Novosti
EPIDEMIJA GRIPE U OPADANJU

Broj oboljelih najveći među predškolcima
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Ove je sezone zabilježen veći broj komplikacija, hospitaliziranih osoba, ali nažalost i smrtnih ishoda

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj na kraju šestoga tjedna epidemije gripe službeno je registrirano ukupno 48.080 oboljelih od gripe.


Od tog je broja u šestom tjednu stiglo 8166 prijava, što je znatno manje u odnosu prema prethodnom tjednu, kada je prispjelo 11.250 prijava o novooboljelima. Stoga se s pravom u sljedećim tjednima može očekivati daljnje jenjavanje intenziteta sezone, navode iz HZJZ-a, uz naglasak kako je najveći broj prijava o oboljelima pristigao iz Grada Zagreba, Zagrebačke, Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije.


Kada je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Kata Krešić potvrdila je kako raspolažu informacijama koje pokazuju kako je epidemija gripe i na istoku zemlje u opadanju.


"Gripa je ušla u sedmi tjedan i broj novooboljelih u prošlom tjednu bio je znatno manji nego tjedan prije. Naime, u petome tjednu imali smo prijavljene novooboljele 462, a u šestom 284 osobe. Ukupno smo u ovoj sezoni gripe evidentirali nešto više od 1600 oboljelih osoba. Ako uzmemo u obzir kako smo na kraju prošlogodišnje epidemije imali nešto više od 1700 oboljelih, jasno je kako se već sada približavamo brojci koju smo prošle sezone imali na kraju epidemije, što znači kako ćemo taj broj ovaj put premašiti‘‘, rekla je Krešić i naglasila kako je ove sezone zabilježen i veći broj komplikacija nego prošle, s tim da je uglavnom riječ o komplikacijama respiratornih organa. Na razini države komplikacije su se najčešće manifestirale kao upale pluća, a bilo je i znatno više hospitaliziranih nego prijašnjih godina.


"Nažalost, imamo i puno više smrtnih slučajeva. U Hrvatskoj je do sada evidentirano 75 smrtnih ishoda gripe, a u cijeloj ih je prošloj sezoni bilo 29", navela je.


Prema njezinim riječima, najmanji je broj oboljelih evidentiran među starijom populacijom, ponajprije zato što se najveći broj njih cijepio protiv gripe, no i stoga što je ove godine cjepivo bilo dobro pogođeno kada je riječ o aktualnom virusu gripe. S druge strane, znatno je porastao broj oboljele djece, i to najranije dobi.


"Imamo prijavljeno 165 oboljelih u dobi između jedne i četiri godine te 106 oboljelih u dobi od pet i šest godina. Takav razvoj situacije govori kako se, kada epidemija krene, ne može precizno znati koji će dio populacije biti najviše zahvaćen‘‘, naglasila je Krešić.


Iz HZJZ-a navode kako je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici neovisno o njihovoj dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacija, poput upale pluća ili sepse). Ističu kako se procjenjuje da u Hrvatskoj zbog gripe umire oko 500 ljudi godišnje, od kojih samo manji broj bude službeno prijavljen. Rezultati Nacionalnog referentnog centra za gripu ukazuju na visoki intenzitet cirkulacije virusa sa 62 posto pozitivnih uzoraka pristiglih iz svih dijelova Hrvatske. Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (96 %), dok virus gripe B čini samo četiri posto pozitivnih uzoraka.
Prema prošlogodišnjim su podatcima posljednji registrirani slučajevi oboljelih od gripe bilježeni krajem travnja, pa se može očekivati kako će epidemija potrajati još oko mjesec i pol dana.


Dragana Korpoš
Dominiraju oba podtipa virusa A
Podatci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na daljnji porast aktivnosti gripe na širem europskom području tijekom petog tjedna 2019. godine. Na području Europe i dalje istovremeno cirkuliraju oba podtipa virusa gripe A, A/H1pdm09 i A/H3, s vrlo rijetkom detekcijom virusa gripe tipa B, no u sljedećim se tjednima očekuje jenjavanje intenziteta sezone gripe.