Novosti
NOVI PRAVILNIK STUPIO NA SNAGU

Teški kamioni više ne smiju voziti Podravskom magistralom, morat će se početi služiti autocestom
Objavljeno 7. ožujka, 2019.
Novost je i da kamioni više neće smjeti prolaziti kroz Vuku, Široko Polje i Kuševac

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 26. veljače donijelo je Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, koji na snagu stupa u četvrtak, 7. ožujka.


To znači pravu noćnu moru za vozače kamiona, koji će se morati dobro pripremiti da od četvrtka ne voze na "zabranjenom području". Kako doznajemo, posebne naputke dobili su i prometni policajci, koji će kamione preusmjeravati na ceste kojima se smiju kretati. S druge strane, Pravilnik su jedva dočekali stanovnici mjesta uz Podravsku magistralu kroz koja svakodnevno prolaze kamionski konvoji da bi izbjegli plaćanje cestarine.

Zabrane u Slavoniji

Prema odredbama Pravilnika, na više od 30 cesta u Hrvatskoj kamioni nosivosti iznad 7,5 tona više neće smjeti voziti. Što se tiče Slavonije. zabrana za kamione odnosi se na državnu cestu broj 2, ili Podravsku magistralu, i to između čvorišta Đurđevac i Našice. Vozačima se kao alternativa preporučuje autocesta A3 Bregana - Lipovac. Za prijevoznike s osječkog područja važna je i informacija da od četvrtka neće moći voziti državnom cestom broj 7 između Čepina i Đakova, a alternativa je autocesta A5 - Slavonika. To znači da kamioni više neće smjeti kroz Vuku, Široko Polje i Kuševac. Zabrane su i na cestama Novska - Okučani, Okučani - Batrina i Lužani - Gornji Andrijevci. Alternativa za te tri ceste je autocesta A3. Ne smije se voziti i cestom Orahovica - Kutjevo preko Krndije, nego se mora ići na Našice pa na autocestu A3.


Najviše povika zbog novih pravila odnosilo se na zabranu vožnje Podravskom magistralom. U praksi to izgleda ovako: ako je prijevoznik s područja Orahovice, on, primjerice, u Zagreb više neće smjeti voziti preko Slatine, Virovitice i Bjelovara. Morat će iz Orahovice u Našice, a potom birati hoće li, nakon što prijeđe Krndiju, na čvor autoceste A3 Slavonski Brod, Lužani ili Nova Gradiška. Od čvorišta Slavonski Brod - Zagreb (Ježevo) cestarina je 272 kune u jednom smjeru, od Lužana 238 kuna, a od Nove Gradiške 202 kune. Vlasnici prijevozničkih tvrtki taj će iznos morati ukalkulirati u buduće poslovanje, a i put do Zagreba sada će biti dulji. Treba napomenuti da se to odnosi samo na provoz. Vozači koji imaju otpremnice za istovar/utovar na dijelu Podravske magistrale, njome će i dalje moći voziti.


S druge strane, stanovnici su mjesta uz Podravsku magistralu odahnuli. Posljednjih su godina mještani Cabune, Suhopolja, ali i Virovitice i Pitomače, od nadležnih državnih i regionalnih tijela tražili da se kamionski prijevoz preseli na autoceste. Svakodnevno Podravskom magistralom voze kamioni hrvatskih, ali i inozemnih tvrtki, i većina ih je u provozu, voze tim pravcem kako ne bi morali platiti autocestu. Zbog velikog broja teških kamiona ceste na Podravskoj magistrali pune su kolotraga, asfalt se uništava, a problem je i zagušenje prometa. Velik broj kamiona na cesti sugerira da su upravo oni usporivači prometa, no u stvarnosti je suprotno. U većini slučajeva kamioni su ti koji "tiskaju", pogotovo u nasljenim mjestima, gdje vozače kamiona uspore automobili koji voze prema pravilima. I sami smo se u nekoliko navrata uvjerili da šleper obilazi po nekoliko automobila jer su mu prespori...


