Novosti
GLOBALNI PROSVJED MLADIH ZA KLIMU

Na ulice će i učenici u Osijeku i Belom Manastiru
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Ako se vi nećete ponašati kao odrasli – mi hoćemo! Zašto nam je važno? Zato što ćemo mi doživjeti najveće promjene. Zato što želimo budućnost. Poručuju to stotine hrvatskih učenika koji se ovoga petka, 15. ožujka u 12.30 sati priključuju globalnom učeničkom prosvjedu za klimu School Strike 4 Climate, koji će se istovremeno održavati u stotinjak zemalja diljem svijeta. U Hrvatskoj su prosvjede prvi najavili učenici u Zagrebu na incijativu 17-godišnje Laure Skale; ubrzo im se priključuju u Splitu, Rijeci, Varaždinu, a samo dan prije "petka za budućnost" trgnuli su se i osječki školarci te mladi u Belom Manastiru. Osječani pozivaju na okupljanje točno u podne ispred zgrade Županije – u Županijskoj ulici.


"Svi su učenici dobrodošli, bilo koja dobna skupina. Dođite u što većem broju, nemojte se bojati nikoga i izborite se za sebe i buduće generacije”, poručuje organizatorica okupljanja u Osijeku, učenica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića Sara Šoš, a protiv globalnog zatopljenja belomanastirski će se učenici okupiti na Trgu slobode u 12.15 sati. Podrška je učenicima koji će prosvjedovati u Hrvatskoj stigla i od znanstvenika i stručnjaka za klimatske promjene – uputili su otvoreno pismo javnosti.


"Nastavi li se po starom, planet bi se do 2060. godine mogao zagrijati i do 4 stupnja Celzijeva, kada će ovi mladi koji u petak organiziraju marš u prvim redovima promatrati globalno izumiranje s vrlo oskudnim resursima za vlastito preživljavanje”, stoji u otvorenom pismu čiji su potpisnici 33 hrvatska znanstvenika, među kojima i petero s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku.
Inicijatorica globalnog štrajka, šesnaestogodišnja je Šveđanka Greta Thunberg, koja već tjednima za klimu štrajka ispred parlamenta u Stockholmu. J.Pejaković
Možda ste propustili...