Novosti
NEZAVISNI ZASTUPNIK MARIN ŠKIBOLA:

Sud EU-a donio sramotnu odluku
Objavljeno 15. veljače, 2019.
Nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola pozvao je u četvrtak s konferencije za novinare Vladu da promptno reagira na presudu Suda EU-a prema kojoj je njegov Zakon o ništetnosti, koji je ugovore o kreditu s austrijskim RBA zadrugama proglasio ništetnim, protivan pravu Europske unije ako se ne primjenjuje i na hrvatske vjerovnike, što je ocijenio "sramotnom presudom".


Sud EU-a takvu je odluku donio na temelju pitanja Mirelle Rodin, sutkinje Općinskog suda u Rijeci, Stalne službe na Rabu, o njegovoj usklađenosti s legislativom EU-a koje je uputila Europskoj komisiji. Sutkinja se nije referirala na nacionalno zakonodavstvo koje je zaštitilo hrvatske građane od kreditora koji su, i prema stajalištu Hrvatske narodne banke, neovlašteno poslovali u Hrvatskoj. "Riječ je o organiziranom pokušaju interesne skupine da sruši jedan hrvatski zakon koji dokazano pomaže hrvatskim građanima. Za sada je polučio izvanredne rezultate, zaustavio je više od 200 ovrha, poništio čak stotinjak ugovora o kreditu s neovlaštenim vjerovnikom. Nama je jasno da zbog ovog zakona banke gube iznose u milijardama kuna, ali moja uloga nije štititi banke nego građane“, ustvrdio je Škibola. Prema njegovu mišljenju, organizirani pokušaj rušenja ovoga zakona dokazuje otkriće emisije ‘Provjereno‘ koja je objavila da sutkinja Rodin koja je uputila taj zahtjev za prethodno pitanje Sudu EU-a, živi pod hipotekom iste te RBA zadruge koja je stranka u postupku. "Od ulaska Hrvatske u EU 2013. godine imamo samo 12 takvih zahtjeva za prethodno pitanje namijenjenih Sudu EU-a, a sutkinja je baš moj zakon koji pomaže ljudima odlučila poslati na Sud EU-a“, rekao je Škibola. Sud je donio presudu o slučaju u kojem je hrvatska državljanka Anica Milivojević sklopila 2007. godine s RBA zadrugom, sa sjedištem u Austriji, ugovor o jednokratnom kreditu na iznos od 47.000 eura. "Odvjetnik obitelji Milivojević nije poslao ni pisano očitovanje na Sud EU-a, niti se pojavio na raspravi i samim time oštećenici RBA zadruge našli su se u neugodnom položaju na sudu“, napomenuo je Škibola.
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da će se nakon analize presude Suda Europske unije vidjeti eventualni daljnji koraci.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIROKRATSKO STOPIRANJE PROJEKATA

Splitski arhitekti za odvojene natječaje, a osječki su protiv

2

KARLO RESSLER NOSITELJ HDZ-OVE LISTE ZA EUROPSKI PARLAMENT

Vodimo politiku koja okuplja i gradi dok drugi nude samo destrukciju

3

OBJAVA IMOVINSKIH KARTICA U LIPNJU

Svatko će moći vidjeti što suci imaju i čime se dodatno bave