Novosti
DO 29. OŽUJKA MOGUĆA I PROMJENA MIŠLJENJA

Privremeni stečajni upravitelj: Postoje razlozi za stečaj Uljanika
Objavljeno 12. ožujka, 2019.

Privremeni stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta Loris Rak utvrdio je da kod pulskog brodogradilišta postoje stečajni razlozi nesposobnosti za plaćanje i prezaduženosti, ali je zadržao i mogućnost promjene mišljenja, jer se vode pregovori radi prihvaćanja plana restrukturiranja.


Navodi se to u izvješću privremenog stečajnog upravitelja objavljenog na stranicama e-oglasna. No, podsjeća se i na odredbe Stečajnog zakona prema kojima će, ako dužnik do završetka prethodnog postupka, odnosno do 29. ožujka postane sposoban za plaćanje, sud obustaviti postupak. "Budući da dužnik aktivno poduzima radnje u otklanjanju stečajnog razloga nesposobnosti za plaćanje, privremeni stečajni upravitelj predlaže da u slučaju, ako do završetka prethodnog postupka taj razlog bude otklonjen, sud obustavi stečajni postupak", navodi Rak.


Trgovački je sud u Pazinu 29. siječnja pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanik Brodogradilištem, koje je dio Uljanik grupe, a ročište je zakazano za 29. ožujka. Prethodni je postupak pokrenut na temelju prijedloga Fine za otvaranje stečajnog postupka, jer je s 21. siječnja Uljanik Brodogradilište imalo neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 75,8 milijuna kuna.


Podaci iz izvješća privremenog stečajnog upravitelja pokazuju da je 7. ožujka pulsko brodogradilište imalo evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju od 164 dana u ukupnom iznosu od 115,04 milijuna kuna. Uz to, nije isplatilo pet uzastopnih plaća radnicima kojih, prema podacima iz izvješća, ima 1382. Uljanik Brodogradilište tako ispunjava zakonske pretpostavke postojanja stečajnog razloga nesposobnosti za plaćanje, a ispunjava i stečajni razlog prezaduženosti, jer je utvrđeno da mu je imovina iskazana u iznosu od 988,1 milijun kuna, dok su obveze 2,6 milijardi. U izvješću Rak podsjeća da su Nadzorni odbor i Uprava Uljanika 7. veljače odabrali Brodograđevnu industriju Split za strateškog partnera, a napominje i da je upoznat kako su predstavnici Ministarstava gospodarstva i financija, Uljanik grupe i strateškog partnera održali sastanak s predstavnicima Europske komisije da bi se utvrdila mogućnost iznalaženja rješenja za deblokadu računa te za isplatu plaća.
O restrukturiranju Uljanika u utorak su raspravljali i koalicijski partneri, no nisu donijeli konačnu odluku, jer im do sastanka idućeg tjedna ministar gospodarstva Darko Horvat treba dati odgovore na niz pitanja. "Odluku ćemo donijeti onoga trenutka kada budemo raspolagali sa svim relevantnim informacijama u pogledu visine sredstava potrebnih ili za stečaj ili za restrukturiranje Uljanik grupe", poručio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. H
PREGOVORI O PLANU RESTRUKTURIRANJA
Do ročišta, 29. ožujka, moguće je da se otkloni stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje aktivnostima samog dužnika, o čemu se vode pregovori s Vladom, odnosno Ministarstvom gospodarstva te strateškim partnerom radi prihvaćanja plana restrukturiranja. "Budući da se vode pregovori s Vladom RH, odnosno Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te strateškim partnerom radi prihvaćanja plana restrukturiranja, privremeni stečajni upravitelj zadržava mogućnost izmjene ovog mišljenja do ročišta radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka koje je zakazano za 29. ožujka", ističe Loris Rak, i u mišljenju o postojanju stečajnog razloga prezaduženosti.
Branko Bačić

predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

Odluku ćemo donijeti onog trenutka kada budemo raspolagali sa svim relevantnim informacijama u pogledu visine sredstava potrebnih ili za stečaj, ili za restrukturiranje Uljanik grupe.
Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

TKO JE SVE IZABRAN U 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

Andro Krstulović Opara: Dokinuti teror tolerancije prema budalaštinama

Najčitanije iz rubrike