Novosti
MINISTRICA ŽALAC

Hoće li biti kaznenog postupka?
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio je u srijedu da se još provode izvidi o prometnoj nesreći ministrice Gabrijele Žalac. "Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima na temelju izvješća policije provodi izvide i prikuplja relevantne činjenice je li prometna nesreća posljedica nečije krivnje", kratko je odgovorio Jelenić o mogućnosti da se pokrene kazneni postupak protiv ministrice Žalac. Nije dao izravan odgovor ni na pitanje o mogućnosti da općinsko državno odvjetništvo utvrdi kaznenu odgovornost Žalac, nakon što je policija to odbacila. "Državno odvjetništvo provest će svoj dio postupka, pa će donijeti i svoje zaključke i o tome će sigurno izvijestiti javnost", izjavio je Jelenić novinarima.

Ministrica Gabrijela Žalac nakon prometne nesreće kada je, vozeći bez valjane vozačke dozvole koja je istekla u lipnju 2016., automobilom naletjela na desetogodišnju djevojčicu ponudila je premijeru Plenkoviću ostavku, no on je nije prihvatio. Oporbeni saborski zastupnici u srijedu su ocijenili da bi zbog prometne nesreće ministrica trebala dati ostavku, a vladajući u HDZ-u smatra kako za to nije bilo razloga i da ministrici nije pogodovano jer je platila kaznu, kao što bi morao i svaki drugi građanin.

Božo Petrov (Most) upitao je zašto se toliko ustrajno brani ministricu koja nije ostvarila zacrtane ciljeve kad je riječ o povlačenju novca iz fondova EU jer je povučeno čak 2,5 milijardi kuna manje, osim što se pokušava sakriti nesposobnost dok se oporbu istodobno naziva nedoraslom. Premijer Plenković tražio je i dobio mogućnost da vodi državu, no ne smijemo dopustiti da protrati četiri godine hrvatskih građana prebacujući odgovornost na druge, rekao je Petrov.

Sunčana Glavak (HDZ), odgovarajući na optužbe oporbe, nabrajala je njihove afere, pri čemu je spomenula kako je predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš "zaboravila" prijaviti neke prihode, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić upravljao je vozilom pod utjecajem alkohola 2016. i nije dao ostavku. H/D.Pav.