Novosti
IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT

Bernardić nudi Mireli Holy mjesto na listi SDP-a
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ponudio je bivšoj SDP-ovoj ministrici i saborskoj zastupnici Mireli Holy mjesto na SDP-ovoj listi za sljedeće izbore za Europski parlament. Mirela Holy informaciju je potvrdila za televiziju N1 rekavši da je u više navrata s Bernardićem razgovarala o tome, ali da je na SDP-u da sve službeno potvrdi.

U vrhu SDP-a prethodno se moglo čuti kako će na listi biti uglavnom SDP-ovi članovi, jer je stranačka odluka da se na izbore ide samostalno, ali i kako nije isključeno da stranka ponudi neko mjesto nekim uglednim nestranačkim osobama.

U četvrtak se sastaje Predsjedništvo SDP-a, koje bi se trebalo izjasniti o prijedlogu, ali, kako kaže druga kandidatkinja s liste i sadašnja zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan, "Mirelu ljudi vole u SDP-u" i ona ne vidi razloga da takav prijedlog ne prođe.

SDP je izišao s kandidacijskom listom za Europski parlament još prošlog mjeseca, koju je sastavljao prema tzv. zip modelu, odnosno s jednakim brojem muških i ženskih kandidata. Objavljena su tada imena kandidata, ali ne i njihov poredak na listi.

Kako Mirela Holy nije više članica stranke Orah, riječ je o nestranačkoj osobi, ali ne treba zaboraviti da je na prošlim izborima za Europski parlament upravo ona osvojila mandat, koji je poslije prepustila Davoru Škrlecu. No u međuvremenu se toliko toga dogodilo da je teško reći koliko Mirela Holy danas vrijedi na političkom tržištu. Nakon što je izišla iz SDP-a i osnovala Orah, u međuvremenu je i izišla iz stranke koju je osnovala i koja danas može uzeti glasove birača samo na razini statističke pogreške.

Biljana Borzan ipak misli da ime Mirele Holy ima nekog smisla na listi SDP-a, jer bi mogla donijeti dosta glasova u stranačku "košaricu". Ali smatra i da je teško danas pogoditi koliko Holy može pridobiti birače na osobni "štih".

Davor Bernardić je o pozivu Mireli Holy u srijedu samo kratko rekao kako bi je volio vidjeti na SDP-ovoj listi te da razgovori s njom "idu u dobrom smjeru". V.T.
Možda ste propustili...