Novosti
GLOBALNI PROSVJED MLADIH ZA KLIMU

Na ulice će i učenici u Osijeku i Belom Manastiru
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Ako se vi nećete ponašati kao odrasli – mi hoćemo! Zašto nam je važno? Zato što ćemo mi doživjeti najveće promjene. Zato što želimo budućnost. Poručuju to stotine hrvatskih učenika koji se ovoga petka, 15. ožujka u 12.30 sati priključuju globalnom učeničkom prosvjedu za klimu School Strike 4 Climate, koji će se istovremeno održavati u stotinjak zemalja diljem svijeta. U Hrvatskoj su prosvjede prvi najavili učenici u Zagrebu na incijativu 17-godišnje Laure Skale; ubrzo im se priključuju u Splitu, Rijeci, Varaždinu, a samo dan prije "petka za budućnost" trgnuli su se i osječki školarci te mladi u Belom Manastiru. Osječani pozivaju na okupljanje točno u podne ispred zgrade Županije – u Županijskoj ulici.


"Svi su učenici dobrodošli, bilo koja dobna skupina. Dođite u što većem broju, nemojte se bojati nikoga i izborite se za sebe i buduće generacije”, poručuje organizatorica okupljanja u Osijeku, učenica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića Sara Šoš, a protiv globalnog zatopljenja belomanastirski će se učenici okupiti na Trgu slobode u 12.15 sati. Podrška je učenicima koji će prosvjedovati u Hrvatskoj stigla i od znanstvenika i stručnjaka za klimatske promjene – uputili su otvoreno pismo javnosti.


"Nastavi li se po starom, planet bi se do 2060. godine mogao zagrijati i do 4 stupnja Celzijeva, kada će ovi mladi koji u petak organiziraju marš u prvim redovima promatrati globalno izumiranje s vrlo oskudnim resursima za vlastito preživljavanje”, stoji u otvorenom pismu čiji su potpisnici 33 hrvatska znanstvenika, među kojima i petero s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku.
Inicijatorica globalnog štrajka, šesnaestogodišnja je Šveđanka Greta Thunberg, koja već tjednima za klimu štrajka ispred parlamenta u Stockholmu. J.Pejaković
Možda ste propustili...

SPRJEČAVANJE NEREDA NA SPORTSKIM NATJECANJIMA

Tko odbije testiranje na alkohol ili droge, neće moći na stadion

KINESKE IZVOZNE DOZVOLE ZA HRVATSKE MLIJEČNE PROIZVODE

Uskoro hrvatski sir na kineskom stolu