Manje teških kamiona od četvrtka će gledati i mještani Vuke, Širokog Polja i Kuševca, jer će sada morati voziti autocestom Slavonika. Po turi će to prijevoznika stajati 38 kuna u jednom smjeru, kolika je cestarina za IV. kategoriju vozila između čvorišta Čepin i Đakovo. Kako mnogi žele uštedjeti, na tom području sada bi mogla nastradati alternativna cesta Vladislavci - Šodolovci - Semeljci - Viškovci - Đakovo, jer bi se kamionski promet mogao višestruko povećati.


Zbog zabrane vožnje kamionima težim od 7,5 tona predstavnici Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika i ministar prometa Oleg Butković u utorak su, rekao je predsjednik udruge Dragutin Kranjčec, neuspješno pokušali pronaći rješenje problema koje donosi Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta. I u srijedu je ponovljeno kako bi prijevoznici zbog skupljeg poslovanja mogli blokirati prometnice u nekim gradovima i pojedine granične prijelaze. Tu se prije svega misli na GP Mursko Središće, na kojem od četvrtka teški kamioni više nisu dobrodošli. Iz Ministarstva prometa ponuđeno je dodatnih deset posto popusta na korištenje ENC uređaja kako bi se kamionski promet preusmjerilo na autoceste. No prijevoznicima je, tvrde, to premalena kompenzacija u usporedbi s troškovima koje će imati zbog novog pravilnika.
Izbjegavali cestarinu

Nemali broj prijevoznika svoje je teške kamione do sada umjesto na autocestu A3 preusmjeravao na Podravsku magistralu zbog jednog razloga - neplaćanja cestarine. Velik broj vozača bio je u provozu kroz Hrvatsku, a krajnje odredište bila im je Slovenija, Mađarska, Italija ili Austrija. Prije tjedan dana provezli smo se tom dionicom i na njoj je bilo dosta kamiona bugarskih, srpskih i bosanskohercegovačkih registracija. Inozemni su vozači nakon prelaska granice sa Srbijom u pravilu vozili prema Osijeku, a potom preko Slatine i Virovitice u Varaždin odnosno Zagreb.

Idući dani bit će zahtjevni za prometne policajce, koji će u povećanom broju biti na pojedinim čvorištima gdje počinju zabrane. Kako doznajemo iz policijskih uprava u Slavoniji i Baranji, njihovi djelatnici spremni su za provedbu novih prometnih pravila. Doznajemo da će u početku prekršiteljima izdavati samo upozorenja.


Milan Bugarić
zabrana
NOVA PRAVILA VRIJEDE OD 7. OŽUJKA
Policija je spremna za nova pravila, a u početku će prekršiteljima izdavati samo upozorenja
BRZA CESTA KAO SPAS
Stanovnici mjesta uz Podravsku magistralu željno iščekuju dovršetak brze ceste, no na to će morati čekati još godinama. Brza cesta u punom je profilu (dva traka u jednom smjeru) izgrađena od čvorišta Sveta Helena do Cugovca odnosno do Križevaca. Do Virovitice će na brzu cestu trebati čekati najmanje još dvije godine, a datum mogućeg početka radova između Virovitice i Osijeka još uvijek se ne zna.
ŽUSTRA RASPRAVA
Zbog novih pravila o prometu teških kamiona na državnim cestama razvila se žustra rasprava u grupi Convoy, koja na Facebooku okuplja vozače kamiona. I dok jedni podržavaju odluku koja će pridonijeti sigurnosti prometa, drugi nisu oduševljeni. Tako jedan član poručuje: "Meni ne odgovara. A kome je A3 alternativa za Podravsku, ili je gadno glup ili nadrogiran. Prvo nek naprave konačno brzu cestu pa nek onda stave zabranu. Bitno da se po kamenjaru radi!" S druge strane, neki su vozači odluku jedva dočekali. "Što se mene tiče, ostvario mi se dugogodišnji san, a kako će to pojedini prijevoznici prožvakati... e to ćemo vidjeti. Sada ćemo voziti bez biciklista, pješaka na cesti, traktora. Sigurnije ćemo se voziti, manja potrošnja i habanje vozila. Nek se HR naplati od stranaca u tranzitu. Smanjenje prometa na lokalnim cestama, sve je, po meni, pozitivno", stoji u drugom komentaru.