Sport
O ŠPANJOLSKOJ

Europski prvaci (ne) mogu i do svjetske krune
Objavljeno 17. siječnja, 2019.

Vezani članci

VEČERAS 22. OBRAČUN NA VELIKIM NATJECANJIMA

Hrvatima ostao Portugal u najljepšem sjećanju, Španjolcima nezaboravan Tunis

Do svjetskog trona Španjolci su stigli dva puta. Prvi put 2005. pobjedom u Tunisu u finalu nad Hrvatskom, a drugi put 2013. godine na domaćem terenu. U Njemačku su stigli i kao aktualni europski prvaci. Trijumfirali su prošle godine u finalu, u zagrebačkoj su Areni svladali Švedsku, pri tome u polufinalu kao "ispomoć" je stigao Arpad Šterbik. I prvo "zaključao vrata" Francuzima, a onda bio sigurno i ključni lik u pobjedi nad Šveđanima i osvajanju prvoga europskog naslova. Šterbika nema u Njemačkoj, ali je na širem popisu, pa tko zna što donosi završnica prvenstva. No i bez Šterbika imaju odlične vratare. Gonzalo Perez de Vargas iz Barcelone i Rodrigo Corrales iz PSG-a. Već imena klubova u kojima brane dovoljno govore o njima. Kreator sadašnje "furije" je Jordi Ribera. Sjeo je na španjolsku klupu nakon što je vodio Brazil na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Bio je i izbornik Brazila na SP-u u Kataru, kada je njegova tadašnja reprezentacija u osmini finala držala Hrvatsku na konopcima. Izbornički mandat kod kuće nije mu prošao sjajno, na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj prije dvije godine poraženi su u četvrtfinalu od Hrvatske. Ima iskustva i s Hrvatima, četiri godine vodio je Ademar Leon u kojemu je igrao današnji reprezentativac Damir Bičanić, ali i nekolicina bivših (Alilović, Buntić).


- On je jedan od najboljih i najposvećenijih trenera s kojima sam radio. Kad god sam iz nekoga razloga dolazio u klub, on je sjedio tamo za računalom, gledao utakmice i analizirao. Prema nama je nastupao kao obitelj, a vjerujem kako takav pristup ima i u španjolskoj reprezentaciji - pričao nam je Bičanić.
Za Njemačku je Ribera potpuno promijenio krila. Hladno je "skinuo" Valera Riveru mlađeg (u Kataru proglašen najboljim lijevim krilom SP-a) i instalirao Angela Fernandeza. U Hrvatskoj je na desnom krilu "otkrio" Solea. Na sredini sve kreće od Raula Entrerriosa i Sarmienta te Canellasa, koji ima važnu ulogu u 5-1 obrani. No stupovi obrane i dalje su Morros i Guardiola. U vanjskoj liniji na bekovima su braća Dušebajev, pri tome desni vanjski Alex ipak je iskusniji i ubojitiji. Na crti napadački i dalje koristi Aguinagaldea, ali zato u Figuerasu ima za njega i zamjenu. Nemaju Šterbika u odnosu na Zagreb, ali kada se nabroje sva imena, onda smo sigurni kako su Španjolci sposobni "ujediniti titule".K.Lacković
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

NAKON PRVOG PORAZA BROKERA OD KVARNERA 2010

Finalna serija ne trpi ovoliki broj promašaja i nervozu

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

Najčitanije iz rubrike