Novosti
OSUDA GOVORA MRŽNJE SINA SABORSKOG ZASTUPNIKA

Nakon sramotne objave Đakićev sin priveden u policiju i istupio iz HDZ-a
Objavljeno 8. siječnja, 2019.

Nakon oštrih osuda njegove sramotne objave u ponedjeljak na privatnom facebook-profilu, Ivan Đakić (22), sin HDZ-ova saborskog zastupnika i predsjednika Hvidre Josipa Đakića, u utorak ujutro se u svome stranačkom ogranku u Virovitici iščlanio iz HDZ-a. Zbog te objave i govora mržnje priveden je i na obavijesni razgovor u zgradu Policijske uprave virovitičko-podravske.


"Slijedom objave Ivana Đakića na društvenim mrežama, Vlada RH najoštrije osuđuje takav govor mržnje i poticanje netrpeljivosti", priopćeno je u utorak iz Vlade. Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je priopćilo da je održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida.


Ivan Đakić je u ponedjeljak na svome facebook-profilu postavio šokantnu fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koja drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. "Svim ‘prijateljima‘ Srbićima sretan Božić", napisao je uz to. Objavu je uočio SDP-ov Forum mladih pa je screenshot objavio na Twitteru. Đakić je nakon toga tu objavu obrisao. Nakon poziva medija, priznao je da je objavio fotografiju. "Podijelio sam fotografiju od kolege i izbrisao je za minutu. To nije moje mišljenje i ovim putem ispričavam se svima koje sam uvrijedio te im čestitam Božić", rekao je Ivan Đakić.


"HDZ najoštrije osuđuje takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu nesnošljivost", oglasili su se s tim u vezi iz njegove dojučerašnje stranke. I Đakićev otac Josip osudio je taj čin. "U povodu sramotne i uvredljive objave slike i teksta na privatnom facebook-profilu člana HDZ-a i moga sina Ivana Đakića izjavljujem da najoštrije osuđujem svako takvo djelovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina, te se ispričavam i izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čovjeka, koji nije odgojen da bi mrzio ili da bi širio govor mržnje", ističe saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, koji sinovo istupanje iz stranke smatra "činom priznanja ove velike pogreške i shvaćanja težine ovog nemilog čina."


Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je na konferenciji za novinare kako je riječ o veličanju jednog od zločinačkih režima koji su počinili zločin genocida i o vrijeđanju žrtava tog genocida. "Odredbama kaznenog zakona i ta vrsta kaznenog djela kažnjiva je kaznom do tri godine zatvora", rekao je Pupovac dodajući kako više nema povjerenja u to da će nadležne institucije odraditi to na što ih zakon obvezuje - sankcioniranje po službenoj dužnosti. Istaknuo je da će, ako to ne učine nadležne institucije, neka od institucija srpske zajednice podnijeti kaznenu prijavu zbog toga.


"Ovakve poruke izazivaju zebnju, strepnju, strah i duboku uvredu. Mi tražimo da to bude ozbiljno shvaćena poruka. Danas Hrvatskoj ne prijeti ni Jugoslavija ni komunizam, nego historijski proustaški revizionizam i tražimo jasnu i nedvosmislenu osudu toga. A sami, kao predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj, spremni smo reći sve što je potrebno onima koji nastoje veličati i relativizirati pripadnike četničkog pokreta ili umanjivati stradanje hrvatskog naroda", kazao je Pupovac, odgovorivši kako Plenkovićeva vlada ima njegovu podršku, ali i da je ne može imati pod bilo kojim uvjetima.
Oglasio se i HNS, istaknuvši kako je zgrožen Đakićevom objavom kojom se "širi govor mržnje i potiče na nesnošljivost" te očekuje brzu reakciju institucija. "Ovakvim postupcima, fizičkom ili verbalnom nasilju i govoru mržnje s bilo koje osnove u 2019. u demokratski uređenim zemljama ne smije biti mjesta", ističu iz HNS-a.
Igor Bošnjak/H
“Svim ‘prijateljima’ Srbićima sretan Božić”, napisao je Đakić uz jezivu fotografiju s odrubljenom glavom
PUPOVAC: TO TRAJE DUGO
“Previše je tolerancije i naviknutosti na ovakve stvari, previše je toga što je dopušteno da se čini i govori prema Srbima u Hrvatskoj, a što može prolaziti nekažnjeno. I traje dugo. I zato moram reći da ne vjerujem da će, oni kojima je to posao, napraviti svoj posao”, rekao je Pupovac.