Novosti
PRODUŽEN PRITVOR VARGI I CURIĆU

Vilajtović: Curić sjedi bezveze u zatvoru
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Optužno je vijeće produžilo istražni zatvor okrivljenicima zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, kaže Miroslav Rožac

Za maksimalnih mjesec dana produžen je istražni zatvor bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i Blažu Curiću, kumu Milijana Brkića i vozaču u Ministarstvu poljoprivrede. Odluka je to optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeku.

Pomaganje
Optužno je vijeće prihvatilo prijedlog tužiteljstva i produžilo istražni zatvor okrivljenicima zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, izjavio je glasnogovornik osječkog suda Miroslav Rožac. Objasnio je kako je za to kazneno djelo predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora, a pritvor do donošenja nepravomoćne presude može trajati najviše šest mjeseci. To u ovome slučaju znači još mjesec dana, a nakon toga, nakon isteka predviđenog roka, okrivljenici po sili zakona izlaze na slobodu. Rožac je izvijestio da je odbijena Curićeva ustavna tužba na prethodnu odluku o produženju istražnog zatvora.

Varga je u pritvoru od 20. rujna, Curić od 26. rujna, a istražni zatvor posljednji im je put produžen 19. prosinca.

- Istražni zatvor produžen je do okončanja postupka. Naravno, tu vrijede uvjeti o maksimalnom trajanju istražnog zatvora. Obrana ima pravo na žalbu pa ćemo vidjeti što će biti. Optužnica nije mijenjana. Otpočetka se radi o sprječavanju dokazivanja, a je li to oblik pomaganja ili poticanja, to pokazuju rezultati istrage - rekao je Sven Mišković, zamjenik ravnateljice Uskoka.

Krešimir Vilajtović, odvjetnik Blaža Curića, kazao je da Curić i Varga u zatvoru mogu biti još maksimalno mjesec dana.

- Još prije pet mjeseci rekao sam da Curić nije napravio kazneno djelo poticanja na sprječavanje dokazivanja i danas imamo novu kvalifikaciju kaznenog djela, za pomaganje u sprječavanju dokazivanja. Dakle, pet mjeseci sjedi u zatvoru bezveze. Naravno da ću uložiti žalbu Vrhovnom sudu na rješenje o produženju istražnog zatvora. U usmenom obrazloženju nismo dobili odgovor zašto se produžuje istražni zatvor. Vidio sam optužnicu, koja ima 33 stranice, ne znam zašto se promijenila. Slušao sam zamjenika ravnateljice Uskoka i nisam dobio odgovor zašto je promijenjena. Moramo je analizirati i vidjeti nalaz vještaka, koji je nama za sada totalna nepoznanica - kazao je Vilajtović.

Mario Poljak, odvjetnik Franje Varge, kaže da na rješenje o produženju isražnog zatvora imaju pravo žalbe u roku od tri dana.

- Imamo i pravo na prigovor na optužnicu u roku od osam dana, tako da ćemo vidjeti kako će se to odvijati. Optužnicu ne bih još komentirao, jer nismo imali vremena vidjeti što se sve navodi u njoj i treba dobro razmotriti sve navode te vidjeti nalaz i mišljenje vještaka u Zagrebu. Od Uskoka trebamo dobiti nalaz vještačenja svih datoteka s mobitela i računala koji su oduzeti Franji Vargi. Prije nekoliko dana u Uskoku Franjo Varga samo je objašnjavao neke detalje i nije spominjao ništa konkretno. To još nije bilo davanje obrane u konkretnom smislu. On do sada nije ništa priznao, samo je iznosio neke činjenice - kazao je Poljak.

Lažna korespondencija
Podsjetimo, Uskok je podignuo optužnicu u ponedjeljak i njome se Vargu tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba u namjeri onemogućavanja i otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv Milana Pernara, Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića, kao i u postupku predaje protiv Ivice Todorića, izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu preko elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba iz koje proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici provode pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude. Curić je, tvrdi Uskok, Vargi dostavljao telefonske kontakte dužnosnika i drugih osoba.

Sandra Lacić
BRKIĆEVA PORUKA “DUŠEBRIŽNICIMA”
Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručio je u utorak u vezi s podizanjem optužnice i produženjem pritvora osumnjičenicima u tzv. aferi SMS da nije spomenut u optužnici. “Kao što znate, na žalost mnogih dušebrižnika, niti sam obuhvaćen niti spomenut u optužnici. Razumijem da imate brojna pitanja jer i mene interesiraju odgovori na puno njih, ali nisam odvjetnik da bih bio upoznat s cijelim predmetom pa vam za sada ne mogu ništa komentirati”, rekao je Brkić za Hinu.