Novosti
IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT

U kampanji 10.500 hrvatskih građana
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj prošli je tjedan obilježio sto dana do otvaranja prvih biračkih mjesta za europske izbore 2019. godine.

- Od medija preko društvenih mreža svatko od nas ima važnu ulogu, podsjetiti svoje kontakte i prijatelje da iziđu na izbore 26. svibnja - poručile su javne osobe izabrane za poticanje građana na izlazak na birališta. Namjera europske administracije je agitiranje ne samo kako bi pojedinci izišli na glasovanje, nego i kako bi i oni sami pomogli uvjeriti i druge da iziđu na izbore.

Naime, izbore za Europski parlament obilježava niska izlaznost, Hrvatska s izlaznošću od 25 posto nije iznimka među članicama EU-a. Pojačanim aktivnostima kampanja je posebice okrenuta prema mladima, njih je u Hrvatskoj samo 13 posto izišlo na prošle europske izbore.

U promociju su se u Zagrebu uključile popularne i poznate osobe koje su odlučile poduprijeti institucionalnu kampanju "Ovaj put glasam": Stipe Pletikosa, Gordan Kožulj, Boris Jokić, Velimir Grgić, Ivica Propadalo, Ivan Šarić, Đelo Hađiselimović, Ana Radišić...

Europski parlament u lipnju prošle godine pokrenuo je internetsku stranicu (https://www.ovajputglasam.eu) kao središte svoje institucionalne kampanje uoči europskih izbora koji će se održati od 23. do 26. svibnja. Nakon registracije volonteri i aktivisti se mogu pribilježiti za primanje informacija o temama koje sami odaberu. Kampanji se već pridružilo više od 10.500 građana u Hrvatskoj. D.Kuštro
HRVATI BIRAJU 12 ZASTUPNIKA
Ovo će biti treći izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. Hrvatski zastupnici prisutni su u Europskom parlamentu od 2013. godine, odnosno od 1. srpnja te godine kada su jednogodišnji mandat obnašali do redovnih izbora. Oni su održani u svibnju 2014. godine i bili su to prvi izbori za puni saziv Europskog parlamenta. Ove godine hrvatski državljani birat će ukupno 12 zastupnika, jednoga više nego tijekom prošlih izbora.
Možda ste propustili...