Kultura
12. GLAZBENE BOŽIĆNE SVEČANOSTI – GLAZ-B-OS DO 20. 12.

Šećer za kraj: natjecanje studentskih pjevačkih ansambala
Objavljeno 13. prosinca, 2018.

Odsjek za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 12 put organizira Glazbene božićne svečanosti. Ovogodišnji je GLAZ-B-OS počeo 7. prosinca nastupom opernog ansambla Akademije, Opere Panonnica (umjetničko vodstvo Berislav Jerković), izvedbama opere La Bohѐme G. Puccinija u Osijeku, NP "Toša Jovanović" u Zrenjaninu i u Beogradu. Festival traje do 20. prosinca.

U povodu Svjetskog dana zborskog pjevanja zbor AUK-a koncert je održao u Evangeličkoj crkvi, prvi put pod imenom Vox Academia, a pod dirigentskim vodstvom Antoanete Radočaj-Jerković, uz klavirsku pratnju Davora Dedića.
U četvrtak, 13. prosinca, u 10 sati u hotelu Osijek, tamburaški ansambl, pod ravnanjem Marka Sesara, održat će koncert Božiću u susret, na kojemu će publika uživati uz popularne božićne pjesme i atraktivne glazbene primjere iz tamburaške literature.
Nakon uvodnog dijela GLAZ-B-OS-a, koji je u znaku koncerata ansambala Odsjeka za glazbenu umjetnost, od 17. prosinca s ponosom najavljuju čak 22 događanja u kojima će se glazbenim radionicama, izlaganjima, slušaonicama, koncertima i promocijom knjiga predstaviti rad studenata i nastavnika Odsjeka. Iz programa izdvajamo koncert studenata i profesora Odsjeka za glazbenu umjetnost (17. prosinca u 19 sati) u svečanoj dvorani Akademije, na kojemu će nastupiti klavirski duo Renata Karša i Ivan Karša, Pjevački zbor Vox Academia (dirigentica A. Radočaj-Jerković) te operni solisti iz klase B. Jerkovića i doc. art. Vlahe Ljutića, uz klavirsku pratnju A. Blaževića.
Gosti su ansambl Hrvatsko-ruskog društva Umjetnost bez granica iz Dubrovnika kojemu će se pridružiti sopranistica Veronika Hardy. U programu je i radionica Filmske glazbe Jasne Šulentić Begić, Gitarom po svijetu - Makedonija Amira Begića, Božić - nadahnuće glazbenog stvaralaštva Zdravka Drenjančevića, Bijeli Božić Ane Dojkić, Umjetnost s potpisom Tihane Škojo, Blue Christmas Davora Dedića te masterclass zborske glazbe B. Jerkovića i A. Radočaj-Jerković.
Festival uključuje i izlaganja Glazbeni portret nekadašnjeg Osijeka (Sunčana Bašić), Umjetnički portret Mije Čorak Slavenske (Vuk Ognjenović), Klavirske skladbe C. Debussya (Mirna Sabljar), Psihologija božićne glazbe (Marija Kristek), Behind the scenes (Majda Milinović) i Etnomuzikologija iz druge perspektive (Andreja Vrekalić).
U različitim će aktivnostima sudjelovati učenici OŠ F. K. Frankopana, OŠ J. Truhelke, III. gimnazije i GŠ F. Kuhača, a GLAZ-B-OS će ugostiti i članove Udruge Alumni, nekadašnje studente Odsjeka za glazbenu umjetnost, sada glazbene pedagoge koji će prenijeti svoja glazbeno-pedagoška iskustva. Bit će predstavljen Zbornik radova s 2. međunarodnog simpozija o pedagogiji i umjetnosti i znanstvena monografija Suvremeni pristupi nastavi glazbe i izvannastavnim glazbenim aktivnostima u općeobrazovnoj školi. Festival završava natjecanjem studentskih pjevačkih ansambala.N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike