Novosti
POLICIJSKE AGENCIJE U BIH RADE DODATNE PROVJERE

Pet Afganistanaca povezanih s terorizmom među migrantima
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Pet osoba koje se mogu povezati s terorizmom otkrile su od početka ove godine policijske agencije u Bosni i Hercegovini među ilegalnim migrantima koji su ušli u tu zemlju, potvrdili su u utorak iz Sužbe za poslove sa strancima, koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH. Te osobe, podrijetlom iz Afganistana, locirane su i identificirane na području Sarajeva i Bihaća te su stavljene pod stalni nadzor u centru za ilegalne migrante zatvorenog tipa u okolici Sarajeva. Uz njih je identificiran još jedan Afganistanac, koji je povezan s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom, a i on je pod istim mjerama nadzora. U priopćenju Službe za poslove sa strancima navodi se kako su njihovi inspektori sumnjive migrante pronašli tijekom dodatnih provjera i profiliranja osoba koje mogu značiti sigurnosni rizik, a ilegalno ulaze u BiH. Tu zadaću provode u suradnji s bosanskohercegovačkim i inozemnim sigurnosnim agencijama, prije svega razmjenom biometrijskih podataka ilegalnih migranata koji pristižu u BiH. Iz Službe za poslove sa strancima objavili su samo inicijale osumnjičenika za terorizam te njihova godišta, a iz toga se može vidjeti kako je riječ o mlađim muškarcima, od 22 do 30 godina.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da će konačna odluka o sudbini tih pet osoba ovisiti o dodatnim provjerama, koje su u tijeku. Svima njima prijeti deportacija iz BiH u zemlju podrijetla, a ta im mjera može biti izrečena nakon dodatnih provjera koje je najavio Mektić. Ministar sigurnosti BiH upozorio je kako je BiH, kao i cijeli Balkan, suočena s velikim izazovom koji se može očekivati s prvim danima proljeća, jer postoje naznake o pokretanju novog migrantskog vala iz Turske i Grčke.

"Zabrinjavaju nas informacije koje imamo, a tiču se migrantske krize, odnosno činjenice da se u Grčkoj nalazi oko 70 tisuća migranata koji su u pokretu i žele k Europskoj uniji, kao i da je dnevni priljev migranata iz Turske u Grčku oko 300 osoba", kazao je Mektić. Dodao je kako je otvoreno pitanje hoće li ti migranti k zapadnoj Europi pokušati krenuti preko Italije ili pak preko zapadnog Balkana, no izvjesno je kako će bar dio njih izabrati BiH kao dio svoje rute. "Mi ćemo tu imati ozbiljnih problema", upozorio je Mektić.

Ocijenio je kako EU i dalje ne pokazuje dovoljno zanimanja da se taj problem riješi, a zapadni Balkan ostaje žrtvom takvog odnosa.

Komentirao je i najave i zahtjeve da BiH primi osobe koje su proteklih godina otišle u Siriju i Irak i tamo boravile na području koje je kontrolirala teroristička organizacije Islamska država (IS). Mektić je kazao kako se ne može dopustiti da u BiH dolazi "tko god to poželi", ali je jasno da zemlja svoje državljane mora prihvatiti. Na sastanku ministara vanjskih poslova članica koalicije za borbu protiv Islamske države, koji je 6. veljače održan u Washingtonu, američki državni tajnik Mike Pompeo prenio je zahtjev svoje vlade da zemlje čiji su državljani zarobljeni kao pripadnici ili simpatizeri IS-a u Siriji i Iraku preuzmu te osobe iz zatvora u kojima se sada nalaze i same ih procesuiraju zbog povezanosti s terorističkim aktivnostima. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak tu je obvezu u ime BiH preuzeo, a Mektić je prethodno potvrdio kako se pregovara o prihvatu najmanje dvije osobe koje su se borile u redovima IS-a. H
70

tisuća migranata nalazi se u Grčkoj i želi krenuti k zapadnoj Europi, upozorava Mektić
Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića