Novosti
NAKON PROPALOG POSLA S IZRAELOM

Vijeće za obranu u ponedjeljak će raspraviti nabavu borbenih zrakoplova
Objavljeno 12. siječnja, 2019.

Nakon što su u četvrtak predstavnici izraelskog i hrvatskog ministarstva obrane u Zagrebu objavili kako je posao nabave borbenih zrakoplova F16 Barak propao, predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović o tome su u petak na sastanku izvijestili ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov.


U priopćenju iz Ureda predsjednice o tom susretu istaknuto je kako su Krstičević i Šundov izvijestili Kolindu Grabar-Kitarović o nemogućnosti Izraela da isporuči zrakoplove F16 Barak prema specifikacijama iz ponude.


"U ponedjeljak, 14. siječnja 2019. godine, održat će se sjednica Vijeća za obranu s ciljem predstavljanja izvješća o postupku nabave borbenih zrakoplova. Predsjednica Republike je zatražila od načelnika Glavnog stožera da na sjednici podnese detaljno izvješće o trenutačnom stanju borbenog zrakoplovstva. S obzirom na politički konsenzus o zadržavanju sposobnosti borbenog zrakoplovstva, predsjednica Republike izražava nadu da će se proces obnove borbenog zrakoplovstva nastaviti s ciljem što bržeg iznalaženja rješenja. Na nastavak procesa modernizacije Republiku Hrvatsku obvezuju stanje i perspektive borbene tehnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a žurnost u postupanju uvjetovana je neopravdanim višegodišnjim odgađanjem odluke o budućnosti borbenog zrakoplovstva i trenutnim stanjem nakon remonta iz 2013. godine", kaže se u priopćenju iz Ureda predsjednice RH.


Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je u petak da su Sjedinjene Države sve vrijeme procesa akvizicije zrakoplova F-16 iz Izraela bile jasne oko uvjeta potrebnih za prijenos tehnologije trećoj strani. Naime, posao prodaje američkih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj definitivno je propao jer Izrael nije uspio dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova nadograđenih izraelskom tehnologijom. "Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima, i radile na tome da se taj prijenos realizira", kaže se u priopćenju američkog veleposlanstva, za čiju je objavu dobilo posebno odobrenje iz Washingtona, s obzirom na to da je ondje vlada pod djelomičnom blokada zbog sukoba oko proračuna predsjednika Donalda Trumpa i demokratske većine u Kongresu.


Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova. Američka strana, čije je odobrenje bilo potrebno za realizaciju posla, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" zrakoplova, iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.


"Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi Sjedinjene Države omogućile odobrenje prijenosa. Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi sa svim uvjetima", objavilo je veleposlanstvo i dodalo kako SAD ostaje "predan pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO kompatibilnih zrakoplova".


Modificirani izraelski zrakoplovi F-16 Barak trebali su na hrvatskom nebu zamijeniti dotrajale MiG-ove 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je na konferenciji za novinare, sazvane o temi propale nabave vojnih aviona, ustvrdio da su predsjednica Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević lagali javnost u vezi s kupnjom zrakoplova i ugrozili obrambenu sigurnost zemlje. H/D.Pav.
BERNARDIĆ TRAŽI RASPRAVU U SABORU
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je da će njegova stranka tražiti plenarnu raspravu u Saboru o nabavi borbenih aviona i predložiti zaključke. "Plenković, Krstičević i Grabar-Kitarović bili su upozoreni na vrijeme, iako su lagali o postojanju non-papera kojim ih je američka strana upozorila na probleme, ali su se svejedno odlučili na rizičnu nabavu borbenih aviona, koja je na kraju propala", kazao je šef SDP-a na konferenciji za novinare. Istaknuo je da netko mora odgovarati za nanošenje štete ugledu Hrvatske u svijetu. Njegov stranački kolega i član saborskog Odbora za obranu Franko Vidović istaknuo je da je SDP "otpočetka ovaj posao smatrao netransparentnim i lošim za Hrvatsku, ponajprije zbog starosti aviona, ali i drugih problema".
Možda ste propustili...