Novosti
ZA 5,8 POSTO

Potrošnja porasla 51. mjesec zaredom, rast ubrzan
Objavljeno 9. siječnja, 2019.
Državni zavod za statistiku objavio je u utorak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podatcima, potrošnja je u studenome ojačala za 2,1 posto u odnosu prema prethodnom mjesecu, a prema studenome 2017. porasla je za 5,8 posto. To je brži rast nego u listopadu, kada je potrošnja porasla za 4,5 posto na godišnjoj razini, i najbrži od siječnja prošle godine.

"Posljednji podatci DZS-a za studeni potvrdili su nastavak povoljnih kretanja u maloprodaji uz ubrzavanje nominalnih i realnih stopa rasta trgovine na malo i na mjesečnoj i na godišnjoj razini", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. Tako je u studenome nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom na to da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. Rast potrošnje 51. mjesec zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke. "Na trend rasta maloprodajnoga prometa zasigurno su utjecala i povoljna kretanja indeksa pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača, ali i očekivano dobri rezultati iz turizma", kažu analitičari RBA.

U studenome je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,3 posto, a maloprodaja neprehrambenih proizvoda skočila je za 10,6 posto. U prvih 11 mjeseci prošle godine promet u trgovini na malo realno je porastao za 3,8 posto u odnosu prema istom razdoblju godinu dana prije.

Analitičari RBA i idućih mjeseci očekuju rast prometa u trgovini na malo. "Odluka Vlade o povećanju neoporezivog iznosa za prigodne nagrade u posljednjem mjesecu 2018. mogla bi se u prosincu pozitivno odraziti na pokazatelje prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini, a one na mjesečnoj razini trebala bi podržavati i snažnija blagdanska potrošnja. Podržana pozitivnim godišnjim stopama rasta u prvih jedanaest mjeseci, 2018. bi trebala biti peta u nizu u kojoj je zabilježen rast maloprodaje", zaključuju analitičari RBA. H
Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta