Novosti
MALOLJETNICI U OSJEČKIM NOĆNIM KLUBOVIMA

Mladi: U klubove uđemo i pijemo - bez problema
Objavljeno 25. siječnja, 2019.
Koriste se tuđim osobnim iskaznicama, preslikanim žigovima, ali i roditeljima

Kako je Tvrđa, stara gradska jezgra, središte noćnog života u Osijeku, nije za čuđenje što je godinama okupiraju i brojni maloljetnici u potrazi za druženjem i zabavom.


Naime, u kafićima, pubovima i noćnim klubovima u Tvrđi oni dolaze u prvi doticaj s porocima, a iako zakon nalaže da mlađi od 16 godina ondje nemaju što raditi nakon 23 sata i da se maloljetnicima ne smije točiti alkohol, oni često, odnosno svakog vikenda, vješto uspijevaju zaobići sve barijere. "Tko želi, nađe način", tako je postao glavni moto osječkih maloljetnika vikendom jer na razne načine pokušavaju ući u noćne klubove, a kada su već ondje, lako dolaze i do alkohola - što ponekad završi kobno. Stoga, kako bismo rasvijetlili cjelokupnu situaciju porasta broja maloljetnika u večernjim izlascima u Osijeku, obratili smo se nekolicini vlasnika noćnih klubova, ali i brojnim mladim Osječanima u dobi od 15 do 18 godina, koji su nam bez ustručavanja, ali anonimno otkrili sve metode provlačenja pokraj redara i ukazali na jedan od glavnih razloga alkoholiziranja mladih. Pa iako se, poput Gordana Šestića, vlasnika Tufna Cluba, može zaključiti da se odnos maloljetnika prema alkoholu nije znatno promijenio s godinama, štoviše, on je bio i ostao "statusni simbol" kojim se "dokazuje" zrelost, svejedno je potrebno dijagnosticirati problem i otkriti njegovo središte.

Kreativne metode

- Ugostitelji su tu na kraju lanca utjecaja koji kreće i od roditelja, a djeca često ostaju nemoćna pred pritiskom okruženja i prijatelja. Napominjem da Tufna Club ima profesionalnu redarsku službu za kontrolu ulaska u objekt, koji je zabranjen osobama mlađim od 18 godina i na to iznimno pazimo. No moram priznati da su maloljetnici postali vrlo kreativni u pokušajima zaobilaženja kontrole na ulazu, pa posuđuju tuđe osobne iskaznice, ali i nagovaraju roditelje da se, na svoju odgovornost, dogovore s vlasnicima klubova, uz obećanje da neće konzumirati alkohol - ukazuje Šestić, a s kojim se slaže i vlasnik jednog "narodnjačkog" kluba koji je odlučio ostati anoniman, iako njegovu lokalu gravitira najveći broj osječkih maloljetnika. On je otkrio kako su maloljetnici čak znali uslikane osobne iskaznice "fotošopirati" na mobitelu i s time pokušavali ući u klub, ali im nije uspijevalo. Međutim, upozorava i na brojne probleme s roditeljima, koji su pred klub znali dovoditi svoju maloljetnu djecu, izravno pregovarajući s redarima, inzistirajući da njihova djeca uđu u klub, nakon čega su im znali naručivati i alkoholna pića.


Upravo takve i slične slučajeve potvrdilo nam je i desetak mladih, u dobi između 15 i 18 godina koji su upozorili i na neke propuste redara na ulascima u noćne klubove. Tri petnaestogodišnjakinje otkrile su nam kako ih redari bez provjeravanja puštaju, dok su druge naglasile kako poznanstvo s redarom ili pratnja punoljetne osobe često zna otvoriti vrata. Svi s kojima smo razgovarali kažu kako često u Tvrđi noću bude više maloljetnika nego starijih od 18 pa sve djeluje nekako regularno. Otkrivaju i kako nakon ponoći mnogi redari više ne provjeravaju osobne iskaznice, pa se tada u noćnom izlasku često znaju pronaći i 14-godišnjaci, a ističu kako su nekada i policajci znali ulaziti u klubove i provjeravati dob gostiju, ali toga u posljednje vrijeme više nema.


- Ući u osječki noćni klub kao maloljetnik zbilja nije znanstvena fantastika jer se uz brojne metode s osobnom iskaznicom znaju i preslikavati žigovi nekoga tko je uspio ući u klub, čime se dodatno izbjegava kontrola na ulazu. Tako se dobiva i "odobrenje" za alkohol, jer konobari smatraju kako se maloljetnici ionako ne mogu provući pokraj redara, pa ne traže osobne iskaznice na uvid - objašnjava jedna 17-godišnjakinja, ističući kako se i konobara može "zaobići" tako da punoljetna osoba naruči piće, što, navodi, nije slučaj s kafićima u Tvrđi, gdje konobari strože provjeravaju.
Jeftina pića


Krešimir Kovač, vlasnik alternativnog kluba Exit kaže kako je logično da se u većim noćnim klubovima, koje posjećuje i do 500 mladih na večer, ne može dovoljno kontrolirati ulaz i točenje alkohola, ali upozorava na veliki problem modernih klubova.


- Pića na boce, odnosno jeftino uzimanje pića na veliko najveća je opasnost za maloljetnike. Dovoljno je pogledati društvene mreže i vidjeti popuste koje noćni klubovi nude pa nije ni čudno kako se maloljetnici "povampire" nakon nekoliko čaša - dijagnosticira Kovač. M.Mandić
14

godina ponekad imaju maloljetnici koji u jutarnjim satima neometano pohode osječke noćne klubove
"Toči, ne pitaj"
Uz piva i vina, maloljetnici često u izlascima konzumiraju i žestoka pića, na koja ih upućuju razni popusti i promotivne akcije. Naime, danas je moderno naručivati pića na boce pa mladi podijele trošak kako bi jeftinije pili, ali i rezervacijom stola osigurali ulazak u klub. U nekim osječkim klubovima boce žestokih pića nekad se mogu pronaći i po 100 kuna, dok drugi nude popust od 40 posto, čime se dolazi do slične cijene. "Toči, ne pitaj", postao je moto njihovih noćnih izlazaka.
Najčitanije iz rubrike