Novosti
DRŽAVNA ERGELA ĐAKOVO I LIPIK

Šef “posudio” državnog konja, lipicanca ubio vlak
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Ravnatelj Mirko Damjanović lipicanca je dovezao u Strizivojnu zbog svog sina

Slučaj ravnatelja koji je "posudio" državnog konja za potrebe sinovljeva jahanja kod kuće, a konj je potom nesretno stradao potresao je Državnu ergelu Đakovo i Lipik.

U javnost je procurila vijest da je ravnatelj te državne ustanove Mirko Dajmanović iz Strizivojne svojoj kući u to mjesto otpremio konja u vlasništvu Državne ergele, a za potrebe jahanja svog sina, srednjoškolca, i to preko zimskih školskih praznika. Kao prema Murphyjevu zakonu - ako nešto može poći naopako, poći će naopako - dogodilo se i u ovom slučaju.

Očevid MUP-a i HŽ-a
Za prošlotjednog jahanja "posuđenog" lipicanca u blizini Starih Perkovaca, petnaestak kilometara od Strizivojne, konj se ravnateljevu sinu otrgnuo i izbacio ga iz sedla te sam nekontrolirano nastavio dalje u jakom trku. Stigao je do pruge upravo u trenutku kada je njome išao vlak na relaciji Vinkovci - Zagreb i usred njegova naleta državni lipicanac smrtno je stradao. Kako neslužbeno doznajemo, zbog udara konju je smrskan but, a silina udara bila je tolika da su životinji polomljene sve kosti. Kako doznajemo, Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatske željeznice obavili su očevid, životinju je pregledao veterinar te je nesretni konj poslan na neškodljivo uklanjanje.

Prema neslužbenim saznanjima našeg lista, riječ je o mlađem konju lipicancu čija je vrijednost oko 2000 eura, a nakon ove tragedije postavlja se pitanje sukoba interesa, štete nanesene Ergeli i njezinu genetskom potencijalu, problema korištenja državne imovine za privatne poslove, jer sve je na Državnoj ergeli Đakovo i Lipik državno, a ustanova djeluje pod kišobranom Ministarstva poljoprivrede koje joj je krajem 2018. godine rebalansom proračuna dodijelilo šest milijuna kuna od čega pet milijuna za dovršetak zatvorene jahaonice u krugu Pastuharne u Đakovu.

"Slučaj je prenapuhan, mislimo čak da se ravnatelju i podmeću klipovi jer samo radi svoj posao", stav je jednog dijela mještana Strizivojne u kojoj Mirko Damjanović uživa simpatije kao vrlo aktivan društveni radnik u mjesnom kulturno-umjetničkom društvu, zboru i dalje.

"Znali smo u selu da je posudio konja s Ergele, no sina mu na tom konju kako jaše nisam vidio, kao ni dopremu i istovar tog konja. Iz ne znamo kojih razloga konj se tijekom jahanja oteo kontroli i zbacio mladog jahača iz sedla te nekontrolirano nastavio prema pruzi kod Starih Perkovaca. Mladi Damjanović ima samo nekoliko godina jahačkog iskustva. Neki kažu da se tako uvježbavao za pokladno jahanje kroz selo, a koje će biti u Strizivojni u veljači", kaže nam mještanin koji je želio ostati anoniman.

"Možda je to bio neoprezan čin - dovođenje koja s Ergele, no našem se mještaninu imputira i što je i što nije", nastavlja naš sugovornik. Inače, Strizivojna je općinsko mjesto s dosta konjogojaca, i to cijelom jednom generacijom mladih uzgajivača konja.

Podatci o zakupu
Damjanović, inače po struci veterinar, na kojim je poslovima prije i radio na Državnoj ergeli, njezinim ravnateljem imenovan je nakon prošlih lokalnih izbora održanih 2017. godine. Na naših nekoliko telefonskih pokušaja u nedjelju da se očituje o slučaju, Damjanović se nije javljao na telefon. Za ravnatelja Ergele imenovan je u lipnju 2017. Njegov protukandidat za to mjesto bio je dotadašnji ravnatelj Ergele Nidal Korabi, veliki stručnjak u području konjogojstva i jedini predstavnik iz Hrvatske koji je imenovan na dužnost tajnika LIF-a - Svjetske organizacije za uzgoj lipicanaca, "alfe i omege" kada je riječ o svjetskoj proizvodnji i uzgoju lipicanaca. Najave su da bi upravo Državna ergela Đakovo i Lipik trebala biti domaćin iduće skupštine LIF-a. Inače, pod Korabijevom palicom Ergela je financijski konsolidirana te su njezin rad i turistička promidžba uzdignuti na višu razinu. Uvidom u podatke o zakupu konja s Državne ergele Đakovo i Lipik, a koji su dostupni na mrežnim stranicama te ustanove, vidljivo je da je trenutno 11 zakupaca njezinih konja, i to iz Ivanovaca-Đakovo, Batrine, Starog Petrovog Sela, Slavonskog Kobaša, Popovca, Gradišta, Gradine, Oprisavaca, Razbojišta, Županje… Zakupnika iz Strizivojne pod imenom ravnatelja ili nekog od članova njegove obitelji nema.

Suzana Župan
2000

eura vrijedan je lipicanac koji je stradao u naletu vlaka
UTVRĐUJU OKOLNOSTI
Kako su u nedjelju izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede, nadležne institucije utvrđuju okolnosti događaja. “Čim dobijemo njihova očitovanja, razmotrit ćemo sve činjenice, preispitati odgovornost uključenih osoba te poduzeti odgovarajuće mjere”, stoji u kratkom očitovanju Ministarstva poljoprivrede na naš upit o okolnostima ovog nesretnog događaja.