Novosti
ROK DO 1. TRAVNJA

Tvrkama koje nisu odabrale opskrbljivača poskupjet će struja
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Veleprodajna je cijena električne energije rasla te će, ako brzo ne reagiraju, biti neugodno iznenađeni

Poduzetnici koji nisu izabrali svog opskrbljivača električne energije mogli bi uskoro plaćati puno višu cijenu struje. Naime, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donijela je novu metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom, a na osnovi toga i nove tarife koje će se primjenjivati od 1. travnja.


Mehanizam zajamčenog opskrbljivača za poduzetništvo aktivira se kada određeni opskrbljivač električne energije prestaje raditi, a da bi njegovi kupci imali neprekinutu opskrbu električnom energijom. To pravo ima samo poduzetništvo, a Zakon o tržištu energije propisuje da tarifa u zajamčenoj opskrbi mora biti viša od prosječne cijene na tržištu električne energije za odgovarajuću kategoriju kupca. U 2018. godini došlo je do naglog rasta cijene električne energije na veleprodajnom tržištu, a zajamčene tarife bile su niže od tržišne cijene. Posljedično, nove tarife koje će se primjenjivati od sljedećeg mjeseca znače i više maloprodajne cijene. Ili, pojednostavljeno, cijena električne energije za one potrošače poduzetnike koji nisu pod ugovorom kod jednog od opskrbljivača će rasti, i to drastično. Prema nekim projekcijama, riječ je o poskupljenju sa sadašnjih 35 eura na 70 eura po megavatsatu! Takvih kojima će struja poskupjeti, ponovno prema procjenama, gotovo je 80 tisuća poduzetnika, što nikako nije zanemariv broj.


- U pravilu riječ je o malim tvrtkama i obrtima kojima ovakva korekcija cijene neće biti zanemariva. Jednim dijelom riječ je i o kupcima koji su već imali ugovornog opskrbljivača, ali je on napustio tržište, pa su izravno potpali u kategoriju zajamčenih. Kako je proteklih mjeseci zajamčena cijena bila niža od one koju su imali "ugovorni", takva situacija im je očito odgovarala. No, vremena su se promijenila i veleprodajna cijena električne energije je rasla te će, ako brzo ne reagiraju, biti neugodno iznenađeni - kaže nam sugovornik iz institucije koja skrbi za poduzetništvo koji je želio ostati anoniman.


Jedini zakonom određeni pružatelj zajamčene opskrbe električnom energijom je HEP Elektra, a ona još uvijek nije objavila nove cijene. Dakle, poduzetnici imaju još dva tjedna odlučiti se za nekog od opskrbljivača kako bi ublažili poskupljenje koje se očekuje.


Novom metodologijom, kažu u HERA-i, želi se potaknuti kupce poduzetnike koji su se našli u poziciji korisnika zajamčene opskrbe da sklope ugovor o opskrbi električnom energijom s jednim od opskrbljivača na tržištu kako bi ostvarili povoljniju cijenu električne energije.


HERA je još 2013. godine donijela prvu Metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom, tarife su zadovoljavale zakonski uvjet, odnosno bile su veće od prosječnih cijena na maloprodajnom tržištu električne energije. Međutim, 2018. godine došlo je do naglog porasta cijena na veleprodajnom tržištu te su tarife, izračunane prema tada važećoj metodologiji za drugu polovinu prošle godine bile manje od cijena na tržištu, a to je protivno odredbama zakona. U takvim okolnostima metodologija se pokazala pretromom.
HERA je, nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, donijela metodologiju koja uzima u obzir očekivane promjene cijena na maloprodajnom tržištu električne energije i čija će primjena rezultirati tarifama koje daju veću prosječnu cijenu zajamčene opskrbe od one na maloprodajnom tržištu električne energije.


Dario Kuštro
TARIFE ČETIRI PUTA GODIŠNJE
"Osnovna razlika u odnosu prema prethodnoj metodologiji je što se tarife određuju učestalije, četiri puta godišnje, a ne kao do sada dva puta godišnje, i što se određuju primjenom referentne cijene električne energije koja se određuje na temelju podataka s regionalno relevantne mađarske burze HUDEX o najvećim prosječnim cijenama temeljne i vršne električne energije iz terminskih ugovora za buduće i tri sljedeća tromjesečja", obrazlažu u HERA-i.
Možda ste propustili...