Sport
POBJEDA HRVATSKE NA POČETKU SP-A

Na startu krenuli, pali, pa
ponovo ustali i pobijedili
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Izišli su hrvatski rukometaši iz dvije krizne situacije protiv Islanda, sredinom prvog i drugog poluvremena

Krenula je Hrvatska. U prvom kolu B skupine Svjetskog prvenstva hrvatski rukometaši svladali su Island. Nije bilo lako, uostalom početci velikih natjecanja nisu nikada lagani, teško je procijeniti koliko momčad doista vrijedi. A Hrvatska vrijedi. Bar karakterno, jer se protiv neugodnog i čvrstog Islanda izvukla iz dvije krizne situacije i na kraju pronašla put prema prvoj pobjedi.

Naša završnica
Na početku se igrao pravi "run and gun" rukomet. Svojih prvih pet napada obje su momčadi iskoristile. Tek je šesti islandski napad zaustavio Šego, a šesti hrvatski nije iskoristio Štrlek, koji je pogodio gredu. U 11. minuti Stepančić je pogodio za prvo hrvatsko vodstvo (7:6). I nakon toga se igralo gol za gol, sve dok Marin Šego nije skinuo čisti zicer Elissonu za "obranu dana". Vratar Pick Szegeda odlično je ušao u utakmicu, neshvatljivo je zbog čega ga je teda mijenjao Stevanović. Gunnarson je iz sedmerca svladao upravo Stivija za islandsko vodstvo od 11:9, a nakon što nismo nastavili koristiti Stepančićev odličan napadački ulazak u utakmicu i Gustavssonova čitanja Horvatova loba sa sedmerca, Jonsson je pogodio za vodstvo Islanda u 25. minuti za 14:11. U obrani je Hrvatska krenula sa 6-0, no kako nam je probleme stvarao Palmarsson, već nakon trećeg napada prebacili smo se na 5-1. Ali s debitantom Mandićem na prednjem to nije dobro izgledalo pa ga je u završnici na toj poziciji zamijenio Duvnjak. I to je urodilo plodom. Kao i Vrankovićev ulazak u obranu na halfu. Tada se konačno vidjela "krv" u očima hrvatskih rukometaša. Vratio se i Šego, i počela je Hrvatska serija. S dva pogotka Duvnjaka, jednog sa svoje polovine, a drugog u soloakciji, uspjeli smo izjednačiti, Štrlek je potom iz sedmerca donio Hrvatskoj vodstvo (15:14), a posljednjih 30-ak sekundi prvog poluvremena uspjeli smo se obraniti. Stigao je prije kraja prvog poluvremena realizirati napad Karačić za "plus dva" i novi poticaj hrvatskim navijačima u Olimpijskoj dvorani.

Kovač nagradio Stepančića
Kao da smo pomislili da smo na početku drugog poluvremena riješili sve dvojbe. Sjajni Luka Stepančić, potpomognut soloakcijama Cindrića, i Hrvatska je povela sa 19:15. No stali smo. Nismo se vraćali u obranu i Island se vratio. Lino Červar je potegnuo napad 7 na 6, a kako su vrata ostala nebranjena, Islanđani su zabili na prazan gol za 22:21. Potom je Bjorgvinsson,koji je na vratima zamijenio plavokosog Gustavssona, obranio šut Horvatu. Kriza se nastavila, Island je serijom od 5-0 stigao do vodstva od 24:22 pa je Červar zatražio time-out. Na crtu je tada gurnuo NEXE-ovca Marina Šipića, koji je postigao svoj prvi pogodak na SP-u za izjednačenje (24:24). Hrvatskoj vodstvo vraća Stepančić pogotkom pod prijetnjom pasivnog napada (27:26) u 54. minuti. Ponovno smo u obrani zaigrali dobitnu kombinaciju s Duvnjakom na prednjem i Vrankovićem na halfu. Islanđani počinju griješiti, što kažnjavaju Horvat i Cindrić za vodstvo od 29:26, a kada je Mandić zabio s lijevog krila, izišli smo iz predinfarktnog stanja. Junak je bio Luka Stepančić s osam pogodaka. Za titulu igrača utakmice koju mu je uručio trener Bayerna Niko Kovač.
Krešimir Lacković
ISLAND                   27  (14)
HRVATSKA             31  (16)
MUENCHEN – Olympiahalle. Gledatelja: 12.000. Suci: Ismail Boualloucha i Ramzi Khenissi (Tunis)
ISLAND: Gustavsson (4+1), Bjorgvinsson (4+0), Palmarsson 7, Elisson 4, Sigurmansson, Gislason, Gudmundsson 1, Magnusson 3, Ingason, Gunnarson 5(2), Kristjansson, Arnarsson 2, Gudjonsson, Gustafsson, Jonsson 5 i Einarsson
HRVATSKA: Šego (13+0), Stevanović, Duvnjak 4, Stepančić 8, Vida, Horvat 5(2), Karačić 2, Blažević, Štrlek 1(1), Musa 2, Cindrić 6, Mandić 1, Kozina, Vranković, Šipić 2 i Bičanić
ISKLJUČENJA: Island 8 minuta (Arnarsson 2+2, Gislason 2, Gustafsson 2), Hrvatska 4 minute (Musa 2, Karačić 2). SEDMERCI: Island 2 (2), Hrvatska 4 (3)
Možda ste propustili...

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

DENIS KRSTANOVIĆ, TRENER BSK-A

Šibenik se nije javio, ne nude stimulaciju

SEDMO IZDANJE KUPA GRADA OSIJEKA U MAČEVANJU

Članovi MK Dmitar Zvonimir skupljali su iskustvo, ali i medalje

Najčitanije iz rubrike