Novosti
EUROPSKI SUD ODLUČIO

Presuda o dječjem doplatku u korist hrvatskih radnika u zemljama članicama EU-a
Objavljeno 20. veljače, 2019.

Europski sud u Luksemburgu donio je odluku da građani Europske unije imaju pravo na dječji doplatak neovisno o tome žive li njihova djeca u zemlji članici u kojoj su oni prijavljeni i rade, kao i ako su nezaposleni.Riječ je o slučaju Eugena Bogatua, rumunjskog državljanina koji od 2003. boravi u Irskoj, a u siječnju 2009. podnio je irskim tijelima zahtjev za obiteljska davanja za svoje dvoje djece koja borave u Rumunjskoj. Irska tijela odbila su njegov zahtjev, a razlog je taj što podnositelj zahtjeva, prema njihovu mišljenju, tijekom tog razdoblja nije ispunjavao ni jedan uvjet za ostvarenje prava na obiteljska davanja za svoju djecu koja borave u Rumunjskoj, s obzirom na to da nije obavljao djelatnost u svojstvu zaposlene osobe u Irskoj, niti je ondje "primao doprinosno davanje". Europski je sud prošloga tjedna donio odluku da "kako bi osoba ostvarila pravo na obiteljska davanja u nadležnoj državi članici za svoju djecu koja borave u drugoj državi članici, nije potrebno ni da ona obavlja djelatnost u svojstvu zaposlene osobe u prvonavedenoj državi članici, ni da od te države prima novčano davanje zbog takve djelatnosti ili kao posljedicu takve djelatnosti“, stoji u priopćenju Europskog suda.

Tendencije za uvođenje ove diskriminatorne mjere pojavila su se u nekoliko zemalja članica Europske unije, uključujući Njemačku, Nizozemsku i Veliku Britaniji, dok je u Austriji novo zakonodavstvo već stupilo na snagu, čime je obuhvaćen i znatan broj hrvatskih građana i njihove djece. Europska komisija uputila je 25. siječnja službenu opomenu Austriji zbog novog zakonodavstva u skladu s kojom se za građane EU-a koji rade u Austriji primjenjuje indeksacija obiteljskih naknada i obiteljskih poreznih olakšica ako njihova djeca imaju boravište u inozemstvu. Opomena Europske komisije rezultat je upozorenja zastupnika Europskog parlamenta. Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, više se puta osvrnula na ovo pitanje te je dva puta pozvala Europsku komisiju na očitovanje oko ove diskriminatorne mjere. Šuica je naglasila kako bi usvajanje takvih mjera za posljedicu imalo podjelu unutar Europske unije, a djeca stranaca čije obitelji ne žive u istoj državi bila bi svrstana u kategoriju građana drugog reda.

"Odluka Europskog suda iznimno je važna za hrvatske radnike u inozemstvu. Prije više od godinu dana reagirala sam kod Europske komisije da se ovakvoj diskriminaciji mora stati na kraj. Više puta sam ponovila i nastavit ću se za to boriti - ne želimo Europu dviju brzina i ne prihvaćamo biti građani drugog reda", izjavila je Dubravka Šuica.
V.Tešija
EK ĆE PREISPITATI AUSTRIJSKE MJERE
Odgovor na pitanje Dubravke Šuice o dječjem doplatku za djecu stranaca oba puta je u ime Europske komisije uputila Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage. Marianne Thyssen je obećala kako će Europska komisija preispitati austrijske mjere u pogledu njihove usklađenosti s pravom EU-a kad stupe na snagu.