Sport
JAKOV VRANKOVIĆ:

Domaćinska smo momčad, s NEXE-om odlučit će obrane
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Desni vanjski član je Grundfos Tatabanye, koja će u petak ugostiti NEXE

Jakov Vranković bio je pravo otkriće i osvježenje u hrvatskoj reprezentaciji na nedavnom Svjetskom prvenstvu. No karijera ovog 26-godišnjeg Splićanina prolazila je dosad ispod radara.

Rukomet je zaigrao u Splitu, gdje je već kao 20-godišnjak ostvario prvi inozemni transfer. Tri je mjeseca proveo u Kataru.

- Otvorila se takva mogućnost, a meni su trebali novci. Počeo sam studirati uz plaćanje (završio je za Kondicijskog trenera nap.a), trebalo mi je i za vozački. Međutim, moja je odluka bila ostati tamo tri mjeseca, premda je bilo ponuda i za više, čak i za državljanstvom. Međutim, za mladog sam igrača smatrao da nije dobro ostati u Kataru.

Četvrta strana zemlja
Krenuo je tada po svijetu. Prvo francuska Prva liga u Dijonu, a onda tri godine u Dinamu iz Bukurešta, gdje je bio najbolji klupski strijelac, proglašen za najboljeg stranca lige. No trebali su mu novi izazovi i sada je drugu godinu u Mađarskoj Grundfos Tatabanyi, koji će u petak u Gyoru dočekati NEXE u 1. kolu B skupine EHF Kupa.

- Uvijek sam težio biti dio momčadi u kojima ću biti nositelj igre. Želio sam biti u važnijoj ulozi za momčad i trenutačno to imam. Mađarska liga sve je kvalitetnija, sve više se prati - pričao je Vranković.

Ove sezone pobijedili ste Veszprem?

- Da, nakon 32 godine smo ih dobili, što je posebno proslavljeno u gradu. I prošle su godine nam zamalo izmaknuli, bili smo blizu, ali smo tada pobijedili Pick Szeged.

Dovoljno upozorenje za NEXE, koji u petak dočekujete u Gyoru.

- Igrat ćemo utakmicu u novoj Audi Areni, naša dvorana ne zadovoljava kriterije EHF-a. No u Tatabanyi grade novu dvoranu od 6000 mjesta (Tatabanya ima 60 tisuća stanovnika nap.a). Mislim da ćemo ipak u Gyoru imati pravu domaću atmosferu, bez obzira na to što sam čuo da će dosta ljudi doći i iz Našica, što me veseli. Evo, upravo sam čuo podatak kako je prodano više od 3000 ulaznica.

Gledao je nedavni susret NEXE-a i Tatrana, nakon kojeg je Hrvoje Horvat, trener NEXE-a, rekao kako će odlučiti obrane.

- Slažem se s njim. Obrane bi mogle odlučiti. Dosta toga polažemo na obranu, igramo ju čvrsto i sve nam od nje polazi. Gledao sam baš tu utakmicu s Tatranom, koja je jako dobra momčad, a NEXE je tijekom utakmice imao i deset razlike. Igra NEXE jako dobru obranu, a napad im definitivno ima glavu i rep.

S jednim igračem NEXE-a se jako dobro i dugo poznaje.

- S Marinom Šipićem igrao sam još u Splitu. Trener nam je tada bio bivši hrvatski izbornik Željko Babić, a uveo ga je u prvu momčad kada je imao 16 godina. Ja sam tri godine stariji. Eto, sada smo se opet spojili u reprezentaciji. Ostali igrači NEXE-a uglavnom su mi dobro poznati.

Proći skupinu
Kakve uopće imate ambicije u EHF Kupu?

- Sigurno proći skupinu. Prije dvije sezone, dok ja nisam još bio u Tatabanyi, malo im je nedostajalo da prođu na Final four. Za jedan gol ispali su tada u četvrtfinalu, zanimljivo of Fuchse Berlina, od kojeg je na sličan način prošle sezone ispao NEXE. Prošle godine u posljednjem kolu pred ulazak u skupinu za jedan gol izgubili smo od Chamberyja. Tako da sam siguran kako nam je ove godine cilj proći skupinu.

Koja je prilično izjednačena po kvaliteti?

- Ja bih ju nazvao zanimljivom skupinom. Mislim da će najvažnije pobjeđivati kod kuće. Tu ne smije biti prosipanja bodova. Uostalom, mi i jesmo prilično domaćinska momčad, tako da nam je najvažnije pobjeđivati kod kuće, a u gostima svaki bod bit će veliki plus.

S Jakovom smo se naravno dodirnuli i teme reprezentacije Hrvatske. Što se tiče njegova nastupa na svom premijernom Svjetskom prvenstvu, "recenzije" su sve pozitivne. Jesi li ti zadovoljan? I nastupom i rezultatom?

- S nastupom jesam. Ne samo mojim nego kompletne reprezentacije. Stvorili smo pravu kemiju, spoj mladosti i iskustva. S rezultatom baš i nisam. Jedan loš dan ili jedno loše poluvrijeme stajalo nas je polufinala. I svi su imali loš dan, ali su se čupali i nije se to osjetilo na razultatu. Francuzi isto protiv Brazila. Nijemci protiv Rusa, na kraju im taj bod nije bio presudan jer su Rusi ispali. Nas je taj loš dan skupo stajao, premda smo se zamalo izvadili protiv Nijemaca. No nakon svega, pozitivno je što smo stvarno svi djelovali kao prava momčad. Užitak je biti dijelom ovakve reprezentacije - zaključio je Vranković.

Krešimir Lacković
16

pogodaka postigao je Vranković na SP-u
LUTRIJA STOJI IZA MAĐARSKE LIGE
Poznato je kako Mađarska puno ulaže u sport. Ne samo kod kuće, svjedoci smo ulaganja u Osijeku. Stoga nas zanimalo tko stoji iza Tatabanye?

- Predsjednik nam je László Marosi, nekadašnji reprezentativac koji je igrao u Njemačkoj. Glavni sponzor kluba je međunarodni div Grundfos, a iza rukometne lige stoji mađarska lutrija, koja dosta novaca ulaže i u ostale sportove. Inače, liga je stvarno super, a najveća prednost je što nemamo dugačka putovanja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike