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista - selefija. Hrvatski državni vrh njegove je izjave nazvao besmislicama, a Sigurnosno-obavještajna agencija ih je odbacila kao neistinite i zlonamjerne.

Mektić je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića. "Unazad nekoliko godina dokumentirali smo, odnosno došli smo do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj osoba koje su pokušale iskombinirati jednu obavještajnu operaciju vezano uz naoružavanje selefija", izjavio je Mektić, a njegove riječi prenio je sarajevski portal Faktor.

Zamršena priča
Mektić je ovu izjavu dao nakon što je portal Žurnal objavio zamršenu priču u kojoj opisuje kako su hrvatski obavještajci pod prijetnjama navodili neke državljane BiH da u mesdžide (islamske bogomolje) u toj zemlji donose oružje, što bi potom bilo prijavljeno policiji, a takve priče poslužile bi kao potpora tvrdnjama o opasnostima od radikalnih islamista. Žurnal je ustvrdio kako je u takvu navodnu operaciju uz konzula bio umiješan i zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kadar HDZ-a BiH te pritom podsjećaju na njegove opetovane izjave o brojnim zajednicama radikalnih islamista u BiH koje okupljaju na tisuće članova. Novinar Đaković je pak opisan kao osoba koja je pritom bila svojevrsna veza s vlastima RS-a kojima je također stalo do toga da eksploatiraju teze o opasnosti od radikalnih islamista u BiH, a njegova povezanost s konzulom Bandićem argumentirana je konstatacijom kako se on pod nejasnim okolnostima koristio službenim vozilom hrvatskog konzulata u Tuzli s diplomatskim pločicama. Đaković je navodno bio taj koji je posredovao u tome da osobe koje bi vrbovali hrvatski obavještajci na teritoriju RS-a preuzmu pakete s oružjem. Mektić je ustvrdio kako je cilj operacije bio "brutalno diskreditirati BiH" i dokazati tvrdnje hrvatske predsjednice da je BiH zemlja u kojoj postoje teroristički logori.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je te navode besmislicom. "Riječ je o kreativnoj manipulaciji. To je jedna besmislica koju u cijelosti odbacujem“, rekao je Plenković u Neumu, gdje je sudjelovao na skupu posvećenom inicijativi za izmjenom Ustava u BiH. Prema njegovim riječima, još su veće besmislice tvrdnje da su i hrvatski diplomatski predstavnici bili uključeni u navodnu špijunsku aferu. "Oni su tu da rade svoj posao, a ne da se bave nečim drugim. Odbacujem obje teze", zaključio je. Istaknuo je da se Hrvatska bori protiv terorizma i u toj borbi surađuje s BiH, koju smatra partnerom. "Sva naša suradnja s tijelima u BiH koje se bave ovom temom, a to su protuterorističke aktivnosti i razmjena informacija, redovita je i trajna. Koliko znam, naša je agencija tražila od bosanskohercegovačke strane da se očituje o ovim navodima i da dobijemo širu sliku", dodao je Plenković.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je ovu navodnu aferu nazvao djelovanjem parastruktura u BiH i najavio pokretanje istrage.

Rizik za sigurnost
"Ovo vrijeđa zdravu pamet, kao što vrijeđa i interpretiranje događanja u parlamentu vezano uz osudu okupljanja četnika u Višegradu. Skreće se pozornost s ključnih tema", rekao je Čović. Također je rekao i kako brojni događaji pokazuju da u BiH djeluju brojne nezakonite strukture. "Moramo biti zabrinuti zbog takvih skupina, bilo da je višegradska ili neka druga, ali i zbog infiltriranih osoba u institucijama BiH koje izmišljaju ovakve stvari", rekao je Čović.

SOA je Mektićeve navode odbacila kao neistinite i zlonamjerne, ističući kako se njima ujedno Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. SOA je od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražila službeno očitovanje o tim navodima, a o njima će izvijestiti i međunarodne partnere. "Borba protiv terorizma prioritet je SOA-e, a sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno radi zaštite RH, naših saveznika u EU-u i NATO-u, kao i cijele Europe", navodi se u odgovoru koji je SOA poslala Hini. "Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost RH, EU-a i NATO-a, a posebice same BiH", poručuju iz SOA-e.

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović poručio je da nema namjeru komentirati "politikantske konstrukcije" ministra Mektića, dok je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo kako je cilj tih tvrdnji ugrožavanje uspješne suradnje dviju država. MVEP je istaknuo kako "u cijelosti neosnovane i krajnje tendenciozne tvrdnje očito imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu suradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i BiH".

