Ekonomija
MINISTAR TOLUŠIĆ U ŽUPANIJSKOJ KOMORI OSIJEK

Država će pojačanim poticajima namijenjenim proizvođačima pokušati spasiti industriju šećera
Objavljeno 6. ožujka, 2019.

U kakvoj se situaciji danas nalazi hrvatska poljoprivreda, ali i industrija šećera, s obzirom na prezasićenost europskog tržišta i ukidanje kvota za šećer, najbolje govori činjenica da je upravo šećer naš najveći izvozni proizvod kada je posrijedi poljoprivreda. To je potvrdio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ali i najavio državnu intervenciju u obliku pojačanog poticaja proizvođačima šećerne repe kako bi ohrabrio proizvođače.Jučerašnji sastanak u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek o provedbi plana ovogodišnje proljetne sjetve okupio je predstavnike prerađivačke industrije, dobavljače reprodukcijskog materijala, poljoprivredne proizvođače i predstavnike znanosti.
Uz ministra Tolušića, Ministarstvo poljoprivrede predstavljali su i državni tajnik Tugomir Majdak i pomoćnik ministra Krunoslav Karalić.
Ministar Tolušić je rekao kako će Ministarstvo učiniti sve kako bi se proizvodnja šećera oporavila. Naime, u Slavoniji postoje čak tri šećerane, u Osijeku, Županji i Virovitici, a u tom sektoru zaposleno je mnogo ljudi, a velik je i broj kooperanata vezanih uz tu kulturu. Negativni signali s tržišta prošle godine mnoge su proizvođače obeshrabrili da nastave sijati šećernu repu. Ministarstvo poljoprivrede i ministar Tomislav Tolušić žele tu situaciju popraviti.
- Zbog ukidanja kvota lani je nastupila kriza kada je posrijedi šećer, ne samo kod nas nego i u cijelome svijetu, a pogotovo u Europi. Moramo učiniti sve kako bi taj sektor opstao i oporavio se jer je šećerna repa kultura koja nam je iznimno bitna i donosi velike prihode. Oporavak se događa i šećerane su se konsolidirale, ali i Ministarstvo poljoprivrede treba pomoći proizvođačima kako bi svoju budućnost vidjeli upravo u proizvodnji šećerne repe. Mi smo osigurali posebnu potporu po hektaru za naše proizvođače, dvadeset milijuna kuna na godišnjoj razini, tijekom tri godine. To znači šezdeset milijuna kuna: po dvadeset milijuna kuna u ovoj, idućoj i 2021. godini. Odnosno s ostalim potporama koje dajemo za proizvodnju šećerne repe to vam se penje na negdje otprilike oko 700, odnosno više od 700, eura po hektaru za onog proizvođača koji proizvodi šećernu repu - rekao je ministar Tolušić.
Prema ministrovim riječima, prošle je godine šećerna repa bila zasijana na otprilike 14.000 hektara, što je bilo znatno manje nego prijašnjih godina kada je ukupni broj površina zasijanih tom kulturom dosezao čak 23.000 hektara.
Tolušić je istaknuo kako će svaki iskorak u odnosu prema prošloj godini smatrati uspjehom. Koji su razmjeri ove krize svjedoči i novinarska konstatacija kako su prema nekim procjenama ove godine sve tri hrvatske šećerane ugovorile onoliku proizvodnju šećerne repe koliku je prijašnjih godina ugovarala svaka pojedinačno. Ministar Tolušić je dodao kako se nada da će do kraja mjeseca ipak biti dogovorena dodatna proizvodnja šećerne repe, bez koje naše šećerane neće imati što proizvoditi na jesen.
Golemi viškovi na europskom tržištu nastali su ukidanjem kvota, iznimno rodnom godinom kada je riječ o proizvodnji šećerne repe, ali i uvozom šećera iz Ukrajine koja je svoje tržišne viškove zbog ruske okupacije morala preusmjeriti prema tržištu Europske unije namijenjenim proizvođačima. D.Celing

ZAHTJEVI ZA POTPORE
Objavljen je Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za ovu godinu. Zaprimanje zahtjeva započelo je 4. ožujka i traje do 15. svibnja, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. "Zahtjev poljoprivrednici mogu samostalno popuniti u Agronetu ili isprintati i poslati poštom ili osobno donijeti u podružnicu Agencije u svojoj županiji do 15. svibnja 2019. Svima koji nemaju tu mogućnost pomoći će djelatnici Agencije za plaćanja, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Korisnicima izravnih plaćanja, koji imaju dugovanja po osnovi neplaćenog zakupa ili naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, Agencija za plaćanja dug će prebijati iz odobrenih sredstava izravne potpore financiranih iz državnog proračuna, a isplata izravne potpore financirane iz Državnog proračuna takvim se korisnicima obustavlja do podmirenja dugovanja. Z.R.
Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike