Novosti
NIŠTA OD IZBORA U ZAGREBU

Bandić je na štakama došao na sjednicu i - proračun ipak prošao
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
Iako se nagađalo da Bandić nema dovoljno ruku, za proračun su glasali i po jedan zastupnik HSLS-a, NL-a Zagreb i HSS-a

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom podržali zagrebački proračun težak 8,19 milijardi kuna, koji je veći za 185 milijuna kuna u odnosu prema ovoj godini. Za proračun je glasalo 26 zastupnika, njih 24 glasala su protiv, unatoč tome što su cijelo prijepodne pristizala nagađanja kako gradonačelnik Milan Bandić nema dovoljno zastupnika na svojoj strani. Suprotno najavama oporbe, mišljenje su promijenili i digli ruku za Bandićev proračun zastupnik HSLS-a Miroslav Polovanec, zastupnik Nezavisne liste Zagreb Jozo Milićević i zastupnik Hrvatske seljačke stranke Ilija Ćorić.


- Podržao sam proračun iz jednog jedinog razloga, jer je to u interesu građana Zagreba. Neizglasavanje proračuna izazvalo bi praktički nove izbore koji bi donijeli samo novi nered i Grad Zagreb bi ušao u krizu - rekao je Ćorić. Polovanec je novinarima pak rekao da je tako glasao "jer ne želi da mu naređuju prezimena koja nisu zagrebačka", a na dodatni upit novinara potvrdio kako misli na Zlatka Hasanbegovića. Jozo Miličević je ustvrdio da je za proračun glasao "po osobnoj savjesti".


Inače, u problemima s većinom Bandić se našao jer je prethodno raskinuo koaliciju s Neovisnima za Hrvatsku koji imaju pet gradskih zastupnika, a kojima je zasmetao gradonačelnikov sastanak s Arkanovim prijateljem i predsjednikom skupštine srpskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom.
Prošli HDZ-ovi amandmani

Rasprava o proračunu bila je obilježena stankama klubova i iznenadnim dolaskom Bandića u Starogradsku vijećnicu, koji se tamo pojavio na štakama, unatoč tome što se prethodno nalazio u bolnici zbog plućne embolije. Bandić se prije glasanja o prijedlogu proračuna vratio u bolnicu nakon što je, očito, dogovorio potrebne glasove. Prethodno je prihvatio sve HDZ-ove amandmane, a oporba nije uložila ni jedan amandman na prijedlog proračuna, koji su ocijenili megalomanskim, ističući da ne donosi dobrobit građanima.


Rajko Ostojić u ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez ustvrdio je da je proračun socijalan, ali nije razvojan, te ga je opisao kao proračun već viđenog kontinuiteta, koji ne osigurava i ne poboljšava kvalitetu života građana, što bi mu trebala biti svrha. Tomislav Tomašević u ime Kluba zastupnika Lijevog bloka usporedio je proračun s kantom za otpad za papir kakvu možemo vidjeti na ulicama Zagreba - "prenatrpanom, ali u njoj nema ništa novo." "21 milijun kuna izdvaja se za Spomenik Domovini, a samo 12 milijuna kuna na obnovu i izgradnju novih vrtića. I to je demografska politika", ironično je dobacio, dodajući da proračun ima toliko rupa da ga ni superljepilo ne bi moglo zakrpati.
Oštre reakcije


Na činjenicu da su se tri zastupnika iz redova oporbe "predomislila" uslijedile su oštre reakcije. Zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović izjavio je: "Ovo je dogovor. Otac toga dogovora, te laži i prijevare zove se Andrej Plenković. To se porađalo proteklih tjedana, no o detaljima toga dogovora i te prijevare trebate pitati ključne aktere, a oni se zovu Darinko Kosor i Krešo Beljak." Oglasio se i SDP-ov predsjednik Davor Bernardić rekavši kako je time duboko razočaran. "Ovo je klasična izdaja birača. Čemu onda izbori? Najvažnije je kasnije, kada izbori prođu, kupiti ruke", kazao je Bernardić dodajući da se radi o trgovini i izdaji birača. Anka Mrak Taritaš, predsjednica Glasa, rekla je pak da u Amsterdamskoj koaliciji nema mjesta za one koji koaliraju s Bandićem i HDZ-om te da očekuje Beljakov odgovarajući potez, što se ubrzo i dogodilo.
Igor Bošnjak/H
TROJICI "POBUNJENIKA" - ISKLJUČENJE
Za svu trojicu koji su iznenada podržali proračun, glavnog tajnika HSS-a Iliju Ćorića, HSLS-ova Miroslava Polovanca i Jozu Milićevića iz Nezavisne liste Zagreb stigle su potvrde njihova isključenja iz tih stranaka. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kaže kako ne zna zašto je Ćorić to napravio, suprotno dogovoru i činjenici da mu je SMS-om poručio da će glasati protiv. Ćorić je ujedno dobio i otkaz kao profesionalni zaposlenik HSS-a, a Beljak pozvao institucije na istragu dodajući kako mu je Ćorić odgovorio da ga je na to “natjerao život”. Isključenje Polovanca iz HSLS-a potvrdio je šef te stranke Darinko Kosor.
NISAM BEDAST
Upitan kako to da su ga liječnici pustili na sjednicu Skupštine, Bandić je odgovorio kako on sluša liječnike koji su mu rekli da može otići na nekoliko sati. “Nisam ja baš tako bedast kako izgledam”, naglasio je gradonačelnik i dodao da ne riskira vlastiti život.
Otac ove laži zove se Plenković, a o detaljima treba pitati Kosora i Beljaka, kaže Hasanbegović