Ekonomija
KOMPLICIRANE PROCEDURE

Tek četvrtina poduzetnika koristi EU sredstva u svom poslovanju
Objavljeno 31. siječnja, 2019.

Otvaranje tržišta izvoznicima, bescarinsko trgovanje, a posebice sredstva iz EU fondova, sve su to snažni poticaji našoj ekonomiji. No, samo četvrtina naših poduzetnika koristi EU sredstva u svom poslovanju, ali mnogo više ih je zainteresirano za fondove.Izjavio je to Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) na panel-raspravi održanoj u sklopu novog projekta Hrvatskog radija "Euro tribina“, koji će se održavati svakog mjeseca, a obuhvaćat će sve najvažnije teme vezane uz funkcioniranje Europske unije.
Burilović je naveo da poduzetnike treba bolje informirati te pojednostaviti procedure dobivanja sredstava, jer kompliciranim procedurama sami sebe kočimo. Osvrnuo se i na problem nedostatka radne snage gdje HGK pomaže projektom dualnog strukovnog obrazovanja i kvotama za uvoz radnika.
- Naše poduzetnike trebamo ih bolje informirati te pojednostaviti procedure dobivanja EU sredstava - poručio je Burilović, osvrnuvši se i na problem nedostatka radne snage gdje HGK pomaže projektom dualnog strukovnog obrazovanja i kvotama za uvoz radnika.
- Nadam se da će se oni koji su otišli početi vraćati u Hrvatsku, jer mnogi nisu otišli samo zbog nemogućnosti zapošljavanja, nego su u inozemstvo otišli usavršavati svoje vještine. Njihov povratak bio bi veliki poticaj našem gospodarstvu - kazao je Burilović.
Karlo Ressler, savjetnik predsjednika Vlade, naglasio je kako izbori za EP dolaze u posebno osjetljivom trenutku, jer su neki faktori iz dubine mijenjali EU i njeno političko okruženje.
"Prije svega to su migracije, gospodarske promjene potaknute digitalnom revolucijom, ali i Brexit. Naši građani imaju priliku izabrati ljude koji će braniti njihove interese i interese gospodarstva u Bruxellesu. Imamo projekte poput Pelješkog mosta i LNG terminala, koji pokazuju da EU fondovi mogu biti pokretač našeg gospodarstva“, pojasnio je Ressler. Z.Rupčić

BROJ NEZAPOSLENIH NIKAD NIJE BIO MANJI, A DRŽAVE ČLANICE BILJEŽE EKONOMSKI RAST
Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević izjavio je kako unatoč svim turbulencijama EU ide naprijed. - Broj nezaposlenih nikad nije bio manji, države članice bilježe ekonomski rast. Pitanje je zašto građani ne osjećaju da je to posljedica i politika Unije. Građani i države moraju aktivno sudjelovati u razvoju EU projekta, pa ćemo euroskeptike demantirati djelima - rekao je Baričević, uz napomenu kako su europske zemlje u globalnim okvirima ekonomski velike samo kao zajednica. Violeta Simeonova, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, naglasila je da će nadolazeći izbori za EP biti dramatični te da će o njima ovisiti budućnost EU projekta. „Rast nacionalizma u državama članicama je antieuropski, raste populizam i ruše se liberalne vrijednosti koje su samo srce EU-a“, upozorila je Simeonova.
Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

Najčitanije iz rubrike