Hina/D.Pavlović
parastrukture
ČOVIĆ: SKREĆE SE POZORNOST S KLJUČNIH TEMA
KREŠIĆ: SKREĆE SE POZORNOST S POVRATKA ISLAMISTA
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić sve je nazvao “gnusnim lažima”. “Ovako izrečene lažne konstrukcije vjerojatno su pokušaj skretanja pozornosti s istinske borbe protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i svih pojavnih oblika kriminala, a što glasno zagovaram u svom radu kroz cijeli mandat”, stoji u Krešićevoj izjavi dostavljenoj medijima. Mektićev zamjenik također je iznio tezu da je priča plasirana kako bi se skrenula pozornost s problema povratka državljana BiH koji su se borili u redovima terorističkih organizacija u Siriji, ali i okupljanja četnika u Višegradu prošloga tjedna. “Rezolutno odbacujem bilo kakvu povezanost s kriminalnim aktivnostima koje su navedene u tekstu (Žurnala). Želim istaknuti da ću uporabiti sva pravna sredstva radi zaštite svoga integriteta i zatražiti procesuiranje onih koji su iskonstruirali ovakve gnusne laži i plasirali ih u javnost”, izjavio je doministar sigurnosti BiH. Na sličan je način reagirao i novinar RTV-a Republike Srpske Mato Đaković. “Ovo može smisliti samo bolestan um. Povezati mene s terorizmom bolesno je”, kazao je Đaković u izjavi za portal Klix, odbacivši mogućnost da ima bilo kakve veze za SOA-om. Najavio je podnošenje tužbe protiv novinara Žurnala, a potvrdio je jedino kako je od hrvatskog konzula Bandića kupio automobil Mercedes i koji je tada imao diplomatske pločice, pa ih je koristio dok nije riješio “papirologiju” ranije ovoga mjeseca. “Plavih pločica više nema, jer su se stekli uvjeti da ih promijenim, jer je auto postao moj”, pojasnio je Đaković.
Šefik Džaferović

član Predsjedništva BiH

TRAŽIT ĆU TEMELJITU ISTRAGU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najavio je u četvrtak da će u državnom vrhu BiH inzistirati da se do kraja razjasne tvrdnje prema kojima su hrvatski obavještajci provodili operaciju tajnog naoružavanja radikalnih islamista u BiH. “Ako bude to o čemu su pisali mediji, onda je to vrlo teška stvar i tražit će reakciju BiH”, izjavio je Džaferović. Dodao je kako su i ranije iz Hrvatske stizale izjave u kojima se “izmišljalo opasnosti” koje dolaze iz BiH, pri čemu je aludirao na tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o terorističkim prijetnjama.

“Hrvatska se prema BiH mora odnositi s poštovanjem, kao što se i BiH odnosi prema Hrvatskoj”, kazao je Džaferović.
“HTJELI STE BiH PREDSTAVITI KAO UTOČIŠTE TERORISTA”
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ponovno je u četvrtak ustvrdio kako su obavještajci iz Hrvatske provodili tajnu operaciju čiji je cilj bio predstaviti BiH kao utočište terorista. “Mi već godinu, dvije dana raspolažemo određenim obavještajnim informacijama da je hrvatska služba pokušala vrbovati neke naše ljude, državljane BiH, koji imaju veze sa selefijskim pokretom, da to oružje kupe i da transportiraju u medžlis kod Doboja. Pokušali su iskombinirati jednu operativno-obavještajnu aktivnost da se izmontira jedna takva operacija u kojoj bi se otkrilo naoružavanje i oružje. Pokušali su vrbovati neke naše državljane u Hrvatskoj da kupe neku količinu oružja i da odvezu u medžlis. To povezujem s onom polemikom koju sam nekada imao s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, kad je govorila o deset tisuća terorista, da je BiH problem te da ugrožava stabilnost regije”, izjavio je Mektić za televiziju N1. Komentirajući najavu iz Tužiteljstva BiH kako će o cijelom slučaju otvoriti istragu te pozvati i njega kao ministra da o tome da iskaz, Mektić je kazao kako bi se tužitelji zapravo trebali raspitati u sigurnosnim agencijama BiH. “To su radile naše agencije, došle do takvih informacija i saznanja”, kazao je Mektić, dodajući kako u cijeloj priči nije bitan on, nego “pokušaj strane službe da vrbuje određene ljude u BiH koji bi za račun stranih službi odradile određeni posao”.