Ekonomija
ADMIRAL MARKETS

Sve je više indikatora koji upozoravaju da stiže kriza
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Postoji više ranih znakova koji su upozorili na krizu - jedan od njih je križ smrti

Nakon gotovo cijelog desetljeća ekonomskog rasta sve je više znakova da bi u SAD-u uskoro moglo doći do nove recesije, a kad Amerika kihne, prehladi se cijeli svijet. Navode to između ostalog analitičari Admiral Marketsa u svojoj najnovijoj analizi te ujedno dodaju da bi zbog toga i za investitore u nekretnine, dionice, investicijske fondove pa čak i štediše u hrvatskim bankama jako važno bilo znati kada bi mogla početi iduća recesija.
"Postoji više ranih znakova koji su u prošlosti uspješno upozoravali na krizu. Jedan od takvih znakova je križ smrti - indikator koji pripada u tehničku analizu, a koji je popularan među velikim investitorima na financijskim tržištima. Radi se o situaciji u kojoj 50-dnevni pomični prosjek na grafikonu cijene pojedinog instrumenta padne ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka, a zastrašujući je naziv nastao zbog toga što takva situacija često prethodi velikom padu. Nedavno se križ smrti dogodio na SP500 indeksu, a posljednja tri puta to se dogodilo 2001., 2008. i 2016. godine. Nakon križa smrti 2001. došlo je do pucanja Dot Com balona, 2008. godine se dogodio najveći pad za vrijeme financijske krize, a 2016. nije se dogodilo praktički ništa (indikator nije 100 % pouzdan, kao ni jedan drugi). No, nedavno je ponovno došlo do križa smrti i mnogi ga investitori smatraju vrijednim pozornosti zbog uspješnog predviđanja pada 2001. i 2008., navode iz Admirala.
Također dodaju da je u posljednjih sedam puta kada su kratkoročne kamatne stope na američke obveznice postale više od dugoročnih, svaki put došlo do recesije u roku od godinu ili dvije.
- To je znak da su investitori izgubili povjerenje u gospodarski rast. Nakon što je sredinom godine Jerome Powell, čelnik američke centralne banke, izjavljivao da su kamate u toj zemlji daleko ispod neutralnih, sada govori da su za nijansu ispod neutralnih, iz čega se da zaključiti da ih više neće podizati, a usporavanje i prestanak podizanja kamata znak su da situacija u gospodarstvu nije bajna - ističu iz Admirala.
Zdenka Rupčić

Pad cijene crnog zlata upozorava da gospodarska situacija nije dobra
Kada je u pitanju stopa nezaposlenosti u SAD-u, situacija je idealna. Trenutno iznosi 3,7 %, što je najniže od 1969., no upravo je u tome problem. Većina ekonomista smatra da se radi o prirodnoj stopi nezaposlenosti, za koju nije realno da se može dodatno spustiti. Počela je rast 2007. nakon što je prije toga pala na 4,4 %, a 2000. tek nakon što je dosegnula 3,9 %. U obje situacije je iduće godine došlo do krize.Također dolazi do pada kamatnih stopa na oročenu štednju i do velikog pada cijene nafte dok cijena zlata i obveznica razvijenih zemalja raste. U posljednja dva mjeseca cijena nafte je pala 30 %, što može značiti da proizvođači iz bušotina crpe prevelike količine ili da potražnja posustaje, stoga se stvaraju prevelike zalihe. Pad cijene crnog zlata također može upozoravati da gospodarska situacija na globalnoj razini više nije bajna.
Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Najčitanije iz rubrike