Mozaik
OBJAVLJENA IMENA KANDIDATA ZA OSCARE

"Roma" i "The Favorite" dobili po deset nominacija
Objavljeno 23. siječnja, 2019.
Odmah iza njih slijede, sa po osam nominacija, filmovi "Zvijezda je rođena" i "Vice" te "Black Panther" sa sedam nominacija

Povijesni film Olivije Colman "The Favourite" i Netflixov crno-bijeli ep "Roma" predvode ovogodišnju utrku za Oscara sa po deset nominacija svaki.


Odmah iza njih sa po osam nominacija su filmovi "Zvijezda je rođena" i "Vice" te "Black Panther" sa sedam nominacija. Potonji je prvi film o superjunaku ikada nominiran za najbolji film. "BlacKkKlansman" je dobio šest nominacija, a "Bohemian Rhapsody" i "Green Book" po pet. Film o Neilu Armstrongu "Prvi čovjek" i dječji film "Mary Poppins Returns" imaju po četiri nominacije za Oscara ove godine. Nominirani su proglašeni jučer na svečanosti u Los Angelesu.


Kandidati za najbolji film su: "BlacKkKlansman", "Black Panther", "Bohemian Rhapsody", "The Favourite", "Green Book", "Roma", Zvijezda je rođena" i "Vice". Za najboljeg glavnog glumca nominirani su: Christian Bale za "Vice", Bradley Cooper za "Zvijezda je rođena", Willem Dafoe za "At Eternity‘s Gate", Rami Malek za "Bohemian Rhapsody" i Viggo Mortensen za "Green Book". Za najbolju glavnu glumicu natjecat će se: Yalitza Aparicio za "Roma", Glenn Close za "The Wife", Olivia Colman za "The Favourite", Lady Gaga za "Zvijezda je rođena" i Melissa McCarthy za "Can You Ever Forgive Me?".


U kategoriji najboljih sporednih glumaca nominacije su dobili: Mahershala Ali ("Green Book"), Adam Driver ("BlacKkKlansman"), Sam Elliott ("Zvijezda je rođena"), Richard E Grant ("Can You Ever Forgive Me?") i Sam Rockwell ("Vice"). Sporedne glumice koje bi mogle dobiti Oscara su: Amy Adams ("Vice"), Marina de Tavira ("Roma"), Regina King ("If Beale Street Could Talk"), Emma Stone ("The Favourite") i Rachel Weisz ("The Favourite").


U kategoriji najboljih redatelja nema iznenađenja, jer su nominirani: Alfonso Cuaron ("Roma"), Yorgos Lanthimos ("The Favourite"), Spike Lee ("BlacKkKlansman"), Adam McKay ("Vice") i Pawel Pawlikowski ("Cold War").


Za najbolji adaptirani scenarij natječu se filmovi: "The Ballad of Buster Scruggs", "BlacKkKlansman", "Can You Ever Forgive Me?", "If Beale Street Could Talk" i "Zvijezda je rođena". Za najbolji originalni scenarij natječu se: "The Favourite", "First Reformed", "Green Book", "Roma" i "Vice". Za najbolji strani film nominacije su otišle u Libanon za "Capernaum", Poljsku za "Cold War", Njemačku za "Never Look Away", Meksiko za "Roma" te Japan za "Shoplifters".


U kategoriji najbolje originalne pjesme natječu se: "All The Stars" ("Black Panther"), "I‘ll Fight" ("RGB"), "The Place Where Lost Things Go" ("Mary Poppins Returns"), "Shallow" ("Zvijezda je rođena") i "When A Cowboy Trades His Spurs for Wings" ("The Ballad of Buster Scruggs"). Kad je riječ o najboljoj filmskoj glazbi kandidati su filmovi: "BlacKkKlansman" (Terence Blanchard), "Black Panther" (Ludwig Goransson), "If Beale Street Could Talk" (Nicholas Britell), "Isle of Dogs" (Alexandre Desplat) i "Mary Poppins Returns" (Marc Shaiman, Scott Wittman).


Među animiranim su filmovima sve jaki, ali vrlo različiti naslovi: "Incredibles 2", "Isle of Dogs", "Mirai", "Ralph Breaks the Internet" i "Spider-Man: Into the Spider-Verse". U kategoriji dokumentaraca nominirani su: "Free Solo", "Hale County This Morning, This Evening", "Minding the Gap", "Of Fathers and Sons" i "RBG".


Za najbolju kameru nominacije su dobili filmovi: "Cold War", "The Favourite", "Never Look Away", "Roma" i "Zvijezda je rođena", a za kostimografiju: "The Ballad of Buster Scruggs" (Mary Zophres), "Black Panther" (Ruth E. Carter), "The Favourite" (Sandy Powell), "Mary Poppins Returns" (Sandy Powell) i "Mary Queen of Scots" (Alexandra Byrne). U kategoriji najbolje šminke i frizure našli su se "Border", "Mary Queen of Scots" i "Vice", a najbolje scenografije: "Black Panther", "The Favourite", "First Man", "Mary Poppins Returns" i "Roma". Za najbolje specijalne efekte nominirani su: "Avengers: Infinity War", "Christopher Robin", "First Man", "Ready Player One" i "Solo: A Star Wars Story".


U kategoriji montaže slike natječu se: "BlacKkKlansman", "Bohemian Rhapsody", "The Favourite", "Green Book" i "Vice". Kandidati za najbolju montažu zvuka su: "Black Panther", "Bohemian Rhapsody", "First Man", "A Quiet Place" i "Roma", a za miksanje zvuka: "Black Panther", "Bohemian Rhapsody", "First Man", "Roma" i "Zvijezda je rođena".
Kad je riječ o kratkometražnim filmovima, među animiranima su kandidati za Oscara: "Animal Behaviour", "Bao", "Late Afternoon", "One Small Step" i "Weekends"; među igranim: "Detainment", "Fauve", "Marguerite", "Mother" i "Skin", a među dokumentarnim: "Black Sheep", "End Game", "Lifeboat", "A Night at the Garden" i "Period. End of Sentence". Dodjela Oscara održat će se 24. veljače u Los Angelesu.


Tanja Kvorka
A GDJE SU FARRELLY, COOPER, BLUNT, ROBBIE, COY...?
Kad je riječ o onima koji su izostali s liste nominiranih, najveće je iznenađenje sigurno Bradley Cooper, koji nije nominiran za redatelja za svoj film "Zvijezda je rođena". Istina, nominiran je za glumca i za adaptirani scenarij, ali mnogi su očekivali kako će se naći i u redateljskoj kategoriji. Nominacije su izmaknule i glumicama Claire Foy za "First Man" i Margot Robbie za "Mary Queen of Scots", iako su u sezoni nominirane više puta za razne nagrade. Očekivalo se i kako će mladi Timothée Chalamet drugi put biti nominiran, ovaj put kao sporedni glumac u filmu "Beautiful Boy", zato što je bio nominiran i za Zlatni globus i za SAG Award. Najviše se iznenadila Emily Blunt, koja ima dva svoja filma u utrci za Oscare - "A Quiet Place" i "Mary Poppins Returns" - ali ona sama nije nominirana. Najčudnije je, pak, što u kategoriji redatelja nema Petera Farrellyja, čiji je film "Green Book" pobijedio na Toronto Film Festivalu i slovi za favorita.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike