Novosti
GRIPA SE POJAVILA U SVIM DIJELOVIMA ZEMLJE

Stiže još desetak tisuća doza cjepiva
Objavljeno 13. prosinca, 2018.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u našoj zemlji je u prvom tjednu prosinca službeno bilo registrirano 17 oboljelih od kliničke gripe. Od tog broja pet ih je iz Osječko-baranjske županije, no prof. dr. sc. Karlo Kožul, voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo navodi kako je riječ o slučajevima koji još nisu potvrđeni laboratorijskim dokazom. Ipak, u županijski ZZJZ do kraja tjedna stiže još nešto više od tisuću doza cjepiva protiv gripe.

- Uputno je da se građani cijepe, jer svi znamo kako se gripa prenosi. Ljudi putuju, vraćaju se u Osijek i svakako je bolje cijepiti se i izbjeći rizik da će oboljeti - preporučuje dr. Kožul.

Iste preporuke građanima daje i spec. virologije Vladimir Draženović iz HZJZ-a, naglasivši da se gripa pojavila u svim dijelovima Hrvatske.

- Krajem ovoga tjedna treba doći ukupno deset tisuća doza cjepiva protiv gripe i distribuirat ćemo ih prema županijskim zavodima, sukladno potrebama koje su iskazali - navodi Vladimir Draženović, preporučujući svima koji se još nisu cijepili da to učine, odnosno da se nikada nije kasno cijepiti, ali bi trebalo to učiniti što prije. Teoretski, kaže, gripa se može dobiti i u veljači ili ožujku, a kako u cjepivu nema živoga virusa, građani ne moraju strahovati hoće li, primjerice, dobiti gripu ako su se cijepili prije 48 sati. Cjepivo može biti samo dobra obrana od gripe, nastavlja Draženović i podsjeća da se cijepiti mogu svi, a najviše se to preporuča zdravstvenim djelatnicima.

- Oni trebaju zaštititi svoje pacijente, jer ako krene inkubacija, koja je kratka i brlo brza, u roku od 24 sata zdravstveni djelatnik može zaraziti i 50-ak pacijenata koji mu dođu u ambulantu. Stoga je važno da se cijepe ne samo zbog sebe, nego i radi dobrog primjera u zajednici. Inače, uz njih, vrlo je važno i da se trudnice cijepe - upozorava Draženović, dodajući da trudnica koja je cijepljena prebacuje protutijela placentom na svoje dijete, pa majka koja se cijepila, smatra naš sugovornik, ne može bolje zaštititi svoje dijete nego što to može učiniti s cjepivom protiv gripe. Uz to, uputno je i da se cijepe stariji sugrađani oboljeli od dijabetesa ili astme, a kojih je, podsjeća, u Hrvatskoj stotine tisuća.

Alergije nakon cijepljenja, dodaje, minorne su, a jedina kontraindikacija je akutno febrilno stanje. Dakako, onaj tko ima visoku temperaturu i bolestan je, kaže naš sugovornik, neće se ni cijepiti. Vrhunac epidmije gripe očekuje se u siječnju. M.Mihelić
Četiri tipa gripe
U Europi je dominatan virus tipa A, a virolog Draženović kaže da je u gotovo 90 posto slučajeva riječ o gripi tipa H1N1, dok se u desetak posto slučajeva pojavljuje tip H3N2, a pojavili su se i prvi slučajevi gripe tipa B. “Vjerojatno će cirkulirati virusi Yamagata i Victoria, svake godine cirkuliraju ta četiri soja, jedino je pitanje koji je dominantan”, zaključuje Draženović.