Sport
SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Lino: Mijenjajmo pravila! Ovako nam rukomet propada
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
- Zaslužujemo kritike za Brazil. I naravno da sam pogriješio - rekao je Lino

Dan nakon poraza od Njemačke, koji je označio da Hrvatska drugo natjecanje zaredom neće igrati u polufinalu, Lino Červar igračima je dodijelio odmor. Zaključio je kako im je važnije "razbistriti glavu", a nezaliječeni i umorni neka zaliječe ozljede pa protiv Francuza uhvatiti što se uhvatiti može.


Dio igrača iz hotela Marriot, baze u Koelnu, uputio se prema središtu grada otprilike kilometar udaljenog od hotela. Primijetili smo dvojac iz NEXE-a Ivana Vidu i Marina Šipića u društvu Kristijana Bećirija, koji se među posljednjima priključio reprezentativcima, a u kadar upao nakon ozljede Luke Cindrića. Iskreno, koelnska hladnoća i vjetar koji je puhao posebno pokraj Rajne ili u podnožju katedrale itekako su mogli "razbistriti glavu".

Rukomet propada

Dan poslije kod Line Červara nismo stekli dojam kako je ljutnja bar malo splasnula. Gledao je sporne trenutke, analizirao. Tek je sada sigurniji kako su Danci učinili lopovluk ravan privatizacijskoj pretvorbi.


- Naši igrači izvukli su zadnji atom snage i zbog toga im dajem veliko poštovanje. Zaslužili su pobjedu. I svatko tko je gledao utakmicu, prije svih od neutralnih promatrača, čak i njemačkih rukometaša i Nijemaca, zaključio je kako je prema nama učinjena velika nepravda - rekao je Červar još jednom ponovivši dijelove Olimpijske povelje.


Nabrajao je Červar te krucijalne pogreške.


- Nabrojili smo bar deset pogrešaka. Pa odmah kod našeg vodstva 3:1 Stroeber je napravio sedam koraka. Ovo zadnje što se događalo, slučaj Karačić, kada je trebao biti penal na Štrleku. Uoči Svjetskog prvenstva maltretirali su nas izbornike kako treba suditi, a oni su sudili opet drukčije. Duvnjaka su bacili kao vreću i omogućili im neregularan gol. To su kao najbolji suci na svijetu. Uvijek se treba bojati tih najboljih. Oni su najstručniji i najlukaviji.


Prisjetio se i prošlosti. Svoje karijere, 45 godina rada i života u rukometu.


- Odgovorno tvrdim: oteta su nam tri zlata. U Norveškoj 2008., Zagrebu 2009. i u Austriji 2010. Neka me demantiraju. Kao što ćemo mi njima dokazati da su nas oni ovdje oštetili. Točno ćemo im pokazati deset situacija gdje su pogriješili. Pa evo u hotelu pitajte Gudmundsona, trenera Islanda, aktualnog olimpijskog pobjednika s Danskom. Rekao mi je da se srami ovoga. Pa Iker Romero, Španjolac, kazao nam da ovako rukomet propada. Rukomet mora postati sport da onaj gledatelj koji ne može to zaključiti jer nije verziran treba shvatiti zašto je nešto dosuđeno. Zato sam i nedavno na pretposljednjem Europskom prvenstvu na kongresu u Krakovu rekao da se pod hitno moraju mijenjati pravila igre. Kako bi bilo što manje sumnjivih odluka.
Želi ostati

Smatra kako ne zaslužuje ni jednu kritiku nakon utakmice s Njemačkom. Za razliku od one s Brazilom.


- Naravno da zaslužujemo kritike za Brazil. I naravno da sam i ja pogriješio. Slažem se da nisam igrače uspio pripremiti za Brazil. Upozoravao sam da se ne smijemo zanositi pobjedama nego nam je baš Brazil bio ključ za Olimpijske igre. Nisam ih uspio pripremiti. Možda sam trebao drukčije. Ni jedan trener nije bezgrešan. S Brazilom je sigurno bilo pogrešaka, ali protiv Njemačke nije. Ni ja ni dečki ovaj put nismo zaslužili nikakve kritike. Mi smo trebali dobiti Njemačku pred 20 tisuća gledatelja.


Što ste rekli sucima nakon utakmice?


- Rekao sam im da ovo nije bilo pošteno. Izborniku Njemačke Prokopu sam dao ruku i rekao da ništa nemam protiv njemačke reprezentacije. Nisam ih ničim želio uvrijediti. Nisam nikoga uvrijedio, nego je ovo moj doprinos da se nešto promijeni. Jer ovo i drugi misle. Samo se boje reći. Ali ja već imam dovoljno godina da mogu hrabro sve reći. Nisam lopov i kriminalac da ne smijem ovako reagirati.


Bilo vam je sugestija da povučete momčadi.


- Bilo je, ali sam zaključio kako neću još dugo biti na klupi i zato nisam povukao momčad jer bih tako ostao zapamćen po tome da sam povukao momčad s terena. Nisam to želio.


Imate li snage i dalje biti na hrvatskoj klupi, zaključiti olimpijski ciklus?


- Da, želim zaključiti olimpijski ciklus. I onda poslije toga podržati mladog trenera koji dođe. I neću biti zločesta oporba. Nego ću uvijek i svima dati potporu, naravno ako me i zdravlje bude služilo. Od mene budući izbornici neće imati ništa loše. Samo mogu očekivati veliku pomoć.


S Francuzima ostaje jako važna utakmica. Još uvijek nismo osigurali kvalifikacije za Olimpijske igre što je bio i osnovni cilj uoči Svjetskog prvenstva.
- Imamo drame dan za danom. Pokušat ćemo što možemo. Imat ćemo sastanak, analizirat ćemo, pripremati se, ali ništa nije garancija da će na kraju biti dobro. Razgovarat ću sa svim igračima i da se ipak njima što bolje suprotstavimo i vidjeti što se da napraviti. Izvući i neke dodatne motive, naći što nas pokreće u tako teškim trenutcima. Vratili su i Karabatića, čim su osjetili da nisu jaki. On je pravi lider. Mi oskudijevamo na vanjskim igračima, a Francuzi ih imaju osam. Teško nam je, ali ćemo pokušati učiniti sve što se može - rekao je hrvatski izbornik.


Krešimir Lacković
Francuzi
BOD OSIGURAVA KVALIFIKACIJE ZA OI
Možda ste propustili...

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike